Wczoraj, 13:52
Chciałem rozczygnac kto ma rację, bo sprzeczam się z kolegą. Jeśli mamy skrzynie automat gdzie można zmieniać biegi przy wciśnięty gazie, to jeślibysmy trzymali gaz w jednej pozycji i jechali ze stałą prędkością zmieniając bieg albo na wyższy albo na niższy, to prędkość spadnie lub zwiększy się w zależności od tego, czy bieg jest niższy, czy wyższy? Czy będzie mniej więcej stała oczywiści przy założenie, że silnik nie będzie sam ingerował w dawkę paliwa i oporu ruchu, droga itp pozostaną takie same,? Ja uważam, że opcja druga jest prawidłowa. Jak zienimy przełożenie o dwa razy niższe, to opór silnika się zmniejszy dwa razy i w efekcie prędkość pozostanie tają sama. On jednak twierdzi, że fakt, że czemuś jest ciężej lub lżej dwa razy, to nie znaczy, że o tyle samo się zmienią obroty poza tym niby się zmienia moc ale przecież tu chodzi o moc na kołach i moment. Nie mam automatu ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że jadąc 50km/h na 3 i zmieniając bieg ręcznie w automacie, trzymając gaz w stałym punkcie prędkość wzrośnie np do 60 na dwójce i odwrotnie na wysokim, czyli spadnie,zakładając, że silnik nie zmieni dawki paliwa.
Jak to jest.