Prędkość na drodze krajowej

04 Kwi 2011, 16:01

Witam!

W związku z tym, że niedawno zdałem prawko, i nie mam dużego doświadczenia za kołkiem to mam pytanie do starszych Kolegów ;)

Zakładamy taką sytuację: droga krajowa, po dwa pasy w każdą stronę, poza obszarem zabudowanym, max prędkość to 90 km/h, niezłe warunki, słoneczny dzień.
Czy jako rozważny ale jednocześnie mało doświadczony kierowca mogę jechać prawym pasem 70 km/h ? Czy jadąc w ten sposób będę przeszkadzał innym? Czy to nie za wolno?

Pozdrawiam,
Jacek
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

04 Kwi 2011, 17:07

Na pewno nie jeden który będzie jechał za tobą będzie nie zadowolony szczególnie jak lewy będzie zajęty ale nikt nie może zabronić Ci takiej jazdy.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Kwi 2011, 17:12

j@c3k napisał(a): po dwa pasy w każdą stronę, poza obszarem zabudowanym, max prędkość to 90 km/h

... jeśli oddzielone pasem zieleni to dopuszczalna prędkość jest 100 km/h ... niedoczytane ???
j@c3k napisał(a):Czy (..) mogę jechać prawym pasem 70 km/h ?

... jasne !!! gorzej gdyby Ci taki pomysł przyszedł na lewym pasie ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

04 Kwi 2011, 18:23

silvo44, zakładam, że nie ma pasa zieleni ;)

Czyli Policja nie może wstawić mi mandatu za taką jazdę?
A ile powinienem minimalnie jechać na dwu/trzypasmowej autostradzie (140)?

Pozdrawiam
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Kwi 2011, 19:46

Jak uczepisz się jakiegoś TIR-a i będziesz sobie za nim jechał pomału to będzie ok.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

05 Kwi 2011, 08:52

j@c3k napisał(a):Czy jako rozważny ale jednocześnie mało doświadczony kierowca mogę jechać prawym pasem 70 km/h ? Czy jadąc w ten sposób będę przeszkadzał innym? Czy to nie za wolno?

Trochę wolno, ale wiele Żuków porusza się z takimi prędkościami. Sądzę, że najbardziej prze****e będziesz miał ze strony TIRowców, bo oni na budziku mają 90 km/h i sobie śmigają prawym pasem, a Ty zmuszasz ich do wyprzedzania. Nie zdziw się więc jak któryś zacznie za szybko powracać na swój pas.

j@c3k napisał(a):A ile powinienem minimalnie jechać na dwu/trzypasmowej autostradzie (140)?

140 km/h to max, przynajmniej oficjalny. Do tego policja łapie dopiero od 150 km/h, jak dla mnie to wystarczy do bezstresowej jazdy (i bez ciągłego patrzenia, czy nie jedzie za mną nieoznakowana Vectra).
Na autostradzie też radziłbym jechać te 90 km/h, bo z taką prędkością jadą sobie ciężarowcy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

05 Kwi 2011, 10:14

Panowie - a co wy z tymi tirami? Co do prędkości poruszania się samochodu osobowego na drodze mają tiry? Należy jechać z taką prędkością, aby było bezpiecznie. Jak ktoś czuje się bezpiecznie jadąc 60 km/h to niech sobie z taką prędkością jedzie, a nie patrzy na to, z jaką prędkością jadą inne auta. A jak jakiś tir jedzie sobie 90 km/h, to sprawa kierowcy tego tira - niech albo wyprzedzi jak chce jechać szybciej, albo niech zwolni. To samo dotyczy autostrady czy jakiejkolwiek innej drogi. Nie ma podanej w żadnym przepisie minimalnej prędkości z jaką powienien jechać samochód po drodze.

Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
- jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
- hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
- utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.

Przy czym, należy zwrócić uwagę na "jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym". Nie jest to sytuacja, jak kierowca osobówki na drodze, na której dopuszczalna prędkość to 90 km/h jedzie sobie np. 50 km/h. Jest to sytuacja, jak kierowca samochodu jedzie np. lewym pasem z prędkością taką samą albo mniejszą niż ci co na pasie prawym i nie wyprzedza innych samochodów. Albo zamiast dopuszczalnych 90 km/h pędzie 140. To również może być prędkość, która utrudnia jazdę innym kierowcom - np. taki kierowca jedzie 140 i wyprzedza "wciskając" się przed inne samochody w ten soposób, że zmusza innych do hamowania.
Jeszcze nikt chyba nie dostał mandatu za to, że jechał za wolno :wink:
Najważniejszy jest art.19 pkt1. Ma być bezpiecznie. A o to, jak jadą inni kierowcy, to niech oni sami się o siebie martwią.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2011, 13:38

MotoAlbercik napisał(a):Jeszcze nikt chyba nie dostał mandatu za to, że jechał za wolno
istnieje coś takiego jak "utrudnianie ruchu" i jeśli śmigasz z małą (rzeczywiście małą) prędkością to Policja może nałożyć mandat
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Kwi 2011, 17:24

pocieszny - a jaka jest to ta "mała prędkość"? Ja jadę z taką prędkością, aby mieć pewnośc, że strace panowania nad pojazdem. Jak uważam, że taka prędkoscią jest dla mnie 40 km/h, to z taka jadę. Jak uważam, że muszę jechać 30 km/h, to jadę te 30 km/h. Czyli ile mam jechać minimalnie żeby nie dostać mandatu?
Przeczytaj dokładnie mój poprzedni post.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Kwi 2011, 17:57

MotoAlbercik napisał(a):jak jakiś tir jedzie sobie 90 km/h, to sprawa kierowcy tego tira

... oczywiście - przecież popełnia wykroczenie ... max dop prędkość dla wszystkich pojazdów pow 3,5 tony to 80 km/h ...

