Poszukuję pierwszego, samochodu: 5-15tys.

08 Lut 2012, 15:34

Witam. Poszukuję pierwszego samochodu dla siebie. Niedawno otrzymałem prawo jazdy. Chodzi mi konkretnie o coś małego najlepiej typu Hatchback,z klimatyzacją, ekonomicznego, obowiązkowo diesel, najlepiej 5 drzwiowy, jakiś mało awaryjny i żeby części wymienne były w miarę tanio do kupienia. Chciałbym żeby był mały i zgrabny bo móc bez problemu poruszać się po drodze, małych, wąskich uliczkach i ciasnych zakrętach. ( żeby nie uderzyć w trzepak jak ktoś niedawno uczynił na mojej ulicy :)) i podszkolić się w jeździe bo uważam, że te 30 godzin to jeszcze za mało by uważać się za kierowcę z prawdziwego zdarzenia. Fundusz który mam do przeznaczenia to 20 tys złotych lecz wolałbym, żeby to było gdzieś od 5 tys do 15 tys. Chcę żeby nie wyszło drogo,(żeby nie było bardzo szkoda jak się coś popsuje lub porysuje) i żeby trochę nim pojeździć i żeby był przejmny w jeździe i kierowaniu. A wieć taki pierwszy samochód z prawdziwego zdarzenia lecz, żeby rodzina się nie czepiała, że za stary lub grat bo z nią będę często jeździł. Przeglądajc forum i z małych oględzin rozważam nad golfem IV, clio 2 , zastanawiałem się również nad seatem ibizą III. Czy to dobre typy? co jeszcze możecie polecić?
Z góry dziękuję za pomoc.
Petek93

0

08 Lut 2012, 16:32

Tak to są dobre typy, wszystkie te auta spełniają Twoje kryteria, dorzucimy jeszcze do tego Polo, Focusa, Fiata Stilo, Punto, Audi A3, Corse itd. Jeszcze jakieś pytania ? :|
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

08 Lut 2012, 16:43

Dzięki za kolejne propozycje, zaraz przejrzę sobie je. Niedawno prawie już kupiłem focusa z 2004 1.8 tdi , ale w ostatniej chwili się wycofałem bo wszyscy zaczęli o tym, że awaryjny silnik, drogie części i wgl. o co jeszcze mogę zapytać hmm chciałem wiedzieć w jaki najlepiej sposób to auto kupić komis, internet a sprowadzenie z Niemiec to dobry pomysł? a co do fiatów ale nie wiem czemu jestem jakoś do nich uprzedzony, nie wiem czy dobrze i jeszcze jak to jest z tymi licznikami? to prawda, że zmniejszają przebieg czasem? Jestem trochę zielony, a jakie pojemności i moc byłyby najlepsze do tych samochodów?
Petek93

0

08 Lut 2012, 17:14

Chciałem zaproponować VW Lupo ale szukasz auta 5drzwiowego więc raczej odpada.
Z innych propozycji to może VW Polo III po lifcie?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
0

08 Lut 2012, 17:20

A moze Yaris 1,3 VVTI? Autko fajne, w miare wygodne, przyjemnie sie tym jezdzi, silniczek ekonomiczny, mocy jak na taka mala i lekko bude tez jest pod dostatkiem. Toyota to lider bezawaryjnosci wiec pod tym wzgledem problemow nie ma, tylko czesci troche drogie do Yaris sa jednak.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
0

08 Lut 2012, 17:40

Vw Lupo też ciekawy pomysł. ten brak tylnych drzwi troszkę utrudnia, ale jeśli większość czasu bym jeździł sam albo z jednym pasażerem to traci znaczenie trochę. Polo które wysłałeś Barol ciekawa propozycja. Przebieg nie jest taki wysoki. w dobrym stanie. 10 latek, ale zadbany, właśnie czegoś w tym stylu szukam.
Co do Toyoty Yaris Czimi to jakoś też za nią nie przepadam, jeździłem nią elką i obiecałem sobie, że już nie będę jeździł hihi. nie było tak źle, ale to chyba nie to i dodatkowo tak jak mówisz drogie części to dodatkowy minus.
Petek93

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...

08 Lut 2012, 17:43

No więc kolego kręcone przebiegi mają miejsce w większości aut bez względu na marke. Najlepiej kupić samochód od osoby prywatnej i sprawdzić na stacji diagnostycznej. Nie pchaj się w komisy.

