Pierwszy samochód

18 Sty 2010, 01:39

Witam,
jestem nowy na forum no i mam problem ponieważ chce kupić swój pierwszy samochód co prawda do pracy ale rodzice mi dołożą trochę kasy i będę miał budżet wysokości 6.5 tys. Zapewne się zredukuje po kilku wycieczkach, dlatego też nie chciałbym się wybierać na ślepo do tego zielony. Wstyd się przyznać ale kompletnie się nie znam na samochodach. A nowy samochód będzie codziennie robił najmarniej 80km dlatego też nie wiem za bardzo co kupić. Mam kilka aut znalezionych w internecie ale proszę o pomoc. Zamierzam w najbliższy wtorek przeszukać komisy z kolegą który się zna trochę na samochodach. Obstawiam z góry że nic nie znajdę więc moja wycieczka kolejna będzie miała miejsce w dniach czwartek-sobota.

Pokażę kilka aut które znalazłem, proszę o opinie, sugestię i pomoc.

Woj. Mazowieckie:

Łuków: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trojanów: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Żyrardów: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Choszczówka Stojecka: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (odwiedzę we wtorek)
Siedlce: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (może odwiedzę we wtorek)

Woj: Małopolskie
Głogoczów: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Woj: Kujawsko-Pomorskie
Świecie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi.
Dante90
Nowicjusz

Miejscowość: Mrozy

18 Sty 2010, 02:01

Nie znasz sie i jedziesz kupic auto ? Ehhhh poczytaj wpierw duzo , bardzo dużo - w rpzeciwnym razie bedziesz zaliczal sie do grona osobe dla ktorych kazda marka to bedzie syf bo nie bedziesz wiedzial jak wymieniac plyny etc. czy inne esplatacyjne rzeczy. Co do samego wyboru , to wybor auta wizualnie to pierwszy stopień, ale jesli naprawde jestes kompletnie zielony, to po wyborze auta (niech CI ktos doradzi - te stare żeczy ktore tu dales to makabra) - jedz na stacje diagnostyczną i tam sprawdzisz stan samochodu. (100zł). Co do samego auta to polecam fiaty bravo, brava, crosa, fiesta.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Sty 2010, 08:59

Widzę, że się napaliłeś na Golfa :( IMO Almerka będzie o wiele lepszym wyborem. Całkiem ładnie się prezentuje ta z linku i warto byłoby ją zobaczyć na żywo. Oczywiście z mechanikiem ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

18 Sty 2010, 09:28

Ale pamietaj ze do ceny auta musisz doliczyc ubezpieczenie i jeszcze przydalo by sie miec przygotowane 500 zl na wymiane plynow i paskow, chyba ze byloby cos innego , klocki , wachacze czy uszczelka pod glowica.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

19 Sty 2010, 00:47

Nie no wiadomo biorę ze sobą człowieka który się zna i rzuci okiem na auta :)
A co do podstawowych czynności :) Wszystko jest do nauczenia :) Do tego raczej będe chodził koło samochodu cały czas więc częśc podstawy szybko ogarnę :)
Dante90
Nowicjusz

Miejscowość: Mrozy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...