Zakup auta na autostrady - Mercedes W211 E220

26 Maj 2025, 20:36

Planuję zakup pierwszego auta, a że przez nową pracę będę musiał jeździć dużo długich tras to rozejrzałem się za jakimiś dieslami w cenie, którą mogę zapłacić zaraz po szkole. W oko rzucił mi się ten Mercedes, one chyba jeszcze DPFów nie miały.

Rocznik 2004
Niecałe 300 000km przebiegu
2.2 CDI automat

Po obejrzeniu naprawdę mi się spodobał. Żadnej rdzy ani na karoserii ani od spodu, silnik i skrzynia biegów chodzą elegancko. Nic się nie świeci, nic nie kapie, opony nówki praktycznie. Z tego co wyczytałem to ponoć miały one problemy z SBC, jaka jest wasza opinia? Jeździł się naprawdę gładziutko i aż mnie korci żeby z góry kupić.

Jeśli waszym zdaniem to słaba opcja wdzięczny byłbym za sugestie modeli w podobnej cenie. Z góry dzięki :ok:
JohnHelldiver
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 04 2022
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

27 Maj 2025, 20:15

W dużym skrócie - nie masz za dużo kasy więc chcesz kupić 20 letniego mercedesa klasy wyższej ze skomplikowanym konstrukcyjnie dieslem z przebiegiem (tzn bardziej stanem licznika) 300k?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2025, 21:17

Ja podsumuje tak:

Nie mam kasy i chce jeszcze jej mniej :D

Ale liczę na szczęście że w totku mi się trafi a tu nie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Maj 2025, 09:05

franccc napisał(a):skomplikowanym konstrukcyjnie dieslem
a co tam takiego skomplikowanego?
Opcja jest dobra, jak stan się zgadza to brać, wiadomo że jest to już auto wiekowe i mogą wyjść jakieś awarie ale patrząc na nowsze auta to i tak wyjdziesz na tym lepiej :ok:

Sbc to takie strasznie, całą "regeneracja" opiera się na myciu i daniu nowych uszczelek, tak naprawdę nie trzeba do tego specjalisty.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Maj 2025, 09:48

Kao napisał(a):a co tam takiego skomplikowanego?
Opcja jest dobra, jak stan się zgadza to brać, wiadomo że jest to już auto wiekowe i mogą wyjść jakieś awarie ale patrząc na nowsze auta to i tak wyjdziesz na tym lepiej

Mogę się z Tobą założyć o flaszkę :wink: (spożycie wrzesień :D ) że osoby z takim zasobem kasy i szukający takich aut w 99% nie wiedzą o nich kompletnie nic. Potem przychodzi wymienić trochę modulików to machanie łapką i powie "s co tam fotel nie musi się odsuwać", zawiasik machanie łapką chyba że zaryje glebę wtedy kombinowanie.
I daje 3/4 szans że pytający nie wie nawet ile ewentualnie wyda na zwykły serwis.

Ja już nie wierzę w polskich amatorów marek premium. Prędzej uświadczysz miłośnika Alfa Romeo świadomego kosztów obsługi jego auta niż "rodzimego" miłośnika premium :D
szybki
Moderator - Tuning

29 Maj 2025, 10:43

No ale przecież o kasie mowy nie było.
szybki napisał(a):Prędzej uświadczysz miłośnika Alfa Romeo świadomego kosztów obsługi jego auta niż "rodzimego" miłośnika premium
z tym się zgodzę.
Tak naprawdę też kupno czegoś mniejszego
"Mniej skomplikowanego" też nie da Ci gwarancji że będzie cacy i tanio.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Premiera modelu 3008DKR MAXI
    Peugeot Sport, zespół mający na swoim koncie dwa niedawne zwycięstwa w edycjach 2016 i 2017 legendarnego Rajdu Dakar (edycja tegoroczna odbyła się w styczniu w Ameryce Południowej), przedstawia samochód, który ...

29 Maj 2025, 12:37

Kao napisał(a):No ale przecież o kasie mowy nie było.

Spoko, nie było ale pewnie będzie :mrgreen:
Kao napisał(a):Tak naprawdę też kupno czegoś mniejszego
"Mniej skomplikowanego" też nie da Ci gwarancji że będzie cacy i tanio.

Kiedyś było o wiele łatwiej "oszukać przeznaczenie" czyli premium albo coś fajnego ze względnie niskimi kosztami jazdy teraz niestety zawęża się ilość aut bo czas robi swoje, ceny rynkowe robią swoje (podbijanie prostych i tanich rozwiązań) no i same koszty serwisu w warsztatach rosnące z roku na rok.
Kao napisał(a):Mniej skomplikowanego" też nie da Ci gwarancji że będzie cacy i tanio.

Niby tak ale co innego kupić jeden amor za 500zł a co innego za 2000zł :D
szybki
Moderator - Tuning

29 Maj 2025, 13:20

Jeżeli chodzi o samego merca to pewnie kosztują poniżej tysiaka za szt ale i tak to rzadkość że w W211 pada.
W211 naprawdę wychodzi całkiem spoko jeżeli chodzi o koszta, weź sobie c5tke która będzie konkurentem to wtedy docenisz premium pod każdym względem, jakości wykonania, przemyślenia konstrukcyjnego i koszty części jak i ich dostępność i wybór :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Maj 2025, 06:32

Kolego odpuść sobie,to nie są auta,którymi chciałbym wybierać się w długie trasy,komfort to praktycznie jedyny plus,jeżdżę osobiście obecnie b.mało,mniej już raczej się nie da a i tak w ciągu 20 lat zrobiłbym 200 tyś km,kto robi Mercedesem 10 tyś km rocznie?! Kiedyś robiłem 70 tyś rocznie,potem 30 a dopiero od 8 lat autami jeżdżę mało,jeśli to auto jest z salonu,udokumentowany przebieg czyli pewny,to sam silnik jest.b.trwały,mechanicznie to świetne auta,sama pompa SBC to obecnie pikuś,robisz porządnie i 300 tyś km kolejne spokój,ale pamiętaj tam jest ok.7 km kabli i modułów bez liku,obydwa aku musisz mieć zawsze w bdb stanie,możesz sobie kupić ale zabetonuj sobie kieszeń tak,by Mercedes nie był w stanie wsadzić łapy do kieszeni,są bardzo pazerne na kasę,chyba,że jesteś w stanie sam sobie diagnozować i serwisować,auto ma ponad 20 lat,20 lat to dobry pomysł na auto okrojone z elektroniki ale nie takie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)