Pomocy, jakie auto kupic?

21 Sty 2017, 21:23

Chcialabym kupic auto, jezdze dosc sporo, mysle ze z 20 000 km rocznie spokojnie zrobie, w gre wchodza tez dlugie trasy raz na 3 miesiace okolo 2000 km.

Szukam auta i nie moge sie zdecydowac czy kupic zupelnie nowe auto lecz gorszej klasy, czy lepiej 2-3 letnie uzywane auto, ale troche lepsze.

Moje wyznaczniki to silnik w benzynie minimum 1,6 l, 150 KM (nie chce diesla, bo chce zostawic ten samochod sobie badz rodzinie na dluzej, a diesle po czasie sa awaryjne), skrzynia najlepiej automatyczna, mam do przeznaczenia okolo 80 000 zl. Moj ostatni dylemat to 2 letnie volvo za okolo 80 000 czy zupelnie nowy fiat za 52 000. Myslalam o skodzie, toyocie czy jakims tanszym autem w porownaniu do volvo, nowym, ale silnik zawsze winduje cene.

Ta roznica cenowa miedzy fiatem a volvo nie jest juz dla mnie taka istotna, chodzi o to, czy warto kupic uzywany samochod za tak duza kwote? Czy lepiej postawic na gorsza marke, jesli kupie nowe auto to na pewno bede chciala nim pojezdzic minimum 5 lat, to duzo czasu, wiec mysle ze powinno to byc auto ktore naprawde bede lubic i bedzie mi sie nim dobrze jezdzilo. Nowe volvo z wyprzedazy 2016 kosztuje w tej chwili okolo 110 000, tez mysle nad nim, ale troche mnie ta kwota przeraza.

Co radzicie? bede wdzieczna za Wasze zdanie
kobietka85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: audi q3
Silnik: 2tdi
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

22 Sty 2017, 13:37

Po pierwsze jaki model Volvo bierzesz pod uwagę?
Tu masz ciekawą propozycję na pewne auto
https://volvo.dekra.pl/index.php?taid=1 ... b5ag2hnf24
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Sty 2017, 14:46

"mam do przeznaczenia okolo 80 000 zl. Moj ostatni dylemat to 2 letnie volvo za okolo 80 000 czy zupelnie nowy fiat za 52 000."
- skoro budżet to 80000zł, to co tutaj robi Fiat za 52000zł?

Może nowa Honda Civic / Civic Tourer, albo Mazda 3, z automatem.

Jak w Polsce to polecam tylko nówkę, za duże ryzyko w przypadku używanych, tym bardziej, jeśli kupuje osoba, która wszystkiego nie sprawdzi.
A i nówkę warto miernikiem "przelecieć".
tomekdk

22 Sty 2017, 15:06

tomekdk napisał(a):Jak w Polsce to polecam tylko nówkę, za duże ryzyko w przypadku używanych, tym bardziej, jeśli kupuje osoba, która wszystkiego nie sprawdzi.

Kwestia z jakiego źródła, od kogo, jaki sprzedawca. Obojętnie skąd auto to i tak bez porządnego przeglądu w ASO nie ma co ryzykować pieniędzy większych niż 30tyś.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

23 Sty 2017, 11:09

[quote="Rom33"]Po pierwsze jaki model Volvo bierzesz pod uwagę?

To za 110 tys to volvo V40, choc to juz nieistotne bo stwierdzilam ze na teraz to zbyt duza suma, jest fajnie wyposazone, automat itd. ale jednak naprawde chcialabym sie zamknac w tych 80000.
Ato do ktorego wyslales link super, tylko wlasnie dylemat czy za taka kwote warto kupic uzywane auto czy lepiej np. nowego Golfa, badz honde, jakiegos opla badz cos po prostu nizszej klasy. Nie wiem na ile pewne sa te auta, w sensie ze na pewno bezwypadkowe itd. Ktos napisal, ze powinnam sprawdzac nawwet nowe auta, serio? to nawet kupujac nowke w salonie mam ja ciagnac na jakis przeglad???
kobietka85
Nowicjusz

23 Sty 2017, 11:12

tomekdk napisał(a):"mam do przeznaczenia okolo 80 000 zl. Moj ostatni dylemat to 2 letnie volvo za okolo 80 000 czy zupelnie nowy fiat za 52 000."
- skoro budżet to 80000zł, to co tutaj robi Fiat za 52000zł?

to ze mam 80 000 przeznaczone na auto nie oznacza ze musze wszystko przepuscic ;) jak cos zostanie to nie bede plakac ;) aczkolwiek fiata skreslilam, za podobne pieniadze moge miec chociazby nowego polo i gdybym miala wybierac to chyba polo by wygralo, tak mi sie przynajmniej wydaje.
kobietka85
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...

