08 Wrz 2018, 13:06
Cześć,
Od razu uprzedzam, że temat nie do końca sugeruje o co tak na prawdę mi chodzi, a chodzi o...
Mam Corsę C z silnikiem Z12XE, którą kupiłem niecały rok temu. Zbliża się termin wymiany oleju, więc zacząłem poszukiwania odpowiedniego "kandydata". Chcę nalać wysokiej jakości oleju syntetycznego (teraz śmiga na bodajże pół-syntetyku Elfa 10W40), więc wybrałem się na stronę motula (słyszałem dużo pochlebnych opinii). Ten swoim systemem doboru olejów zaproponował mi m.in. 8100 X-Cess 5W40. Zabrałem się więc do sprawdzania norm i tutaj pojawiła się pewna nieścisłość...
Otóż (sprawdzając z instrukcją obsługi) norma SAE się zgadza, norma ACEA też się zgadza, ale norma GM już niekoniecznie. Motul spełnia klasę jakości GM LL-B-025, którą Opel zaleca do swoich silników Diesla, zaś do benzyny jest to LL-A-025, której ten olej nie posiada.
W instrukcji jest niby napisane, że "fabrycznie napełniany jest klasą LL-A-025 (SAE 5W30) lub LL-B-025 (SAE 5W40)".
I teraz pytanie - czy ten będzie dobry dla mojego silnika, czy lepiej rozejrzeć się za czymś, co tę normę dla benzyny będzie spełniać (mam na oku Valvo SynPower 5W30)? Oczywiście zamierzam zrobić dwukrotną płukankę przed przejściem na olej docelowy.
Z góry Dzięki za pomoc.