MotoAlbercik napisał(a):Nie ma podanej w żadnym przepisie minimalnej prędkości z jaką powienien jechać samochód po drodze.

... hmmm, a ten znak - C-14 ???

pocieszny napisał(a): śmigasz z małą (rzeczywiście małą) prędkością

... chyba się zapętliłeś ... śmiganie kojarzy się raczej ze zdecydowanie większymi prędkościami .... :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

05 Kwi 2011, 19:14

powiedzmy że na drodze o dużym natężeniu ruchu z dozwoloną prędkością 90-100 km/h pędzisz z zatrważającą prędkością 30 km/h powodujesz tym zagrożenie w ruchu drogowym,
może Ci się wydawać że prowadzisz bezpiecznie ale tak nie jest może i Ty czujesz się bezpiecznie ale pomyśl co czuje kierowca 40 tonowego pojazdu próbując zahamować i nie rozwalić cię na kawałki, tylko wyminąć :wink:
bezpieczna prędkość to nie tylko taka nad którą Ty możesz zapanować ale też taka która nie sprawia utrudnienia w ruchu innym pojazdom ;) (abstrahujemy od awarii i ciężko załadowanych samochodów specjalnych itp, mówimy o zwykłym pojeździe )

@silvo44 specjalnie użyłem tego sformułowania, uwydatnia zatrważającą prędkość pojazdu :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Kwi 2011, 08:17

silvo44 napisał(a):... oczywiście - przecież popełnia wykroczenie ... max dop prędkość dla wszystkich pojazdów pow 3,5 tony to 80 km/h ...

OK, ale rozmawiamy o przepisach, czy o życiu?

Chciałbym zauważyć, że autor nie pyta o to jak to jest w przepisach, ale wykazuje się myśleniem i chce jeździć płynnie i bezproblemowo dla całego ruchu pojazdów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2011, 10:23

Dishman napisał(a):Chciałbym zauważyć, że autor nie pyta o to jak to jest w przepisach, ale wykazuje się myśleniem i chce jeździć płynnie i bezproblemowo dla całego ruchu pojazdów.

Bardzo mądre spostrzeżenie. Mój przykład o 90 km/h to tylko przykład i nie chodzi mi o przepisy. Tak samo ma się sprawa do znaku C14. A jeżeli patrząc na przepisy, to przepis o tym znaku mówi "Znak oznacza obowiązek jazdy z prędkością nie mniejszą niż określona na znaku liczbą kilometrów na godzinę przy zachowaniu ograniczeń prędkości wynikających z przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym, chyba że warunki ruchu lub jego bezpieczeństwo wymagają zmniejszenia prędkości. Zgodnie z art. 19 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, kierujący jest w każdej sytuacji zobowiązany jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym. Znak C-14 stosowany jest, gdy kierujący nagminnie zmniejszają prędkość jazdy z przyczyn niewynikających ze stanu technicznego drogi." Poza tym, przejechałem już całe tysiące km i jeszcze takiego znaku nigdzie nie widziałem...Na naszych polskich dziurawych drogach ten znak nie miałby zastosowania :wink:

Do kolegi silvo44 - na przyszłośc z takimi radami daj sobie spokój :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Kwi 2011, 11:18

MotoAlbercik napisał(a):. Znak C-14 stosowany jest, gdy kierujący nagminnie zmniejszają prędkość jazdy z przyczyn niewynikających ze stanu technicznego drogi." Poza tym, przejechałem już całe tysiące km i jeszcze takiego znaku nigdzie nie widziałem...Na naszych polskich dziurawych drogach ten znak nie miałby zastosowania :wink:

ma ma ;)
i znaki są stosowane, przykładowo: na podjazdach, gdzie droga rozwidla się na 2 pasy (daje możliwość wyprzedzenia wolniejszego pojazdu) lewym pasem można jechać nie wolniej niż np 50km/h znaki takie często są stosowane, wystarczy się przejechać na przykład DK4 masz bardzo dużo takich znaków ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

06 Kwi 2011, 11:27

Czyli podsumowując- jadąc 70 km/h prawym pasem na drodze z ograniczeniem do 90 km/h nie będę przeszkadzał większości kierujących, ani stwarzał zagrożenia w ruchu drogowym, tak?

Zdaję sobie sprawę, że dla większości z Was moje pytanie może wydawać się śmieszne, ale proszę mnie zrozumieć- mam prawko od miesiąca, a moje dotychczasowe sytuacje na drodze, kiedy przekroczyłem 50 km/h można policzyć na palcach....w życiu także nie prowadziłem na drodze ekspresowej czy też autostradzie.
Przez to nie mam doświadczenia na tego typu drogach ;)

Pozdrawiam
Jacek
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika