Całkowicie zniszczony silnik w Vw Bora 1,9 TDI nikt nie zna przyczyny

Dzisiaj, 12:54

Żona oddała samochód mechanikowi do naprawy amortyzatorów . Mechanik pojechał tym samochodem do swojego warsztatu , miał naprawić i wrócić . Po 10 minutach zadzwonił że auto się zepsuło i nie odpali , że prawdopodobnie akumulator bo silnikiem nie obróci . Zabrałem swoje auto i pojechałem zaciągnąć Borę 1,9 TDI do warsztatu do którego ja jeżdżę . Podczas holowania zobaczyłem siwe dymy za Borą , zatrzymałem samochód i pytam się tego mechanika co robi że tak dymi on stwierdził że próbował zapalić go na biegu . Bardzo się zdenerwowałem i wykrzyczałem że uszkodzi mi silnik . W warsztacie zdjęli rurę od filtra powietrza i próbowali zapalić na fleka . Silnik szczekał ogromnie ale normalnie kręcił . Musiałem czekać trzy tygodnie aby warsztat zabrał się do naprawy .
- Głowica i rozrząd jest w bardzo dobrym stanie
- poziom oleju i płynu jest w normalnym stanie
- wszystkie paski są OK
- znaki na rozrządzie są w dobrym miejscu
- Wszystkie cztery korbowody bardzo pogięte
- tłoki zaczepiły o wał i są od dołu uszkodzone , cała gładź dwóch cylindrów porysowana i od spodu ukruszona przez korbowody
- Wał jest porysowany i pęknięty na całej długości.
- Po sprawdzeniu wtrysków wszystkie nadają się do wymiany .
Siedmiu mechaników stwierdziło że to kolizja hydrauliczna , tłoki od góry nie tyknięte ani głowica . Nikt nie wie jaka przyczyna .
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi , z góry serdecznie dziękuję .
Corrado1967
Obserwowany

Zdjęcia: 0

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V60 Plug-IN - Najbezpieczniejsza hybryda na świecie
    Nowe Volvo V60 Plug-IN zostało określone przez Euro NCAP najbezpieczniejszym autem na świecie wyposażonym w napęd hybrydowy. W teście europejskiego instytutu samochód otrzymał najwyższy wynik pięciu gwiazdek. "Wszystkie ...
    Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...