Problem prawny sprzedaż.

21 Wrz 2010, 16:20

Witam,
Jeśli źle zamieściłem posta z góry wszystkich przepraszam.
Problem przed jakim stoję wygląda następująco:
Posiadam samochód od 2007 roku (MG ZR) niestety aby taniej go ubezpieczyć dopisałem jako współwłaściciela Ojca. Samochód był użytkowany od 2007 do 2009 poza granicami PL.
W 2008 roku mój Ojciec zmarł na raka a ja niestety nie zdążyłem (i nie miałem do tego głowy w tamtym czasie) wykreślić go z dokumentacji.
I tu pojawia się moje pytanie:
Czy jest jakaś możliwość aby sprzedać samochód bez zakładania sprawy spadkowej ? (dodatkowe koszty w wysokości około 700 pln a to nie jest mało)
Nie wiem czy wydział komunikacji oraz US przyglądają się takim sprawą wnikliwie a trochę boję się ryzykować jakiejś kary.
Z drugiej strony posiadam podpisany przez Ojca dokument w którym zrzeka się praw do samochodu ale od podpisania minęły 2 lata (nie jest to dokument notarialny).
Jeśli ktokolwiek ma jakieś porady byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
rivelv
Nowicjusz

Miejscowość: TORUŃ

21 Wrz 2010, 18:18

rivelv napisał(a):Czy jest jakaś możliwość aby sprzedać samochód bez zakładania sprawy spadkowej ?

Jezeli ojciec figuruje w dalszym ciągu jako współwłaściciel w DR nie ma takiej mozliwości bo musi być wpisany do umowy k-s .Jezeli tego nie zrobisz kupujący nie zarejestruje samochodu w WK...
rivelv napisał(a):Z drugiej strony posiadam podpisany przez Ojca dokument w którym zrzeka się praw do samochodu ale od podpisania minęły 2 lata

Mozesz sprobować ale podejrzewam ze za duzo czasu minęło od chwili sporządzenia tego dokumentu i WK nie dokona zmian w DR..
rivelv napisał(a):Nie wiem czy wydział komunikacji oraz US przyglądają się takim sprawą wnikliwie

Niestety ale tak... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Wrz 2010, 18:55

Dzięki wielkie za odpowiedź.
Czyli pozostaje spróbować w WK zmiany DR lub sprawa spadkowa ;(
Dzięki
rivelv
Nowicjusz

Miejscowość: TORUŃ

21 Wrz 2010, 19:21

rivelv napisał(a):Czyli pozostaje spróbować w WK zmiany DR lub sprawa spadkowa ;(

Podejrzewam ze innej drogi w tym przypadku nie masz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...
    Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...