Problem z parkowaniem na miejscu dla niepełnosprawnego.

07 Kwi 2009, 10:09

Witam

Na pewno każdemu z nas zdarzyło się widzieć auto na miejscu dla niepełnosprawnego, a kierowca stał tam tylko z lenistwa.

Chciałbym wyjść z pewną inicjatywą aby wymyślić naklejkę na auto ze znaczkiem niepełnosprawnego z napisem w stylu "Staję na waszym miejscu i chętnie odbiorę waszą niepełnosprawność". Można by je nalepić komuś na tył auta i niech tak jeździ.

Wzór nalepki można by ściągnąć z sieci, wydrukować na papierze samoprzylepnym i nalepiać pod marketami.

Co wy na to?
tresi
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 11:23

Słyszałem też że niektórzy naklejają nalepke tego typu na przednią szybę, tylko że nalepka ta jest dość trudna do ściągnięca- coś jak nalepka z numerem rejestracyjnym, którą mamy na szybie.
Poza tym widziałem kiedyś jak na miejscu dla niepełnosprawnych staneły sobie jakgdyby nigdy nic dwa merce S-klasy, oczywiście bez żadnych plakietek itp, przyjechał "prawdziwy" niepełnosprawny i ich zastawił tak żeby nie mieli możliwości wyjechać, położył sobie plakietke pod szybe i poszedł na zakupy- żałuje że nie mogłem zobaczyć miny tych gości jak wrócili do swoich samochodów :twisted: ciekawe czy wezwali policje :wink:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

07 Kwi 2009, 12:02

Zaparkować na miejscu dla niepełnosprawnego to bezczelność, ale ludzie nie tylko w ten sposób pokazują, że mają w D innych. Co zrobić takiemu? Ludzie musieli schodzić na trawnik i wymijać "zaparkowany" w ten sposób samochód (a matki z wózkami? starsze osoby?). Niestety jak potrzeba, to nigdy nie ma wandali. Jakby przechodził taki i kopnął w lusterko/reflektor czy choćby przejechał czymś po masce, to by się może chamstwo nauczyło parkować. Straż miejska też nie bardzo się pali do karania takich baranów.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

07 Kwi 2009, 12:19

Gdzieś czytałem o takiej sytuacji jak jakiś koleś zaparkował na miejscu dla niepełnosprawnych, oczywiście jeden z lepszych samochodów - marka nieważna żeby nie obrażać :). Inny gość zwrócił mu uwagę że stanął tam gdzie nie powinien a ten do niego "niepełnosprawny ma wózek, to sobie dojedzie z końca parkingu, tam dużo wolnych miejsc, a ja muszę zapi%^@#$%#$ na nogach!!".
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

07 Kwi 2009, 12:34

qki007 napisał(a):Gdzieś czytałem o takiej sytuacji jak jakiś koleś zaparkował na miejscu dla niepełnosprawnych, oczywiście jeden z lepszych samochodów - marka nieważna żeby nie obrażać :).

Już wiadomo, że chodzi o BMW 8)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Kwi 2009, 19:26

