Pierwsze auto - 60k

27 Mar 2017, 22:04

Witam wszystkich,

Od jakiegos czasu poszukuje swojego pierwszego auta. Spedzilem juz spora ilosc czasu przegladajac ogloszenia i roznego rodzaju fora i z kazdym dniem mam coraz wieksze problemy z wyborem, tym bardziej, ze nie mam za duzej wiedzy jesli chodzi o samochody. Dlatego chcialem poprosic Was o opinie.
Autem nie bede jakos duzo jezdzil, glownie po miescie, czasem jakis wypad.
Szukam czegos z silnikiem 140KM+, dla bardziej komfortowej jazdy.
Budzet do 60k.

Moje typy:
Honda Civic IX
Ford Focus MK3
Ford Mondeo MK4
BMW F20
Volvo S60

Ktore z nich jest warte uwagi, a ktore powinnienem sobie odpuscic?

Z gory dziekuje za kazda pomoc.

W.
wxwc0
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Mar 2017, 08:04

Z typowanych przez Ciebie aut wybierałbym między Focusem a Civiciem, w zależności od tego, który Ci się bardziej podoba. Reszta będzie niepraktyczna w mieście.
W Focusie musiałbyś celować w silnik doładowany, bo wolnossące nie spełnią Twoich oczekiwań odnośnie komfortowej, dynamicznej jazdy. Plusem byłoby to, że w tym budżecie możesz celować w jakiegoś dwulatka, który nie będzie jeszcze zużyty.
Civic - jedynie 1.8, przy czym silnik jest specyficzny - żeby wykrzesać z niego deklarowaną przez producenta moc trzeba energicznie i po męsku traktować pedał gazu :wink: Młodym kierowcom to się podoba, także powinieneś być zadowolony. W tym budżecie celowałbym w czterolatka z polskiego salonu z pewną historią.
Przejedź się jednym i drugim - to wiele rozjaśnia.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

28 Mar 2017, 09:15

S60 w tym budżecie to roczniki 2011-13. Kilka dni temu na volvoforum.pl na FB widziałem ładne, białe z 2012, 2,5T
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Mar 2017, 15:06

Z tych modeli ktore podalem, tak szczerze najbardziej podoba mi sie S60.
Nie wiem co ma wiekszy sens S60 czy Civic badz Focus, jesli nawet chodzi o awaryjnosci, bo faktycznie Focus-a moge kupic nowszego.
wxwc0
Nowicjusz

28 Mar 2017, 15:33

popatrz na te samochody może pod kątem kosztów utrzymania, wielkości, potrzeb?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi

29 Mar 2017, 19:19

W sumie racja z S60 moglby wyjsc drozej, poogladam wszystkie i wtedy wybiore cos z tych trzech.

Dzieki wszystkim za pomoc ;)
wxwc0
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...

29 Mar 2017, 19:38

Civic i Focus nijak mają się do komfortu. Mondeo z kolei średnio nadaje się do miasta, bo to naprawdę duże auto, które zarówno wzdłuż, jak i wszerz trudno zaparkować w centrum, czy na galerii, gdzie miejsca nie są zbyt obszerne.

BMW F20 jest optymalne, ale w miarę komfort będzie niestety tylko z przodu. Auto jest po prostu małe.

Volvo S60 chyba najlepiej pasuje do opisanych przez Ciebie wymagań. Popieram tutaj wypowiedź Rom33 - 2,5 turbobenzyna (5 cylindrów, 220KM) to najciekawszy silnik w tym modelu, a jeśli uważasz, że jednak będziesz więcej jeździł, niż zakładasz, to zawsze możesz auto przechrzcić na tańszą alternatywę - LPG.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

08 Kwi 2017, 17:17

Czesc,

Dzisiaij wkoncu wybralem sie zobaczyc focus-a i civica, i szczerze powiedziawszy volvo podoba mi sie bardziej. Mowic o samym wygladzie z zewnatrz i wewnatrz, volvo wygrywa u mnie we wszystkich kategoriach, ale faktycznie jest troche duze, chcialem zapytac co myslicie o volvo v40? Godne rozwazenia?

Dzieki,
W.
wxwc0
Nowicjusz

09 Kwi 2017, 14:30

Sorry że to napiszę ale mając taki budżet poszedł bym do salonu fiata i wzialbym nowe TIPO fajne przestronne auto, proste w obsłudze. Co do wersji nadwoziowej hb lub kombi...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

09 Kwi 2017, 16:12

Luke dzieki za opinie,
Moze troche moj temat dyskusji jest mylacy, bo to faktycznie bedzie moje pierwsze auto, ale prawo jazdy mam juz ponad 7 lat i jezdzilem juz roznymi autami, tylko nigdy jakos nie potrzebowalem wlasnego, dlatego teraz szukam czegos w wiekszym silnikiem. Tipo troche nie dla mnie.
wxwc0
Nowicjusz

09 Kwi 2017, 17:01

Luke16 napisał(a):Sorry że to napiszę ale mając taki budżet poszedł bym do salonu fiata i wzialbym nowe TIPO fajne przestronne auto, proste w obsłudze. Co do wersji nadwoziowej hb lub kombi...

Bez sensu takie pisanie. Luke16 - czytaj może, co pisze autor wątku, a nie polecasz Tipo, bo jest tanie. Przecież to nie Ferrari za grosze, budżetowe auto ze swoimi minusami, polecane w temacie, gdzie ktoś pisze o S60, F20 ... a tu tip ... Tipo, bezsens totalny.

wxwc0 napisał(a):Dzisiaij wkoncu wybralem sie zobaczyc focus-a i civica, i szczerze powiedziawszy volvo podoba mi sie bardziej. Mowic o samym wygladzie z zewnatrz i wewnatrz

Ale to jeździłeś tymi autami, czy wygląd?
Bo dla mnie najważniejsza jest pozycja za kierownicą - jak się siedzi, wrażenia z jazdy, prowadzenie, czy auto mi pasuje pod kątem jazdy ... a nie wygląd zewn. i wewn. (zresztą brzydka to jest Multipla i SsangYong Rodius).
tomekdk

09 Kwi 2017, 17:13

A może Lexus is250? :D Spalanie raczej obojętne skoro mało jezdzisz, ale jak wygląda ! :naughty:
erni13
Początkujący

Auto: Mercedes C klasa W204
Silnik: 2.2 CDI
Rok produkcji: 2010

10 Kwi 2017, 07:53

Erni13, :D, auto spoko tylko nie za te pieniadze :)

Tomek, tak jezdzilem, Volvo przypadlo mi najbardziej do gustu, jakbym mial wybierac to Volvo, Focus, Honda w takiej kolejnosci. Nie jezdzilem tylko V40, a wydaje mi sie ze po miescie lepiej by sie spisywalo.

Rozsadniej chyba by bylo wziac Focus bo nowszego kupie, a z tego co mi sie podoba to Volvo :D
wxwc0
Nowicjusz

15 Cze 2017, 17:53

Suzuki może być. Bardzo fajne samochody. Ja szukałem czegoś mniejszego, nie lubię dużych samochodów. W [reklama] kupiłem Swifta. Auto fajne, wszędzie wjedzie, wszędzie zaparkować można bez kłopotów. No i też koszty utrzymania nie są wysokie, a to duży plus.
normalski
Nowicjusz

Auto: volvos60