REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Czyli klima nie ma nic do rzeczy może tylko przez nią trochę szybciej ta temperatura rosnąć.KamilN81 napisał(a):Ale problem z temperaturą występuje niestety też na całkiem wyłączonej klimie i układzie
Może to być problem z drugim biegiem wentylatora jak już wspominałem.KamilN81 napisał(a):Temperatura rośnie do 110 stopni, włączam dmuchawe na max ciepła i zbija się do 90 i tak w kółko.
Ma spore znaczenie bo jak stoisz to jest mniejszy przepływ powietrza przez chłodnicę przez to układ będzie się wolniej chłodził i potrzebne jest tu wtedy wymuszenie przepływu powietrza za pomocą wentylatora / wiatraka przy chłodnicy. Jeżeli będzie działał tylko na pierwszym biegu to nie osiągnie wystarczającej wydajności do schłodzenia układu podczas postoju w cieplejsze dni.KamilN81 napisał(a):Odnoszę jednak wrażenie że ta temperatura częściej idzie do góry gdy zatrzymuje się na światłach itp. (ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Faktycznie stuka raczej to takie cykanie i to dosyć głośno.KamilN81 napisał(a):Załączam nagranie w poście
Może stukać zawór EVAP. Filtr z węglem aktywnym jest przecież obok.KamilN81 napisał(a):Dodatkowo pod maską w okolicy widocznej na zdjęciu (na 99% przy tym żółtym korku) słychać charakterystyczne stukanie:
KamilN81 napisał(a):Po naprawie podczas jazdy (po około 15-20 minutach) temperatura silnika rośnie do 110 stopni. Zauważyłem też że po włączeniu nawiewu i ustawieniu temp na max, temperatura spada z powrotem do 90 stopni.
Jak to powiedział to znaczy że nie jest mechanikiem a druciarzem. Jemu podziękuj , zacznij wpółpracę z innym . Po prostu zmień mechanika.KamilN81 napisał(a):Mechanik mi powiedział że to może być to coś z czujnikami i nie powinienem się tym martwić.