Pierwszy samochód - 15 tysięcy

12 Lut 2016, 02:25

Witajcie, forumowicze.
Właśnie zbieram na swoje pierwsze, w pełni moje autko. Auto zakupię w sierpniu, bo do tego czasu będę zbierał, ale już teraz chciałbym wiedzieć jakiego auta szukać a jakie na pewno w tym budżecie odpuścić. Mój budżet będzie wtedy wynosił około 15 tysięcy + około tysiąca czy dwóch na wymianę płynów, tablice itp.
Jestem młodym kierowcą, ale już trochę doświadczonym (jestem kierowcą) a za pół roku jeszcze bardziej się doświadczę. Na razie tylko jeżdżę, więc na samochodach się nie znam.
Chciałbym autko jak się mówi z "charakterem". Więc żadne Fiaty czy Škody mi się nie podobają (żadnemu z nich niczego nie umniejszam).
Dodam także, że Diesle odpadają, dużych przebiegów robić nie będę.

Mam kilka typów :
Najbardziej podoba mi się Mercedes Klasy C. Może być też Coupé. Dla mnie autko ideał.
Następnie Opel Astra H bądź Tigra B.
Kolejno BMW E46 bądź mini Cooper.
Od biedy także Corolla bądź Celica, albo Audi A3 (to starsze oczywiście).

Na które z tych aut nie mam szans w tym budżecie, aby nie wziąć szrotu? Posłucham także Waszych propozycji.
Pozdrawiam.
SweetBlancik
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 01 10 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

12 Lut 2016, 07:03

Tigrę i Mini bym odpuścił. Astra H to wybór z rozsądku. 1.8+LPG to udane połączenie. E46 też udane auto, ale wyższe koszty utrzymania i trzeba uważać na zajechane egzemplarze (min.to 2.0R6 lub 2.2 R4).

C-klasa jest ok, ale w tym budżecie tylko początej produkcji, na rynku wtórnym jest dużo aut w kiepskim stanie. O coupe będzie łatwiej niż o sedana.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Lut 2016, 00:23

Okej, czyli Tigre i Mini odpuścić. W sumie fakt - to nalw autka, głównie dla kobiet, a szczególnie Tigra.

Czyli Astrę H z 1.8 wyrwę do 15k?
BMW E46 słyszałem, że najlepiej wziąć z 2.8. Opłaty jakoś mnie nie martwią, mam 20 lat i nie mam rodziny na utrzymaniu. Spalanie może odrobinę, ale te 11L mogę przeżyć, a auto bardzo mi się podoba.
Czyli E46, C Klasa Coupé albo Astra. Zresztą w tejże kolejności mi się podobają.
SweetBlancik
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 01 10 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...