Do miasta kombi/ sedan? Budżet 40-80tys.zł

27 Maj 2025, 13:52

Witam. Aktualnie jeżdżę fordem c max 1.6 tdci 109km, praktycznie tylko miasto. Z autem wszystko w porządku prócz corocznych zaprawek tylnych nadkoli plus jakieś naprawy. Przebiegi roczne okolo 5 tys km, pewnie gdybym zakupił auto byłyby większe maksymalnie 10 tys. km . Auto bylohy praktycznie do miasta, raz na miesiac 6 tygodni wyjazd 50km i z powrtoem. Raz do roku wyjazd nad morze badz gory.
Rodzina 2plus 2.
Zastanawiam sie czy jest sens kupowac auto drogie tj. Okolo 80 tys na takie przebiegi. Wyzsze ubezpieczenie, utrata wartosci, drozsze opony. Chcialbym zmienic auto na pewno na młodsze. Wcześniej myślałem o czymś wyższym tj.

1. Wv touran, wv tiguan, skoda karoq, czy seat ateca( wszystko 1.4 tsi badz 1.8 tsi 180km) badz mazda cx-5 z silnikami benzynowym.
2.Ewentualnie sedany skoda octavia czy superb 1.4 tsi badz 1.8 tsi.
3. Kombi Auta jak wyżej plus toyota avensis 1.8 -2.0 valvematic, wv golf VII, kia ceed/ hyundai i30, toyota auris 1.6 132, Renault megane 1.3 140km.
Wiem, ze duzy roztrzal, ale jeszcze nie odbyłem żadnych jazd próbnych z tych aut. Zależy mi na
1.małej usterkowości,
2.nieduzch kosztach serwisu,
3.nie za wysokim spalaniu
4. Bagażnik większy bo rodzina 2plus 2
5. Stosunkowo zeby auta nie było zbyt mułowate, ale nie musi być demon prędkości. Proszę o poradę w których markach szukać badz na jakie modele zwrócić uwagę.
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Maj 2025, 19:42

lejto007 napisał(a):Zastanawiam sie czy jest sens kupowac auto drogie tj. Okolo 80 tys na takie przebiegi. Wyzsze ubezpieczenie, utrata wartosci, drozsze opony.

To już sobie musisz sam policzyć i przemyśleć czy warto taką kwotę przeznaczać na samochód, który więcej stoi niż jeździ. Sam pakiet ubezpieczeń takiej np. cx5 kupionej za 80k wyjdzie cię 3,5...w sumie coś koło połowy wartości forda :mrgreen:

lejto007 napisał(a):Zależy mi na
1.małej usterkowości,
2.nieduzch kosztach serwisu,
3.nie za wysokim spalaniu
4. Bagażnik większy bo rodzina 2plus 2
5. Stosunkowo zeby auta nie było zbyt mułowate, ale nie musi być demon prędkości. Proszę o poradę w których markach szukać badz na jakie modele zwrócić uwagę.

Kup avensisa, będziesz zadowolony.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Maj 2025, 22:30

Myślałem o toyocie avensis. Żona ma verso od kilku lat 1.6 132km i superauto ale trochę mocy brakuje. Stąd też pomysl, zeby zmienić auto na nowsze i trochę mocniejsze na wakacje z dzieciakami. Czy avensis bedzie dużo bardziej komfortowa i bedzie więcej miejsca w tylnym rzędzie, bagażniku niż auris kombi? Nawet gdyby zdecydowa.csie na hybrydę. Jaki silnik w avensis? 1.8 czy 2.0? Chyba ta skrzynia co czytałem jest dosyć trwala. Czy orientuje sie Pan czy spalanie byłoby mniejsze w mieście w automacie niż manualna?
lejto007
Początkujący

27 Maj 2025, 23:29

Tam jest cvt. Specyficzna skrzynia i jazda. Do tego średnia trwałość. Aven 2,0 jedzie już normalnie jak na tej wielkości auto. Manual będzie oszczędniejszy.

Co do hybrydy inna bajka. Trzeba się przejechać i zrozumieć żeby się spodobała.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Maj 2025, 00:48

No dobrze, zobaczę jutro olx czy otomoto. Czy bać sie dużych przebiegów w tych toyotach? Może jakieś inne auto Pan zaproponuje o którym nie pomyślałem.
lejto007
Początkujący

28 Maj 2025, 07:56

Osobiście nie lubię dużych przebiegów chyba że znam auto i wiem jak było serwisowane. Są też przypadki takie jak ostatnio pomagałem koledze kupić auto z przebiegiem 230k.km.gdzie było tanie i technicznie perfekcyjne. No i przy hybrydach jest inna bajka serwisowa. Dbając o te auta (nie mylić z wymianą połowy samochodu) spokojnie dojdziemy do przebiegów rzędu 400-500k.km.

Nadmienię że usterki/naprawy jak najbardziej się trafiają nawet te droższe ale i tak po tym co obserwuje i doświadczam przy motoryzacji europejskiej nie jest źle a na unijne przepisy/normy jest bardzo dobrze.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...
    10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...

28 Maj 2025, 14:01

Niedaleko znalzlem takie avensis:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
ewentualnie
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
Czy mógłby ktoś spojrzeć czy warto pojechać aby zobaczyć dany egzemplarz?
lejto007
Początkujący

28 Maj 2025, 20:33

Co do Toyoty to Nr1) odstrzelił bym za sam opis i zdjęcia. Reszta do sprawdzenia. W jednej chyba nr2.sá papiery na remont skrzyni co jest pozytywne. Jak szukasz auta w Wawie to umów auto w dobrym warsztacie na sprawdzenie. Jak się zdecydujesz to dam Ci namiary.
szybki
Moderator - Tuning

01 Cze 2025, 12:08

Patrząc całościowo to chyba najlepsza opcja byłby tu Avensis 1.8 w kombi z manualna skrzynia. Auris ma mało miejsca z tyłu, bagażnik w kombi jest oka ale z tyłu dorosły ma ciasno, dzieci do jakiś 12 lat będą miały jeszcze miejsca dosyć ale później robi się ciasno.

Wracając do Avensis to tam automat masz w CVT który potrafi być problematyczny bo to nie to samo co w hybrydzie eCVT. Jak byś znalazł auto z nie dużym oryginalnym przebiegiem i z CVT to można pomyśleć ale tam trzeba mocno dbać o wymianę oleju i starać się nie przeciążać skrzyni. No i lepiej tu wtedy by brać silnik 2.0.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35