Takie naklejki można dostać np. w Stowarzyszeniu <Aktywne życie" - http://www.aktywne.4-m.pl/ są to naklejki w formacie A4 koloru czerwonego z białymi napisami PARKUJESZ - ZDRAPUJESZ" oraz "ZABLOKOWAŁEM MIEJSCE OSOBIE NIEPEŁNOSPRAWNEJ".Na środku jest rysunek samochodu i osoby niepełnosprawnej.Naklejka jest pocięta na drobniutkie kwadraciki i po przyklejeniu jej na szybę samochodu,trzeba zdrapywać każdy kwadracik z osobna,co zajmuje mnóstwo czasu.W tym roku taka akcja rusza od 28 marca.Będą w niej uczestniczyć policja,Straż Miejska oraz harcerze i wolontriusze.Ci pierwsi będą dokładnie sprawdzać,czy samochód stojący na miejscu dla osoby niepełnosprawnej ma do tego prawo i będą karać mandatami,a ci drudzy bedą naklejać wspomniane naklejki i wzywać służby porządkowe.
Waże też jest,że jak idziemu np. ulicą i widzimy,że na miejscu dla osoby niepełnosprawnej stoi samochód bez karty parkingowej,to należy zadzwonić na Straż Miejską - 986 i podać ulicę oraz miejsce,gdzie taki samochód stoi.Mandat to 500 zł.Jeżeli ludzie będą uczuleni na takich "wygodnych i aroganckich" kierowców,to będzie ich coraz mniej.
Warto też zwrócić uwagę na fakt,że do zaparkowania na miejscu dla osoby niepełnosprawnej uprawnia tylko i wyłacznie specjalna karta parkingowa.Sama legitymacja osoby niepełnosprawnej ani naklejki na szybach nie uprawniają do parkowania na tych miejscach.Tylko karta.Jest ona wydawana w wydziale komunikacji na wniosek osoby niepełnosprawnej na podstawie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
No i warto pamiętać o przepisach - kierowca parkujący na miejscu dla osoby niepełnosprawnej ma obowiązek tą kartę wystawić w widocznym miejscu,którym jest zazwyczaj przednia szyba.Parkując na takim miejscu nie może trzymać karty w kieszeni czy schowku.
Pamiętajmy - im więcej będziemy zwracać uwagę kto parkuje na takich miejscach i czy ma do tego uprawnienia,tym więcej swobody będą miały osoby niepełnosprawne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...
    Mobilność elektryczna w BMW Group ma już 40 lat
    Pod koniec 1975 eksperymentalny pojazd zbudowany w oparciu o BMW LS oraz wyposażony w nowe akumulatory oraz nowy silnik elektryczny zaczął przynosić pierwsze rezultaty. Następnie, w roku 1980, zapoczątkowany został projekt ...

07 Kwi 2009, 21:20

Popieram.
mak667
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 22:06

Rozumiem, że te naklejki może nalepiać każdy kto widzi samochód zaparkowany na miejscu dla niepełnosprawnych bez tej karty?
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Kwi 2009, 18:31

Oczywiście.Ale po naklejeniu jej na szybę nalezy zrobić zdjęcie,żeby mieć dowód,że samochód stał na tym miejscu i nie miał karty.Tak więc nalezy zrobić zdjęcie samochodu tak,zeby było widać,że to miejsce dla osoby niepełnosprawnej i jego numery,a drugie tak,żeby było widać numery i przednią szybę,zaktóra nie ma karty.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Kwi 2009, 11:46

Sądzę że od karania są właściwe służby, policja, Straż wiejska, Abw, CBA ... My powinniśmy zadzwonić i ew. zgłosić a nie bawić się w domorosłego szeryfa.
Bywają różne sytuacje, karta mogła upaść na podłogę, ktoś nie mając karty mógł przywieść niepełnosprawnego i robienie Im na złość nie służy dobru. Można też ew. zwrócić werbalnie uwagę i dopiero w wypadku ewidentnego buractwa potraktować naklejką. Ale to raczej ostateczna ostateczność :wink: .

Zdarzyło mi się kiedyś przywieść rannego z wypadku do szpitala, wiozłem dzieciaka 20km, poświęciłem trzy cztery godziny swego czasu i jak wróciłem do samochodu to parkingowy wezwał policję ... bo nie chciałem zapłacić za parking. Po wyjaśnieniu Policjant zbeształ ciecia że nie odróżnia dobra od zła i takie tam ...
Nigdy nie wiemy dlaczego i po co ktoś staje w niewłaściwym miejscu więc lepiej powstrzymać się sankcjami. I to na tyle ... i na przodzie :wink:
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

20 Kwi 2009, 19:36

Przepis jest jasny - kierowca parkujący na miejscu dla osobuy niepełnosprawnej jest ZOBOWIĄZANY wystawić kartę parkingową osoby niepełnosprawnej w widocznym miejscu.Jak ktoś przywiózł osobe niepełnosprawną,to ta osoba musi mieć kartę i ta karta na czas parkowania musi być wystawiona.A nie każda osoba niepełnosprawna może ubiegać się o wyrobienie tej karty.
No i nie wszędzie Straż Miejska czy Policja może w takich sprawach interweniować.Dlatego Związek Osób Niepełnosprawnych prowadzi takie akcje.A bardzo często widzi się jak na miejsce dla osoby niepełnosprawnej zajeżdżają młodzi kierowcy,nie mający karty,bo ma blisko np. do sklepu czy urzędu.Dlatego też podniesiono mandaty za parkowanie w tych miejscach bez uprawnień.Akcję tą popiera również Straż Miejska jak i Policja.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika