Problem z radiem Citroen C3

05 Sty 2018, 23:09

Witam. W moim bolidzie na wyświetlaczu pojawił się komunikat SILENCE, żeby było ciekawiej, co jakiś czas dzwięk się pojawia, ale tylko na krótką chwilę. Wie ktoś jak problem rozwiązać?
onaxxx
Nowicjusz

Auto: Citroen C3

06 Sty 2018, 18:23

Od problemów z radio i audio mamy osobny dział. Dlaczego nasz nowy forumowicz nie zapoznał się z tematyką działów na naszym bardzo obszernym forum? Tym razem przenoszę.
Silence oznacza, że na kierownicy został wciśnięty przycisk MUTE i nie został wyłączony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2018, 20:25

Gdyby to było takie proste...Podczas jazdy raz radio milczy, a za chwile gra.
Niestety, "odblokowanie" MUTE na nic się zdaje :(
onaxxx
Nowicjusz

10 Sty 2018, 23:45

A problem dotyczy i radia i odtwarzacza płyt?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sty 2018, 20:06

Tak, jedno i drugie gra kiedy chce. Problem zaczął się po odpaleniu auta, więc przypadkowe włączenie jakiegoś przycisku odpada.
onaxxx
Nowicjusz

12 Sty 2018, 13:59

Więć problem będzie prawdopodobnie albo w samym radiu, albo w przycisku w kierownicy, albo w okabelkowaniu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak często kierowca powinien badać wzrok?
    Jak często kierowcy badają wzrok? Zwykle, gdy ubiegają się o prawo jazdy. Później, jeśli na tym etapie nie stwierdzono wady wzroku, nie mają już takiego obowiązku i mogą bagatelizować nieostrość widzenia. Kierowcy ...
    Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...

12 Sty 2018, 19:21

Raczej wizyta u elektryka mnie nie ominie. Teraz zaczęło fiksować spalanie; chwilowe sięga aż 50 litr.
onaxxx
Nowicjusz

12 Sty 2018, 23:43

To wygląda na błąd oprogramowania radia. Masz radio Clarion czy inne?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Sty 2018, 23:00

To radio fabryczne, ale jeśli chodzi o nazwę, to muszę sprawdzić
onaxxx
Nowicjusz

15 Sty 2018, 11:32

To sprawdz sobie i zobacz w necie, czy do twojego radia jest oprogramowanie. Bo nie do wszystkich jest dostępne. Zalezy jakie masz radio.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sty 2018, 22:24

A wiec tak. Na chwilę obecną radio i CD gra, choć nie wiem jak długo to potrwa. Jest jedna rzecz, którą zauważyłam-w innej cytrynie na wyświetlaczu znajduje się napis TY i jest on tam ciągle, u mnie zamiast TY jest napis PTY i non stop pulsuje. Piszesz o oprogramowaniu radia...będę musiała podjechać do elektryka, co by skasował błędy dotyczące spalania...
I teraz pytanie: czy te błędy to wynik "świrowania" radia, czy coś mi się z komputerem dzieje?
onaxxx
Nowicjusz

25 Sty 2018, 19:25

onaxxx napisał(a): Jest jedna rzecz, którą zauważyłam-w innej cytrynie na wyświetlaczu znajduje się napis TY i jest on tam ciągle

Jesteś pewna, że to TY, a nie TA ?
onaxxx napisał(a):u mnie zamiast TY jest napis PTY i non stop pulsuje.

PTY to funkcja RDS-u.
Tutaj masz opis wszystkich funkcji. Możesz poczytać co to jest PTY i TA i inne skróty. Migające PTY oznacza, że radio szuka wybranego rodzaju PTY. Jak znajdzie, to się przełącza na daną stację i świeci cały czas.
onaxxx napisał(a):I teraz pytanie: czy te błędy to wynik "świrowania" radia, czy coś mi się z komputerem dzieje?

To zależy jakie to błędy. Ale spalanie z radiem nie mają nic wspólnego. Jak jest problem z radiem, to w Citroenach i Peugeotach jest to raczej błąd w dziale Telematyka. A spalanie to raczej w dziale Silnik.
Najlepiej podjechać do serwisu ( nie do mechanika, chyba, że ma on interfejs Lexia, czyli dedykowany do aut grupy PSA - inne, które mają mechanicy są uniwersalne i nie diagnozują wszystkiego i nie robią tego dokładnie ) i podłączyć się pod komputer. Tam powiedzą ci jakie są błędy i czego dotyczą. Niestety - serwis bierze nieco więcej za podłączenie się do komputera niż mechanik, ale warto dołożyć te parę złociszy więcej. Wiem to z własnego doświadczenia.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lut 2018, 01:16

Sprawdzałam, pulsuje PTY, ale cóż, nie ogarnę tego, to nie ma co kombinować. Póki co czekam na wolny termin u elektromechanika (terminy odległe niczym gwiazdy). Jak potoczą się losy mojej cytryny, opiszę po wizycie u owego pana.
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Odezwę się wkrótce i opisze diagnozę :)
onaxxx
Nowicjusz