Pilnie potrzebna pomoc przy wyborze auta! :)

24 Lut 2010, 18:46

Heej! :)

Mam do Was ogromna prosbe! Planuje kupic dla siebie swoj pierwszy samochod :) Moim glownym typem jest Audi A3 1.9 TDI, rocznik 98-99. Ktos ma, polecacie? Ogolnie na auto wydac 15-16 tys. plus ew. oplaty co w tej cenie mozecie polecic? Dodam, ze nie chce duzego auta. Wczesniej jezdzilam juz dwoma fordami z 2009 r. i nie jestem przekonana to tej marki mimo tego, ze byly to nowe samochody, golfy itp. mocno oklepane i juz mi sie przejadly. Samochod najlepiej wlasnie w tej wersji 1.9 TDI zebym nie bala sie wyprzedzac, a i zeby ze spalaniem bylo ok ;)

Prosze o pomoc :)
anelim

24 Lut 2010, 18:53

Na wstępie co do wyprzedzania to tylko benzyna bo diesel zawsze jest słabszy.A co do auta to z mojej strony Opel Astra II Coupe,dla kobiety napewno będzie wystarczające,problemu z częściami nie ma bo jest ich w brud.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2010, 18:55

Bardzo trafny wybor ! A3 1.9TDI najlepiej wersja 110km chyba ze trafisz juz po lifcie, chociaz nie wiem czy w tej cenie trafi sie polift. Co do rocznika to nie nastawialbym sie glownie na 98-99.. bo z tym roznie bywa. Najwazniejszy jest stan techniczny ! Pamietaj nie jezdzisz rocznikiem tylko autem. Co do silnika spalanie "symboliczne" oczywiscie mowie o 1.9tdi, stosunkowo malo awaryjny i taki 110km juz przyjemnie bedzie "odpychac" taka A3 :) takze z autem trafilas w 10 ! W tej kwocie ktora mozesz przeznaczyc bez problemu powinnas znajsc A3 takze szukaj,ogladaj i kupuj ! :)

Barol91 z tym sie nie zgodze ze benzyna sie bedzie lepiej wyprzedzac.. w dieslu nie musisz redukowac biegu zeby wyprzedzac. Po drugie w astrach szczegolnie 2.0 Dti siadaja pompy takze to kolejne koszty, napewno mniej awaryjny i mocniejszy bedzie 1.9TDI. Co do tej astry to nie jest to astra coupe :)
Johnyy_
Nowicjusz

Miejscowość: Slask

24 Lut 2010, 19:04

barol91 dziekuje za odp. ale nie chce opla, kolezanka ma dokladnie taka wersje i jest z nim sporo problemow, poza tym to opel :)

Johnyy_ rowniez dziekuje za pomocna odp. :) W tej cenie to po lifcie nie ma raczej szans, ale ta wersja 110km mi spokojnie wystarczy! Boje sie tylko bo slyszalam, ze do audi sa dosc drogie czesci, wiesz cos na ten temat?
anelim

24 Lut 2010, 19:37

Co do czesci hmm nie no bez przesady nie ma tragedii. Zreszta sama zobacz chocby na allegro po ile chodza materialy eksploatacyjne. Wiadomo czesc czesci nie rowna ale nie jest zle. Sa drozsze i tansze czesci, trafisz tez zamienniki one sa w zaleznosci od jakosci duzoo tansze od oryginalow. Nie powinnas miec problemu z utrzymaniem auta :) "Audi" nie ma sie czego bac ! Trafisz utrzymany egzemplarz (a w tej cenie dasz rade) i bedziesz na 100% zadowolona ! :)
Johnyy_
Nowicjusz

24 Lut 2010, 19:41

Johnyy_ ja nie mam porownania jesli chodzi o ceny, stad pytam kogos kto ma wieksze pojecie, ale dziekuje bardzo za informacje! Czekam tez na inne opinie :) Musze tez znalezc zaufanego mechanika z ktorym bede mogla obejrzec samochod na miejscu i ew. w warsztacie...
anelim

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...

