Polonez Cargo kontrolka ładowania

11 Lis 2010, 22:34

Witam wszystkich forumowiczów mój problem polega na tym że ostatnio zostawiłem włączone radio w moim Polonezie akumulator rozładował się tak że nawet zegarek nie chodził po naładowaniu akumulatora samochód zapalił i wszystko chyba jest ok jedyne co mnie niepokoi to to że gdy włączę zapłon to na czerwono świeci kontrolka akumulatora gdy zapale już nie świeci.
Problem polega na tym że nie pamiętam jak było wcześniej i chcę się was zapytać czy tak powinno być czy coś jest nie tak ?
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Paweł88
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka

11 Lis 2010, 22:37

Paweł88 napisał(a):jedyne co mnie niepokoi to to że gdy włączę zapłon to na czerwono świeci kontrolka akumulatora gdy zapale już nie świeci.

To oznacza ze wszystko jest ok.Jak bys uruchomil silnik i kontrolka ład.świeciła by dalej tzn.ze nie laduje alternator...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Lis 2010, 21:38

Ta kontrolka wskazuje użycie akumulatora. Jeśli nie przekręcisz kluczyka to będzie świecić stale gdyż zużywasz prąd z aku a ono nie jest w tym momencie ładowane.To standard ta zawsze było tylko może nie zwracałeś na to uwagi
demolka86
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

14 Lis 2010, 13:09

demolka86 - nie zaniżaj poziomu forum i nie wprowadzaj w błąd użytkowników pisząc bzdury na poziomie przedszkolaka...
Tak jak pisał kolega Migi60 jest kontrolka ładowania akumulatora, a konkretniej braku ładowania akumulatora z alternatora. Po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek musi się ona świecić ponieważ nie ma łądowania akumulatora, bo silniknie pracuje, a więc nie pracuje alternator ). Po uruchomieniu silnika musi ona zgasnąć, co oznacza, że alternator ładuje akumulator i jest wszystko ok.
Zasadę działania tej kontrolki bardzo ładnie opisał na forum kolega arciasty tutaj
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lis 2010, 17:36

Ok już wszystko wiem, dzięki wszystkim za rady.
Paweł88
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...