Problemy z odpaleniem.

21 Maj 2014, 07:48

Witam. Posiadam Nissana Primerę 2.0 D 75KM z roku 1995. Mam z nim mały problem. Otóż chodzi mi o odpalenie auta. Posiadam w nim prawie 4 letni akumulator. W niedzielę miałem problemy z odpaleniem auta i wszystko wskazywało na to, że akumulator wystarczy podładować prostownikiem, i tak też zrobiłem. Jednak dzisiaj od rana auto odmówiło mi ponownie posłuszeństwa. W aucie po uruchomieniu zapłonu raz paliły się kontrolki , a raz nie. Jeśli ktoś wiedziałby na czym polega usterka był bym wdzięczny :) Pozdrawiam.
JackyDnW
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nissan Primera
Silnik: 2.0 DLX
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Maj 2014, 09:36

JackyDnW napisał(a):W aucie po uruchomieniu zapłonu raz paliły się kontrolki, a raz nie.

A co to wg ciebie znaczy "uruchomienie zapłonu"? Masz na myśli kręcenie rozrusznikiem, czy jak silnik już pracuje? Rozrusznik kręci cały czas, a kontrolki gasną lub wogóle się nie zaświecają?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Maj 2014, 09:42

mam namyśli zaświecenie się kontrolek, jak przekręcam kluczyk nie raz się zapalą, a nie raz nie... gdy się zapalają przekręcam kluczyk, żeby uruchomić silnik. Jednak samochód nawet nie kaszlnie... Znajomy powiedział mi, że może być walnięty alternator, który może szybko rozładować akumulator.
JackyDnW
Nowicjusz

21 Maj 2014, 12:33

Witamy. Problem rzeczywiście może leżeć po stronie uszkodzonego alternatora ale również samego akumulatora. Łatwo to zweryfikować odłączając alternator i sprawdzając pobór prądu. Brak poboru prądu wskazywać będzie na uszkodzenie akumulatora, który także warto sprawdzić metodą obciążeniową.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

23 Maj 2014, 10:31

Jeżeli po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek, kontrolki te raz się zaświecają a raz nie, to wskazywałoby to na wypalone styki stacyjki. Dodatkowo, jeżeli po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek kontrolki się zaświecą, a podczas kręcenia rozrusznikiem zgasną, to też wskazuje na wypalone styki stacyjki. Innym powody to luźne klemy na akumulatorze, słaby styk na przewodzie masowym w miejscu, gdzie jest on przykręcony do karoserii.
GDyby problmem był akumulator, to kontrolki za każdym razem powinny się zaświecić, a podczas próby kręcenia rozrusznikiem musiały by świecić, ale przygasać, a rozrusznik kręciłby ze słyszalnym osłabieniem lub byłoby słychać tylko cykanie.
Z kolei jakby uszkodzony był alternator, to kontrolka akumulatora musiałaby się świecić podczas pracy silnika, lub nie zaświecałaby się po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek. No i nie byłoby oczywiście ładowania. Ewentualnie jakby uszkodził się regulator napięcia, to byłoby zbyt wysokie napięcie ładowania, ale to od razu byś poznał, bo wszystko świeciłoby jasniej, a akumulator byłby gorący. Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić napięcia ładowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Maj 2014, 10:44

Problem rozwiązany. Do wymiany była stacyjka i akumulator. W akumulatorze padła cela. Auto paliło na "Dotyk" przy kablach rozruchowych bądź przy prostowniku. Jednak gdy kable były już odłączone, nawet nie było mowy o odpaleniu.
JackyDnW
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Honda Civic Type R - pierwsze szczegóły i zdjęcia
    Na Targach Motor Show we Frankfurcie podczas Konferencji prasowej, prezydent Honda Motor Europe ujawnił pierwsze szczegóły gorąco oczekiwanego nowego modelu Civic Type R. 2 - litrowy silnik nowego Civica Type R z bezpośrednim ...
    Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...