Prędkość po zmianie biegu ze stałym poziomem gazu.

09 Maj 2025, 13:52

Chciałem rozczygnac kto ma rację, bo sprzeczam się z kolegą. Jeśli mamy skrzynie automat gdzie można zmieniać biegi przy wciśnięty gazie, to jeślibysmy trzymali gaz w jednej pozycji i jechali ze stałą prędkością zmieniając bieg albo na wyższy albo na niższy, to prędkość spadnie lub zwiększy się w zależności od tego, czy bieg jest niższy, czy wyższy? Czy będzie mniej więcej stała oczywiści przy założenie, że silnik nie będzie sam ingerował w dawkę paliwa i oporu ruchu, droga itp pozostaną takie same,? Ja uważam, że opcja druga jest prawidłowa. Jak zienimy przełożenie o dwa razy niższe, to opór silnika się zmniejszy dwa razy i w efekcie prędkość pozostanie tają sama. On jednak twierdzi, że fakt, że czemuś jest ciężej lub lżej dwa razy, to nie znaczy, że o tyle samo się zmienią obroty poza tym niby się zmienia moc ale przecież tu chodzi o moc na kołach i moment. Nie mam automatu ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że jadąc 50km/h na 3 i zmieniając bieg ręcznie w automacie, trzymając gaz w stałym punkcie prędkość wzrośnie np do 60 na dwójce i odwrotnie na wysokim, czyli spadnie,zakładając, że silnik nie zmieni dawki paliwa.

Jak to jest.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD

09 Maj 2025, 14:18

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Obie opcje są możliwe. Przy założeniu, że silnik nie zmienia dawki paliwa, interesują nas tylko konkretne przełożenia.
Załóżmy że jedziemy na 3 biegu i mamy 4000 obrotów. Wysokie obroty bez obciążenia nie są zbyt wydajne energetycznie, do tego część paliwa jest zużywana na opory wewnętrzne silnika. Po zmianie biegu na 4, prędkość obrotowa spadnie i zmniejszą się opory wewnętrzne silnika, oraz wrośnie wydajność energetyczna i to powinno się przełożyć na wzrost prędkości.
Odwrotnie będzie, gdy już jedziemy na optymalnej wydajności energetycznej, wtedy każda zmiana przełoży się na spadek prędkości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Maj 2025, 19:28

KRZYSIEKCH22 napisał(a):Chciałem rozczygnac kto ma rację, bo sprzeczam się z kolegą

Można sobie wachlować biegami i prędkość się nie zmieni. Jak będziesz schodzić na dół to obroty rosną a prędkość nie. To samo do góry.
Oczywiście komp panuje nad wszystkim i przy zadanej prędk.np.120kmh zejdzie tylko do 4biegu to Ty musisz odjąć gazu żeby zejść do 3biegu ale wtedy będzie np. 90kmh.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

Wczoraj, 13:51

Sprawdziłem, to u kolegi autem z automatyczna skrzynia. Jechałem równo 60km /h od 4 do 2 biegu i prędkość się wachała 58-60 na niższych biegach minimalnie spadała.

Tak na marginesie. Ja chyba nie rozumiem fizyki, bo jak, to jest że zbijamy biegu na niższy i na przykład przełożenie jest 2 razy lżejsze, to i moment obrotowy przekazywany na koła jest 2x większy a prędkość pozostaje ta sama oczywiscie nie dodając gazu. Wiem, że moc jest taką sam. Ja to rozumiem, że jak siła pchahaca koła wzrosła, to powinna prędkość wzrosnąć.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD

Wczoraj, 19:19

KRZYSIEKCH22 napisał(a): Wiem, że moc jest taką sam. Ja to rozumiem, że jak siła pchahaca koła wzrosła, to powinna prędkość wzrosnąć.

Ale musisz zrozumieć, że osiągnąłeś prędkość maksymalną(przy założonej dawce paliwa), energia uzyskana z tego paliwa wystarcza jedynie na pokonanie oporów powietrza przy tej prędkości. To o czym Ty piszesz działałoby przy braku oporów powietrza, czy toczenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...