Problem z podnoszeniem szyby/nie działa dwustopniowa regulacja

13 Lut 2020, 12:53

Witam,
Mam problem w mojej Octavii Scout 2010r. Otóż prawa przednia szyba (pasażera) nie reaguje na automatyczne podnoszenie i opuszczanie jej (2 stopien, przycisk wciśnięty bądź podniesiony do końca). Przy podnoszeniu "manualnym" (1 stopień), szyba podnosi się najpierw do 1/3 wysokości (następnie muszę puścić przycisk i jeszcze raz go podnieść), potem do 2/3 (taka sama operacja jak wcześniej) i potem dochodzi już do końca. Czasami przy 1/3 od razu się chowa (przeczyściłem uszczelki tak aby nie napotykała tam niechcianego oporu jednak dalej jest to samo). Szyba zachowuje się tak samo naciskając przyciski zarówno z poziomu kierowcy jak i pasażera. Opuszczanie przy 1 stopniu działa tak jak powinno, szybę opuszczam o tyle o ile chce i nic niepożądanego się z nią nie dzieje. Warto dodać, że wszystkie pozostałe szyby działają tak jak powinny. Czy jest to wina samego silniczka o nr 5k0959792a czy całego mechanizmu podnoszenia szyby? Wiem, że już na tym forum są podobne tematy, ale nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem identycznym do mojego. Z góry dzięki za odpowiedź :)
Siliconek
Nowicjusz

13 Lut 2020, 13:14

Zobacz czy podczas zamykania szyby jak będziesz jej lekko pomagał ręką czy też się zatrzyma w tych samych miejscach. Wyeliminuje to problem z ewentualnym jakimś oporem napotykanym we wspomnianych miejscach.

Czy takie samo zachowanie szyby jest z obu przycisków sterujących podnoszeniem i opuszczaniem (strona kierowcy i strona pasażera)?

Odpinałeś może akumulator przed pojawieniem się tego problemu?

Spróbuj otworzyć wszystkie szyby z kluczyka i później je zamknąć i zobacz czy coś to zmieni. Jak nie możesz jeszcze na włączonym zapłonie otworzyć prawą szybę z którą jest problem z przycisku pasażera i przytrzymać przycisk ok. 3 sekund jak się otworzy, następnie zamknąć ją do końca i na końcu również przytrzymać przycisk około 3 sekund po dojściu szyby do końca. Wyłączyć zapłon i włączyć ponownie oraz sprawdzić czy szyba działa już normalnie i zamyka się od razu do końca.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Lut 2020, 13:18

Cichy77 napisał(a):Jak nie możesz jeszcze na włączonym zapłonie otworzyć prawą szybę z którą jest problem z przycisku pasażera i przytrzymać przycisk ok. 3 sekund jak się otworzy, następnie zamknąć ją do końca i na końcu również przytrzymać przycisk około 3 sekund po dojściu szyby do końca.
to bym proponował z tym że w niektórych autach trzeba przytrzymać na dłużej, nawet 10s. Jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie szyba do regulacji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lut 2020, 13:20

Próbowałem pomagać ręką i nic to nie zmieniło, zarówno przy podnoszeniu jak i przy opuszczaniu.

Tak, szyba zachowuje się tak samo za każdym razem.

Nie, nie odpinałem akumulatora. W ogóle nie ingerowałem w instalację elektryczną.

Co do otwierania i zamykania z kluczyka, ta szyba reaguje tylko na opuszczanie, pozostałe szyby działają jak powinny :D

A co do ostatniej porady to sprawdzę kiedy będę miał okazję i dam znać czy są jakieś efekty.

Dzięki za odpowiedź!
Siliconek
Nowicjusz

13 Lut 2020, 18:57

Wypróbowałem sposób z przytrzymywaniem przycisku 10s, szyba zaczęła reagować na automatyczne podnoszenie i opuszczanie, jednak dalej zatrzymuje się w 1/3 i 2/3 wysokości. Po przesunięciu jej lekko w lewo (w stronę lusterka) mogłem już ją normalnie podnosić i opuszczać. Jednak gdy drugi raz już chcę ją podnieść to sytuacja wraca do punktu wyjścia :( I tutaj pojawia się pytanie - czy szybę można jakoś wyregulować? Czy pozostaje wymiana jakichś prowadnic szyby?
Siliconek
Nowicjusz

13 Lut 2020, 22:07

Nie pamiętam jak to jest w tym aucie ale prawdopodobnie da się coś tam wycudować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne reflektory LED
    Dzięki zastosowaniu diod LED, reflektory mogą być o wiele mniejsze i mieć praktycznie dowolny kształt. Ze względu na niski pobór mocy, niższe jest również zużycie paliwa. W zależności od zastosowanych rozwiązań, ...
    Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...

14 Lut 2020, 12:48

Myślicie, że wymiana tych prowadnic/podnośnika by pomogła?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Siliconek
Nowicjusz

14 Lut 2020, 13:26

nie jeżeli nie rozwiążesz dotychczasowego problemu. Tu może być zle wyregulowana szyba jak i nawet uszkodzona uszczalka a Ty pchasz się w koszta na pałę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika