Problemy z BMW e36 - ciężko odlala i gaśnie podczas jazdy

30 Lis 2017, 07:46

Pod koniec sierpnia bieżącego roku kupiłem BMW E36 320i . Jedyne problemy jakie z nim miałem to światła. Ringi oraz boczne migacze podłączone jako postojówki. Światła mijania wogóle nie świeciły ponieważ jak się później okazało przepalił się bezpiecznik więc przez kilka dni jeździłem na samych ringach. Samochód na początku odpalał bez żadnego problemu. Wystarczyło lekko przekręcić kluczyk i już był odpalony. Podłączyłem tam wzmacniacz 1200w i do niego 2 tuby po 300w. Od wtedy akumulator zaczął padać i nie raz trzeba było odpalać na popych. Później zauważyłem że gdy wjeżdżam w kałużę na chwilę zapala się kontrolka akumulatora oraz oleju a podświetlenie zegarów lekko przygasa. Dodam że akumulator mam w bagażniku. Ostatnio samochód całkiem dziwnie się zachowuje. Lubi sobie gasnąć na niskich obrotach nawet po wciśnięciu sprzęgła gdy już się zatrzymuję. Nie raz gdy robię zakręt na 2 biegu gaśnie i wtedy gdy wrzucę 1 odpala tak jakby na popych jeśli jeszcze się toczy. Poza tym od dłuższego czasu potrzebuje 2-3 sekundy aby odpalić a kiedyś to był nawet nie ułamek sekundy i odpalał. Wymieniłem akumulator ponieważ myślałem że to może być od tego ale nie widzę żadnych zmian poza tym że po słuchaniu muzyki na postoju można odpalić samochód mimo że i tak odpala ciężej niż na początku. Proszę o jakieś porady czym może być spowodowane to co się dzieje z samochodem oraz co trzeba z tym zrobić. Z góry dziękuję.
mkrs5750
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • 30 Lis 2017, 10:25

Jaki akumulator zamontowałeś? (Chodzi o ah) kręci szybko? Sprawdzałeś ładowanie?
    Po wjechaniu w kałuże piszczy itd bo nie masz osłony pod silnikiem, pasek alternatora się ślizga i normalne że przygasaja elektryczność.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lis 2017, 14:21

Wygląda na to że masz zbyt mocno obciążony układ ładowania poprzez dodatkowy sprzęt i alternator nie daje rady przez co akumulator jest niedoładowany. Po prostu brakuje ci prądu.

Ja bym odłączył całkowicie sprzęt. Naładował akumulator i przez kilka dni użytkował normalnie auto. Jeżeli okaże się że jest ok to winowajcą będzie dodatkowy sprzęt car audio.

Podaj nam jeszcze wartości napięć ładowania bez obciążenia i z obciążeniem po włączeniu świateł dmuchawy i sprzętu który zamontowałeś.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999

03 Gru 2017, 18:28

Nowy akumulator ma 72ah. Gdy zgaśnie opala normalnie. Jeśli się jeszcze toczy to wrzucam 1 bieg i odpala a jak nie to przekrecam kluczyk i odpala. Kręci ok 2 sekundy przy odpalaniu a na poczatku jak kupiłem ten samochód to odpalał na pół strzała w nawet nie ułamek sekundy. Najczęściej gaśnie gdy się zatrzymuję i wciskam sprzęgło samochód już prawie stoi patrzę a tu zgasł. Kolejna sytuacja to robie zakręt na 2 biegu i gdzieś w połowie zakrętu gaśnie, samochód wtedy dalej się toczy, wrzucam 1 i odpala tak jakby na popych. Nie wiem co o tym myśleć. To nie zdarza się za każdym razem ale ok 2-3 razy dziennie.
    mkrs5750
    Nowicjusz

03 Gru 2017, 18:30

Aha no i teraz nie mam tak dużo sprzętu bo tylko 1 tuba 300w pod wzmacniacz 1200w.
    mkrs5750
    Nowicjusz

04 Gru 2017, 11:42

mkrs5750 napisał(a):Najczęściej gaśnie gdy się zatrzymuję i wciskam sprzęgło samochód już prawie stoi patrzę a tu zgasł
    Obroty ci falują jak nie zgaśnie i chodzi na luzie?

mkrs5750 napisał(a):Kolejna sytuacja to robie zakręt na 2 biegu i gdzieś w połowie zakrętu gaśnie
    Jedziesz cały czas na biegu bez wciśniętego sprzęgła i ot tak sobie gaśnie?

Masz może instalację LPG?
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999