Prędkość po zmianie biegu ze stałym poziomem gazu.

Wczoraj, 13:52

Chciałem rozczygnac kto ma rację, bo sprzeczam się z kolegą. Jeśli mamy skrzynie automat gdzie można zmieniać biegi przy wciśnięty gazie, to jeślibysmy trzymali gaz w jednej pozycji i jechali ze stałą prędkością zmieniając bieg albo na wyższy albo na niższy, to prędkość spadnie lub zwiększy się w zależności od tego, czy bieg jest niższy, czy wyższy? Czy będzie mniej więcej stała oczywiści przy założenie, że silnik nie będzie sam ingerował w dawkę paliwa i oporu ruchu, droga itp pozostaną takie same,? Ja uważam, że opcja druga jest prawidłowa. Jak zienimy przełożenie o dwa razy niższe, to opór silnika się zmniejszy dwa razy i w efekcie prędkość pozostanie tają sama. On jednak twierdzi, że fakt, że czemuś jest ciężej lub lżej dwa razy, to nie znaczy, że o tyle samo się zmienią obroty poza tym niby się zmienia moc ale przecież tu chodzi o moc na kołach i moment. Nie mam automatu ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że jadąc 50km/h na 3 i zmieniając bieg ręcznie w automacie, trzymając gaz w stałym punkcie prędkość wzrośnie np do 60 na dwójce i odwrotnie na wysokim, czyli spadnie,zakładając, że silnik nie zmieni dawki paliwa.

Jak to jest.
KRZYSIEKCH22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1991
Auto: FORD

Wczoraj, 14:18

Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Obie opcje są możliwe. Przy założeniu, że silnik nie zmienia dawki paliwa, interesują nas tylko konkretne przełożenia.
Załóżmy że jedziemy na 3 biegu i mamy 4000 obrotów. Wysokie obroty bez obciążenia nie są zbyt wydajne energetycznie, do tego część paliwa jest zużywana na opory wewnętrzne silnika. Po zmianie biegu na 4, prędkość obrotowa spadnie i zmniejszą się opory wewnętrzne silnika, oraz wrośnie wydajność energetyczna i to powinno się przełożyć na wzrost prędkości.
Odwrotnie będzie, gdy już jedziemy na optymalnej wydajności energetycznej, wtedy każda zmiana przełoży się na spadek prędkości.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
    Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...