Pomoc prz zakupie auta

12 Wrz 2012, 20:11

Mam do was prośbę o poradzenie mi czy spisanie umowy kupna -sprzedaży z tym sprzedawcą nie będzie błedem.

Otóż: Ten od którego chce kupić auto (nazwijmy go osoba B), kupił to auto od osoby A w tym roku, jakoś w lutym. Posiada on tą umowę, ale w dowodzie cały czas widnieje osoba A gdyż auto nie zostało przerejestrowane. W dodatku na umowie OC widnieje jeszcze inna osoba z innej miejscowości niż w dowodzie :/. Nie wiem co tam jest grane, ale osoba B twierdzi że podczas jakiejkolwiek kontroli nie miał żadnych problemów z OC itd. W dodatku nie ma karty pojazdu, ale tu ja nie sprawdziłem czy jest ona wpisana w dowodzie czy nie (auto z 92')

I tu pytanie czy mogę spisać z nim umowę kupna sprzedaży? Nie powinienem tego robić z osobą widniejącą w dowodzie rejestracyjnym? Nie będzie potem problemów z rejestracją? Czy osoba B powinna posiadać jakąs dokumentacje z Urzędu Skarbowego? Z tego co kojarze umowa była chyba spisana na 950zł więc opłaty w US nie ma?

Pozdrawiam
sobi1910
Nowicjusz

Miejscowość: Zgierz

12 Wrz 2012, 20:28

Możesz spokojnie kupować autko. Tylko osoba widniejąca w dowodzie rej będzie musiała złożyć podanie/wniosek o ponowne wydanie karty pojazdu (koszt-75zł). Musisz mieć ciągłość umów, że tak to określę. Jeśli "Kowalski" widnieje w dowodzie to musi być umowa, że "Kowalski" sprzedał "Nowakowi", jeśli ty kupujesz od innej osoby niż "Kowalski" to muszą być 2 umowy przy rejestrowaniu. Musi być umowa jak "Kowalski" sprzedał "Nowakowi" i druga jak ty kupiłeś od "Nowaka". Podatku nie płacisz, jeśli kupiłeś samochód poniżej kwoty 1000zł. A tak z czystej ciekawości, jakie autko kupujesz?
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

12 Wrz 2012, 20:43

Audi 80 B4 z 92' roku w automacie za 3500zł. A jeśli w dowodzie nie ma numeru karty pojazdu, bo załóżmy że auto zostało zarejestrowane w kraju przed 1999r. to tej karty być nie musi?
sobi1910
Nowicjusz

12 Wrz 2012, 20:57

Nie musi być karty pojazdu, chyba że w dowodzie jest napisany numer. Jeśli jest napisane "karty nie wydano" to tak też jest.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

13 Wrz 2012, 18:53

W dowodzie jest numer karty pojazdu i właściciel twierdzi że jest on taki sam jak numer karty pojazdu niemieckiej (zielonej). Auto zarejestrowane w 2004r. Możliwe to jest że ma niemiecką kartę pojazdu?
sobi1910
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na czarny lód na drodze - niewidoczne zagrożenie
    Gdy temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi kilka stopni na plusie, a nocą spada poniżej zera, są to sprzyjające warunki do powstawania tzw. czarnego lodu, czyli prawie niewidocznej, cienkiej warstwy zamarzniętej wody pokrywającej ...