Problem przy wrzucaniu biegu. Ford Focus 2005 1.4 sedan

29 Sty 2020, 20:25

Otóż zauważyłam że po jakimś czasie od używania auta np po 1 h jeżdżenia szczególnie przy niższej prędkości do 40 km /h przy każdej zmianie biegów zaczyna mi jakby "skakać" w sensie mozie nie skakać ale tak lekko "drgac" "popychać" tak jakby za wczesnie wrzucałam bieg. Ale na samym początku jazdy nie ma tego dlatego myślałam już że problem znikał a potem znowu się tak dzieje. Taak jakby dzieje się to przy nagrzanych już dobrze silniku.
Fikusik2005
Nowicjusz

• 30 Sty 2020, 11:10

Hm… nie bardzo rozumiem kiedy ten problem występuje ;/ Zmieniasz bieg puszczasz sprzęgło i wtedy pojawiają się te drgania? Jeżeli tak to może bieg od prędkości z jaką jedziesz jest źle dobrany i np. jest za wysoki.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

30 Sty 2020, 19:51

Tak dokładnie. Po włączeniu nowego biegu i puszczeniu sprzęgła. To nie są drgania ino jakby "pchania". Ale nawet jak miałam inne auto i źle się bieg wrzucił to tak się nie robiło... I to się pojawia po jakimś czasie jeżdżenia. Na poczatku jest normalnie.
    Fikusik2005
    Nowicjusz

31 Sty 2020, 10:54

Fikusik2005 napisał(a):Na poczatku jest normalnie
    Czyli jak silnik i skrzynia są nie rozgrzane.

Zobacz jeszcze czy jak występuje ten problem to czy dodając gazu obroty rosną szybciej i dopiero auto zaczyna przyspieszać?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

07 Lut 2020, 12:20

Tak szybciej rosną. No jeździłam teraz kilka dni ale codzienie bardzo krótki trasy. Po 15 minut. Bo z miejsca na miejsce jeździłam i nic się nie robiło. Nic nie "zaciągało" mnie po zmianie biegu na wyższy. Tak się działo jak np jeżdżę autem już ponad godzinę i silnik jest rozgrzany do 90 stopni.
    Fikusik2005
    Nowicjusz

07 Lut 2020, 19:22

Fikusik2005 napisał(a):Tak szybciej rosną.
    To może sugerować ślizgające się sprzęgło a to z kolei jeżeli to prawda wskazuje na możliwy problem z wrzucaniem biegów ze względu na słabe już sprzęgło.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Octavia - zmodernizowana trzecia generacja modelu
      Premiera gruntownie zmodernizowanej trzeciej generacji modelu OCTAVIA miała miejsce 10 stycznia w Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu. Podczas trwającej dwadzieścia minut prezentacji Prezes Zarządu ŠKODY Berhnard Maier ...