Całkowicie zniszczony silnik w Vw Bora 1,9 TDI nikt nie zna przyczyny

24 Maj 2025, 12:54

Żona oddała samochód mechanikowi do naprawy amortyzatorów . Mechanik pojechał tym samochodem do swojego warsztatu , miał naprawić i wrócić . Po 10 minutach zadzwonił że auto się zepsuło i nie odpali , że prawdopodobnie akumulator bo silnikiem nie obróci . Zabrałem swoje auto i pojechałem zaciągnąć Borę 1,9 TDI do warsztatu do którego ja jeżdżę . Podczas holowania zobaczyłem siwe dymy za Borą , zatrzymałem samochód i pytam się tego mechanika co robi że tak dymi on stwierdził że próbował zapalić go na biegu . Bardzo się zdenerwowałem i wykrzyczałem że uszkodzi mi silnik . W warsztacie zdjęli rurę od filtra powietrza i próbowali zapalić na fleka . Silnik szczekał ogromnie ale normalnie kręcił . Musiałem czekać trzy tygodnie aby warsztat zabrał się do naprawy .
- Głowica i rozrząd jest w bardzo dobrym stanie
- poziom oleju i płynu jest w normalnym stanie
- wszystkie paski są OK
- znaki na rozrządzie są w dobrym miejscu
- Wszystkie cztery korbowody bardzo pogięte
- tłoki zaczepiły o wał i są od dołu uszkodzone , cała gładź dwóch cylindrów porysowana i od spodu ukruszona przez korbowody
- Wał jest porysowany i pęknięty na całej długości.
- Po sprawdzeniu wtrysków wszystkie nadają się do wymiany .
Siedmiu mechaników stwierdziło że to kolizja hydrauliczna , tłoki od góry nie tyknięte ani głowica . Nikt nie wie jaka przyczyna .
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi , z góry serdecznie dziękuję .
Corrado1967
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

25 Maj 2025, 15:16

A to nie lepiej wymienić silnik niż tracić czas na szukanie przyczyny?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Maj 2025, 21:33

Silnik już wymieniony tylko jestem ciekaw co on zrobił że tak zarżną silnik który miał przejechane 170 tyś.
Corrado1967
Nowicjusz

26 Maj 2025, 21:46

Ciekawe .... masz jakieś zdjęcia uszkodzeń ?
Corrado1967 napisał(a): jestem ciekaw co on zrobił że tak zarżną silnik który miał przejechane 170 tyś.
Tam zaraz on winien . Być może ten motor to była tykająca bomba ......miał chłop pecha że na niego padło :mrgreen: A chciał dobrze dla wygody państwa .......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Maj 2025, 10:38

Ja już miałem 2 razy taka sytuację
Raz od klienta odebrałem corsę na wymianę oleju, niecałe 5 km dalej rozrząd pękł no i co? ja winny?
2 raz na jeździe próbnej po wymianie zawieszenia auto zaczęło dymić prawdopodobnie UPG, oczywiście mechanik chu.....

Ostatnio też miałem tak że wziąłem na wymianę oleju 2.0 diesel opla, klient odebrał auto 20km dalej dzwoni że wyświetl się komunikat niskie ciśnienie oleju, każdy kto w temacie zna problem tego silnika czyli uszczelka smoka oleju, nowy olej wypłukał coś tam, rozpuścił sparciałą uszczelkę i proszę no ale oczywiście klient zły bo mechanik pewnie coś zwalił. Uszczelka wymieniona problem rozwiązany to zamiast podziękować że ogarnięte odrazu i nic się z silnikiem nie stało to jeszcze zły że musiał dopłacić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Maj 2025, 15:57

Takie tam stare próchno . Polówka . Miałem trochę poprawić z tyłu blacharkę a zepsułem silnik . Żebym to ja piracił , pomęczył , ale gdzież to . Nawet centymetra nie ujechałem . Trzeba było autem wyjechać na dwór . Wsiadłem , na starter , coś pykło , zarechotało . Motor stracił kompresje . Dlaczego mnie to się zdarzyło :x . Chłop to jeszcze normalny , ale jego żona. Ooooo.... Awantura na całego że robiłem blacharkę z tyłu i co ja tam nawyprawiałem z silnikiem , że się poskarży tu i tam , że to do sądu pójdzie . Masakra z tą kobietą , że ten chłop sobie ją poślubił . Naprawiłem . Plastikowy kolektor ssący popękał wewnątrz i sypnął fragmentami na zawory .
bonifacy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...

27 Maj 2025, 21:45

Wszystko się zgadza panowie , może to i pech ale niech ktoś powie skąd wzięła się ciecz ( jaka to nie wiadomo) między tłokami a głowicą która zniszczyła kompletnie silnik i wyparowała bo niema żadnego po niej śladu . Że była to kolizja hydrauliczna to przyznało paru mechaników i wszystko na to wskazuje .
Corrado1967
Nowicjusz

27 Maj 2025, 23:05

Corrado1967 napisał(a):. Że była to kolizja hydrauliczna to przyznało paru mechaników
Przyznali a nie podali przyczyny ? Pytałem czy masz jakie foto uszkodzeń ......
bonifacy
Forumowicz VIP

28 Maj 2025, 15:52

Tak , mam zdjęcia korbowodów , wszystkie cztery pogięta , tłoków - dwa uszkodzone od spodu , gładź cylindra - na dwóch sztukach od spodu ukruszone i porysowane , głowica jak nowa oraz wał . Czy tu na forum takie zdjęcia można zamieścić . Jeżeli ktoś chętny to wyślę na maila.
Corrado1967
Nowicjusz

28 Maj 2025, 21:24

Corrado1967 napisał(a):. Czy tu na forum takie zdjęcia można zamieścić
Można jak najbardziej . W oknie pisania postu kliknij Podgląd . Tam wybierz Dodaj załącznik ......
bonifacy
Forumowicz VIP