23 Sty 2017, 11:20

Zamiast schodzącego z rynku Polo to spójrz na świeższego Hyundaia i20
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

23 Sty 2017, 11:42

Dzieki, nie myslalam o hyiundaiu, zaraz sobie cos skonfiguruje chociaz patrzylam wstepnie na to i20 i kurcze one maja takie malusie silniki, fajnie byloby gdyby bylo to minimum 1.6 i 135 KM, ja dosc duzo poruszam sie autem i dosc czesto na trasach wiec nie wiem czy taki maly silniczek by mnie nie draznil, jak uwazacie?
kobietka85
Nowicjusz

23 Sty 2017, 12:17

kobietka85 napisał(a):ja dosc duzo poruszam sie autem i dosc czesto na trasach wiec nie wiem czy taki maly silniczek by mnie nie draznil, jak uwazacie?

Jeżeli sporo jeździsz w trasach to raczej minimum kompakt.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A jak używane auto wyższej klasy, to można szukać w przejęciach leasingu, trafiają się fajne auta, na które użytkownika już nie stać, bo coś mu się pozmieniało w dochodach :mrgreen:
edit; ten leksus to jednak sporo ponad budżet, zmyliły mnie ceny netto :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG

23 Sty 2017, 17:03

Jak sporo w trasie to te mniejsze auta odstaw.
Elantra jest też w trochę gorszej wersji wyposażeniowej i z manualem, ale cenowo fajnie wypada:
a wyposażenie takie najważniejsze (klimatyzacja, 4 x el. szyby, podłokietnik, tempomat, czujniki cofania na tył) jest.
No, ale jak masz do przeznaczenia 80 000 zł ... to można skonfigurować lepszą wersję - jak podał yeti, tym bardziej, że pisałaś o automatycznej skrzyni.

EDIT:
Nówkę z salonu warto zbadać miernikiem grubości lakieru, bo były przypadki uszkodzenia karoserii podczas transportu auta, także raczej nikt by nie chciał kupić takiego - naprawionego.
tomekdk

25 Sty 2017, 09:51

hyundai wyglada super, musze zapytac o konkretna oferte, co do lexusa to nie chce tu nikogo obrazac ale to wlasnie najgorsze co mozna robic, firma zaczyna dobrze funkcjonowac to ludzie ida wziac sobie super fure, cos pozniej pojdzie nie tak i niestety, kasa wyrzucowanw bloto i trzeba sie przesiadac w lexusa do fiata.
kobietka85
Nowicjusz

25 Sty 2017, 09:54

yeti nie za bardzo mi sie podoba:/ choc to wygodne auto.

ostatnio dostalam oferte na opla astre, calkiem fajnie wyposazony, 67 tys, tylko manual, ale sotatecznie moge to jakos przezyc. Z tym ze silnik 1.4 z turbina i 125 koni, nie wiem czy nie za maly silnik i ktos odradzal mi turbine, ze niby sie szybko psuje, inni mowia ze nieprawda, znajomy ma 15 letnie auto z silnikiem z turbina i mowi, ze jak sie rozsadnie to auto traktuje i dba to nic sie nie dzieje, wiec tez juz mam metlik
kobietka85
Nowicjusz

25 Sty 2017, 10:18

1,4 T w astrze to bardzo dobry silnik. jest wystarczająco dynamiczny nawet na trasę choć elastyczność przy skrzyni 6 nie występuje. Wymaga to przyzwyczajenia ale ten silnik jeździ dobrze i rozsądnie pali. Do tego można ten silnik skonfigurować z fabrycznym gazem. Pamiętaj że w uturbionych silnikach nie moc ma kluczowe znaczenie a moment obrotowy. I gwarantuje ci że 105 konna astra 1,0 turbo jest dużo bardziej dynamiczna od np. oktavii 1,6 MPI 105 KM
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Rok produkcji: 2018

25 Sty 2017, 14:15

kobietka85 napisał(a):ostatnio dostalam oferte na opla astre, calkiem fajnie wyposazony, 67 tys, tylko manual, ale sotatecznie moge to jakos przezyc. Z tym ze silnik 1.4 z turbina i 125 koni

Astra 1,4 turbo może jeździć nawet lepiej od elantry w automacie, tylko jeżeli jesteś przyzwyczajona do automatu, to nie radzę zmieniać na manual. Sam nie miałem styczności z taką zmianą, ale znajomy po pół roku użytkowania manuala, przesiadł się z powrotem na automat :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Sty 2017, 20:47

Hehe, z tym yeti to ja miałem na myśli użytkownika o nicku yeti65, a nie Skodę :)

A Astra która? najnowsza? - model o oznaczeniu K? - bo teraz są wyprzedaże i jest jeszcze poprzednia generacja, dostępna od 51 tysięcy:
i w tej cenie można by się zastanawiać, ale nie za 67 tysięcy poprzednią generację.
tomekdk