28 Maj 2025, 16:02
Na początku napiszę, że po roku korzystania z usług odradzam zawierania umów z firmą WEFOX. Moja współpraca z tą firmą kosztowała mnie dodatkowe 477 zł, żeby się od nich uwolnić. Kiedy kończyła się moja polisa w tym roku byłem akurat za granicą. Kilka dni przed upływem terminu wszedłem na stronę https://www.wefox.com/pl-pl w celu odnowienia polisy. Ich strona jednak nie działała prawidłowo i próbowała na mnie wymusić wpisanie danych drugiego kierowcy do ubezpieczenia. Ponieważ nie ma drugiego kierowcy po kilku próbach zrezygnowałem z odnawiania i wykupiłem polisę przez internet u innej firmy. Kilka dni po wygaśnięciu polisy w Wefox zadzwoniła do mnie ich przedstawicielka i poinformowała mnie, że mam im zapłacić zaległą składkę. Poinformowałem wtedy tą Panią o trudnościach z odnowieniem polisy na ich stronie i że polisa jest już wykupiona w innej firmie i nie potrzebuję już nic od nich. Pani zawiadomiła mnie, że dopóki nie wyślę im pisemnego wypowiedzenia składka musi być zapłacona. Moje ustne wypowiedzenie umowy nie zostało wzięte pod uwagę i zignorowane. Żeby nie przedłużać napiszę tylko, że to co robią firmy ubezpieczeniowe takie jak WEFOX to zwykłe naciąganie i złodziejstwo. W każdym normalnym kraju gdzie działa internet i telefony firmy ubezpieczeniowe działają w porozumieniu ze sobą i kiedy klient przechodzi do drugiej firmy ta załatwia wszystkie formalności z tym związane i informuje poprzednią firmę o przejęciu klienta. W Polsce ten system działa w firmach telekomunikacyjnych. Nie wiem dlaczego firmy ubezpieczeniowe są pod płaszczykiem ochronnym który tak ustala przepisy, żeby te mogły bezkarnie okradać klientów. W państwie "prawa", zostałem ukarany sądownie za to, że wykupiłem polisę w innej firmie. Proszę uważać na złodzieji i naciągaczy takich jak Wefox który chyba zaczyna tracić klientów bo właśnie zauważyłem , że przenoszą swój portfel umów ubezpieczeniowych do Direct pojišťovna a.s. To pierwsza firma która ewidentnie działa na szkodę klienta. W innej firmie kilka lat temu w takiej sytuacji nie było żadnego problemu, żeby rozwiązać umowę telefonicznie. WEFOX czy inna nazwa jaką przyjmą już zawsze będzie na mojej czarnej liście i wszędzie i wszystkim będę ją odradzał.