Dorzuciłem te propozycje z ironią ponieważ to forum zalewają tematy pod tytułem " Mam xxx kasy i chce auto mlode, bezawaryjne, z tanimi czesciami, ladne i nie daewoo " a w odpowiedziach padają dziesiątki propozycji, co skutkuje totalnym namieszaniem Ci w głowie :)

By temu zapobiec wybierz sobie maksimum 3 samochody które się Tobie podobają z wyglądu. Następnie napisz jakie przebiegi roczne masz zamiar robić i dobierzemy silnik ( benzyna, diesel, LPG ). Potem napiszesz czy wolisz moc czy tanią jazde, i bezawaryjność czy tanie części. Takie są dylematy, nie ma złotego środka. Coś kosztem czegoś. Wtedy dopiero Ci pomożemy ;) pozdrawiam
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
0

08 Lut 2012, 18:10

Zauważyłem, że jest tu dużo takich tematów, wiele przejrzałem lecz jeszcze nie wszystkie z powodu ilości. napisałem bo chciałem żeby dostać osobistą pomoc pod swój gust. masz rację z każdym postem dochodzi nowe auto i coraz większy, trudniejszy wybór. Przypuszczalny przebieg jaki będę robił rocznie to 7-10tys km. wyglądowo : seat ibiza III, golf iV , clio 2. mogę jeszcze dorzucić opla corsa i audii a3. Myślałem, żeby był diesel bo taniej wychodzi. dalej ważna jest tania jazda i bezawaryjność, naprawiać i wymieniać części jak najrzadziej.
Ostatnio edytowany przez Petek93, 08 Lut 2012, 18:19, edytowano w sumie 1 raz
Petek93

0

08 Lut 2012, 18:18

VW FOX może :)?
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III
0

08 Lut 2012, 18:28

hmm. pierwszy raz słyszę o Foxie, jak by tak patrzeć to taki ala golf tylko wyższy. szkoda, że tylko 3 drzwiowy
Petek93

0

08 Lut 2012, 18:31

Może Ibiza 2 po FL? AUtko nie do zajechania 5 drzwi 1.9TDI czego chcieć więcej :)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

0

08 Lut 2012, 18:34

Ibizę II też rozważam. ale nie lepiej byłoby kupić III nowsza, ładniejszy wygląd, czy ta II jest bardziej ekonomiczniejsza i mniej awaryjna od od 3?
Petek93

0

08 Lut 2012, 19:01

III to cordoba :)
Wujek kupił z salonu w 2003 takiego samego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
przez 6 lat jeździł i zmienił je w 2009 na toledo III
Auto ani razu mu się nie zatrzymało w drodze, nic nie naprawiał, chodził jak zegar, pojemny też był, jedyne wady to: słaby motor(75 koni to słabizna), a także brak klimy to też jest uciążliwe, ale swoje zrobił(138tysiecy) i naprawdę 0 usterek, nic nie wymieniał prócz oleju i klocków, lał benzynę i latał! Także polecam Ci te auto , ojciec miał ibiza II(przed liftem) , 2 sztuki , także kupił w holandii pojeździł 2 lata i jeszcze sprzedał z zyskiem, obydwa do dzisiaj jeżdżą :)( ale to w latach 98-2001) więc także dzisiaj jako iż tradycja Toledo III 30tys zrobione przez 3 lata i także 0 usterek , lejemy tylko odwrotnie(ropę) i śmigamy i mamy pewność ze dojedziemy :).
Całą duszą i sercem polecam ci Seata :)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

0

08 Lut 2012, 19:06

Polecam tak jak Barol Polo III po FL. Ale za 15 tysięcy kupisz Polo IV a na 20 to możesz poszukać Polo IV po FL. A jeśli chodzi o coś większego to może Vw Golf IV, Audi A3 albo Seat Leon
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
0

08 Lut 2012, 19:22

coraz bardziej seat mi się podoba, ale jak to jest między tą ibizą, a cordobą. nie wiem za bardzo, ja myślałem, że to dwa oddzielne modele bo jest ibiza 1,2,3,4 i jest cordoba 1 i 2.

Maciek1203, a dużo jest większy golf, audi a3 i leon od polo?
Petek93

0