Problem z radiem

10 Lis 2006, 21:08

Witam
Dzis kupilem radyjko do mojej nowej Vektry :) nie znam sie kompletnie na autach ale podjalem sie proby podlaczenia radia i niby wszystko gra, kable jakie byly w samochodzie to 3 czarne kostki (polaczone ze soba) oraz jakis kabel antenowy +inny dziwny (te nie pasowaly do radia wiec domyslam sie ze ich nie trzeba podlaczac -antena nie pasuje ale i tak nie bede korzystal z radia tylko z MP3), kostki super podpasowaly do radia JVC jakims tam z MP3, wszystko bylo by cacy jakby dzialalo... ale nie dziala :( pewnie jakies bezpiecziki sa walniete bo takze nie dziala mi kilka kontrolek na desce roz....
Nie wiem gdzie umiescic ten watek ale bardzo bym prosil o wycinek instrukcji (rozpiske) jakie bezpieczniki od czego sa, poniewaz chcialbym je sprawdzic... Moze ktos ma skan instrukcji do Vektry w formacie zdjec czy tez cala instrukcje w formacie pdf...

Moja Vektra to chyba wersja B z 98r, 2.0L 16V LS - HB
Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

Ps. czy ktos wie jak wyglada sprawa ze spalaniem paliwka w tym autku co wyzej :P
Szpakos
Nowicjusz

Miejscowość: BAGILLT

10 Lis 2006, 23:30

antena to nie problem-wystarczy przejściówka (dostępna bez problemu).a radio wymaga także przejściówki z tych wtyczek orginalnych na standardowe ISO.w tej instalacji jest tak zwana logika zapłonu więc radio będzie grało po przekręceniu kluczyka.
a dział to Car audio. :lol:
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

10 Lis 2006, 23:37

Dziekuje za odpowiedz :)
heh no tak sprawdzalem radio z przekreconym kluczykiem :)
raczej zadnych przejsciowek nie potrzebuje bo wwszystko bylo w radiu co potrzebne oraz w samochodzie (jedynie do anteny musialbym znalesc ale mysle ze nie potrzebuje)...
jestem przekonany ze to bezpieczniki bo takze jest problem z grzalka tylniej szyby, przy probie wlaczenia sluchac z prawej strony delikatny pstryk i zadnych rekacji :)

Ps. a co trzeba zrobic aby radio dzialalo bez przekrecania kluczyka ? :)
Szpakos
Nowicjusz

10 Lis 2006, 23:41

Ps. a co trzeba zrobic aby radio dzialalo bez przekrecania kluczyka ?

właśnie tak jak pisałem-zastosować przejściówkę aby nie ciąć przewodów w instalacji elektrycznej.
pozdro 8)
ps. bezpieczniki masz pod klapką nad pedałami.
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2006, 00:48

hmm ale ja nie ciąłem zadnych przewodow w instalacji:| aby cokolwiek podlaczyc :) chyba ze musialbym tak zrobic aby dzialalo bez kluczyka, moze kiedys tak zrobie :P teraz zalezy mi na tym aby w ogole dzialalo radio i reszta bajerow... (przepraszam za ta moja wiedze jesli chodzi o auta, ale jestem mlody i malo wiem a do tego bardziej interesowalem sie kompami a nie autkami)

bezpieczniki znalazlem wlasnie pod kierownica, nie zajelo mi to zbyt duzo czasu poniewaz brakuje oslony :)

PS. do radia dostalem jakas wlasnie wtyczke z obcietymi kabelkami myslalem ze moze trzeba je podczepic do autka (do istniejacych kabli) ale w moim autku znalazlem 2 wersje tych kostek (jedna pasujaca do mojego radia) a druga podobna ale nie pasuje :) posiadam wersje angielska auta oraz radio moze to cos znaczy :P
Szpakos
Nowicjusz

11 Lis 2006, 01:37

to że anglik to nie ma nic wspólnego.
to złącze gdzie są 3 wtyki to na samej górze jest sterowanie wyświetlaczem w desce,środkowe to wyjście na głośniki,a dolne to zasilania.
pozdro 8)
ps.poza tym niedokładnie czytasz moje posty

zastosować przejściówkę aby nie ciąć przewodów
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lis 2006, 12:02

eh no juz rozumiem :/ przepraszam, myslalem ze trzeba ciac przewody i do tego zastosowac przejsciowke :P sorka
jak uda mi sie zrobic aby radio dzialalo wpadne na allegro i poszukam takiej przejsciowki iso :)
Szpakos
Nowicjusz