Pierwszy samochód do 20 tyś zł

18 Cze 2008, 15:51

Samochody z automatem więcej palą, a koszty naprawy też są wyższe niż w przypadku manuala.

Ja na kursie jeździłem corsą 1.2 80 KM i to już było coś jak na początek 8)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

18 Cze 2008, 19:41

generalnie jeśli automat to tylko z mocnym dislem lub doładowaną benzyną, jeśli ktoś lubi...generalnie akurat w tym przypadku jakim napisalem czyli w Hondzie Civic nie polecam gdyż te mają silniki wysokoobrotowe i automat tam to pomyłka...auto ma swoje lata a wtedy nie robiono takich skrzyń automatycznych jak dzisiaj gdzie np. DSG biegi zmienia w mgnieniu oka.
Pekińczyk
Początkujący

18 Cze 2008, 19:43

bartek28124683 napisał(a):mi by wlasnie wystarczyl taki civic VI cos kolo 1.4 bo lw porownaniu do takich szrotow jak Corsa 1.0 czy Aveo 1.2 jakimi musze sie meczyc na kursach to i tak by byl zwawy samochod, a dla swiezego kierowcy bez specjalnych umiejetnosci w sam raz

tak, będzie duzo szybszy i żwawszy od Corsy...nie porównywalnie to auto jest z segmentu "C" a jest duzo lżejsze od konkurencji do tego charakterystyka silnika i niezłe przełożenia w 1.4 pozwolą jeździc całkiem fajnie...wszystko zależy czego oczekujesz, co Cię zadowoli i z czym to chcesz zestawić aby porównac.
Pekińczyk
Początkujący

18 Cze 2008, 19:58

Civic VI to dobry wybór chodź ja gdybym był na kupnie poszukałbym raczej czegoś w dieslu np. Golfa, Bore, albo passata może coś lekko pukniętego np. z Niemiec co sobie w czasie użytkowania zrobisz na tip top, np Bora jest dość fajna i nie droga 1.9TDi i 6 biegów masz tu i niedrogo!
[link do mobile.de wygasł]

przeszukaj Bora i Astra TD naprawdę ciekawe
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

18 Cze 2008, 22:24

w domu mam Punciaka 1.2 8V 60KM i tez troche przyslabawy, ale mysle ze 1.4 bedzie wystarczajaco, nie zamierzam szalec zanim nie opanuje jazdy w jakims bardziej konkretnym stopniu, czyli ze automatu nie polecacie, diesle troche drozsze zawsze sa a ON juz drozszy od benzyny wiec gdyby taki 1,4 spalil tyle co diesel to bym wolal benzyne, a myslicie ze jest szansa zeby palil tak kolo 5l?
K550i@W610i + camera drivers MHQ 2.39b + accustic W880i + M2 2GB
bartek28124683
Nowicjusz

18 Cze 2008, 22:35

żaden 1.4 w mieście nie spali Ci 5l benzyny, nawet jesli tak podaje producent...ja w to nie wierze, zresztą niech ktoś powie że 1.4 spali 5l w mieście ?? :)
w trasie taki silnik spali 6-6,5l w mieście 7-9l, zresztą silnik 1.2 w Punto "chla" po mieście 9l !! to jest szok przy jego dynamice, oczywiście spali mniej ale kto jeździ dzisiaj jak emeryt skoro każdemu się gdzieś śpieszy.
tak jak pisałem kilka postów wyżej ja osobiście wiem bo sprawdziłem i zresztą nie tylko ja ze ok. 5 l spali Ci silnik w Civicu ale nie 1.4 a odziwo mocniejsze 1.5 16v Vtec-e 115KM gdyż posiada system Vtec-eco który niby poprawia dynamike na wysokich obrotach i napewno jedzie szybciej niż jakiekolwiek 1.6 innej marki ale głównie system ten w tym silniku nastawiony jest na oszczedzanie...
a jak chcesz palić 5-6l w mieście to TDi w polówce...
Pekińczyk
Początkujący

19 Cze 2008, 16:45

Ja się zgodzę, że 5l dla silnika 1.4 to marzenia, miałem Honde 1.4 16v 90 KM 95 r. auto super i silnik też ale nie oszukujmy się 6-7l jadła a i to uważałem za sukces, teraz mam Carisme 1.6 też 90KM i łyknie 8l jak nic.
Jazda ok. 50/50 miasto i trasa, ale zawsze można pomyśleć nad gazem jak nie chcesz diesla.
Miałeś wypadek? Napisz do mnie!
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

19 Cze 2008, 21:07

w te 9l w Punciaku nie uwierze, w zyciu tyle nie bylo, jak jezdzilem po kraku ze starymi, tylko ok 6l, z tym ze na wyscigi z pod swiatel nie probowali ruszac, nie zebym nie chcial diesla, tylko mnie na niego nie stac, na serwisowanie LPG chyba tez nie bardzo bo to tez kosztuje chyba drozej niz normalny benzyniak, a gdyby cos z mniejszych aut? segment B powiedzmy? bylo by cos ciekawego za te 20k
bartek28124683
Nowicjusz

19 Cze 2008, 22:51

silniki Fiata nie należą do oszczednych...także 9l w 1.2 jest możliwe ale nikt tu nie mówi o łagodnej jeździe a wręcz przeciwnie-takiej mocno dynamicznej...
Segment B i 20tyś. proponuje Seata Ibize lub VW Polo...najlepiej z TDi będzie dynamicznie i oszczędnie ale to świerze auta (bo mowa o nowszych) i z dislem będzie ciężko za taką kwote, natomiast benzyna bez problemu.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Pekińczyk
Początkujący

19 Cze 2008, 23:25

Pekińczyk napisał(a):w trasie taki silnik spali 6-6,5l w mieście 7-9l

Jak się postarasz to w trasie spali 5 litrów. Przynajmniej u mnie w Astrze tak jest.

A w mieście z klimą i szarżowaniem wszędzie gdzie się da, to 10 litrów wcale nie jest dużo, można naprawdę puścić z dymem sporo kasy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Cze 2008, 15:15

a taki Punciak by sie nadal [link do oferty na Allegro wygasł] ?
bartek28124683
Nowicjusz