24 Lut 2010, 19:57

No tak oczywiscie do ogledzin musisz wziasc osobe majaca pojecie, inaczej mozna sie nadziac. Dodatkowe ogledziny w warsztacie oczywiscie ze tak ! wtedy nawet sama bedziesz mogla obejzec auto np od spodu lub mechanik powie Ci mniej wiecej czy warto interesowac sie tym egzemplarzem. Wiadomo ze kazdy sprzedajacy bedzie chcial wcisnac kit ze jego auto to "laleczka", ale niestety czesto to mija sie z prawda i tutaj jak najbardziej w weryfikacji pomaga warsztat i mechanik.
Przy ogledzinach nawet sama obejrz dokladnie auto ze wszystkich mozliwych stron jesli cos przykuje Twoja uwage (oczywiscie niekorzystnie) powiedz o tym mechanikowi, warto zweryfikowac kazdy "podejrzany" punkt.
Johnyy_
Nowicjusz

24 Lut 2010, 20:01

Johnyy_ a wiesz moze czy od zwyklego warsztatu samochodowego moge oczekiwac opisania stanu technicznego samochodu, czy tylko w ASO? dodatkowo co trzeba zrobic, zeby osoba sprzedajaca przy podpisaniu umowy kupna-sprzedazy rowniez poniosla odpowiedzialnosc prawna ze stan techniczny, w przypadku kiedy np. nie poinformowala mnie, ze cos w samochodzie jest nie tak - wiesz cos moze na ten temat? Na pewno komis taka odpowiedzialnosc musi poniesc...
anelim

24 Lut 2010, 20:07

Audi A3 dzieli bardzo dużo podzespołów z VW Golfem (silnik, płyta podłogowa), to praktycznie takie same auta od strony technicznej, a jak wiadomo do Golfów części jest od pyty, więc i o takie "kluczowe" zamienniki do A3 będzie łatwo. Barol ma rację, benzyna o podobnej pojemności podczas wyprzedzania idzie lepiej niż dieselek - takie przynajmniej mam odczucia bo mam porównanie 1.4 110KM benzyniaka i 1.6 115-konnego diesla w podobnym aucie - raz że na ogół benzynka jest mocniejsza, a dwa że robi się to na biegu o jeden niżej, to są inne przełożenia - wiadomo że na trójce auto lepiej się zbiera niż na czwórce itp :)

Dorzuciłbym jeszcze takie propozycje:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ogłoszenia traktuj raczej poglądowo, nie chodzi mi o te 2 konkretne ;) Dobre, mało awaryjne autka, nie są tak pożądane przez złodziei jak A3/Golf a mają korzystniejszy stosunek ceny do wieku/stopnia wyeksploatowania
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Lut 2010, 20:12

anelim napisał(a): poza tym to opel :)

No i co z tego? Kreca cie 4 polaczone ze soba kolka a nie blyskawica w nim? Ojj Kobieto dlakego nie zajedziesz.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

24 Lut 2010, 20:17

illusion nie oceniaj i nakrecaj sie tak :) kazdy ma swoje uprzedzenia co do marki, wynikajace z doswiadczenia :) dlatego ja mowie NIE fordom, oplom, fiatom itp :)

ACSznycel

Dziekuje za info :) Saab wyglada swietnie, cena faktycznie bardzo korzystana, tylko chyba jednak troszke obawiam sie z dostepem do czesci itp. bo to wciaz bardzo malo popularny samochod w PL.

Toyota! Coz... Jest ogrom pozotywnych opinii na temat tego auta i jego jakosci ale... No wlasnie wcale mi sie nie podoba ta wersja i niestety nawet tak pozytywne opinie nie przekonuja mnie do tego samochodu, bo jednak musi mi sie troszke podobac :)
anelim

24 Lut 2010, 20:29

A co powiesz na Ibizke??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2010, 20:44

barol91 bardziej zastanawiam sie na loeonem :)
anelim

24 Lut 2010, 20:53

Jesteś z Warszawy/Lublina, nie powinnaś mieć problemu z dostępem do części, tu jest sporo mechaników. Co innego gdybyś mieszkała na jakimś odludziu. Inna sprawa to czy części będziesz potrzebowała do Saaba ;)

Co do marki to ja bym się tak nie sugerował... Piszesz że Fiat jest ble, ale np. taki [link do oferty na Allegro wygasł] Stilo bije wg mnie chyba pod każdym względem A3 które planujesz kupić (nowszy, bezpieczniejszy, mniej awaryjny, lepszy diesel) a cena podobna ;) Ok, co innego nowe A3 i nowy FIAT, ale w odniesieniu do konkretnej ceny to hmmm... Ja bym się zastanowił, bo A3 będzie miało około 12 lat (jakby nie było raczej starszawe, marka nie marka ale wiek robi swoje), a takie Stilo ma około 7-8 lat, to jeszcze nie jest najgorzej. Niestety wszystkie rankingi które pokazują awaryjność aut wskazują jedno: im starsze, tym większy odsetek awarii (a nie im gorszej marki) - no może poza paroma wyjątkami jak Porsche 911 czy Renault Laguna :P Serio przemyśl czy warto się pchać w kilkunastoletnie auto...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

24 Lut 2010, 21:03

ACSznycel masz sporo racji w tym co piszesz... Sprawa jak najbardziej do przemyslenia! Dzieki :)
anelim