Podłączenie CB radia do komputera

13 Wrz 2009, 14:02

Witam, mam problem bo chciałbym podłączyć CB pod komputer żeby korzystać z niego jak ze skypa [czyli nie używając gruszki, tylko za pomocą jakiegoś klawisza z klawiatury włączać rozmowę]. Pozdrawiam
Drive87r

14 Wrz 2009, 20:28

Niema takiej możliwości. (może jest, ale ja tego nie wiem a sam byś tego i tak nie zrobił).
Pozostaje Ci zakupić mikrofon bazowy, który postawisz sobie na biurku i będziesz przyciskał wbudowany w nim przycisk PTT.
IMO wygodniejsza jest zwykła "gruszka" bo nie trzeba się nachylać do mikrofonu bazowego np. ale tutaj zdania są podzielone.
Mobil
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Wrz 2009, 14:40

Oczywiście, że jest taka możliwość!
Jest nawet możliwość sterowania radiem (np. wybór kanału, regulacja szumów, wzmocnienia i inne) przy użyciu myszki... wymaga to jednak znajomości podstaw elektroniki (budowa interfejsu PC-CB) i programowania (oprogramowanie portu RS232/LPT/USB)...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

16 Wrz 2009, 09:59

Jak się chce to wszystko się da zrobić tylko trzeba się znać a sądząc po pytaniu to nie masz takiej wiedzy a przez forum raczej nikt Ci tego nie wytłumaczy jak to zrobić, bo jak przepuszczam jest to bardzo skomplikowane.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...
    Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...