Prozę o pomoc - wybór auta, Audi A3 vs Alfa Romeo 147.

04 Kwi 2016, 22:34

Witam! Przychodzę do was z zapytaniem o opinię na temat następujących samochodów :
- Audi A3 1.8T 150 KM
- Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140/150 KM.
Ludzie nie chce rozpętać tutaj wojny w odpowiedziach między fanami tych mark, proszę jedynie o opinię i doradzenie co wybrać. Byłbym zadowolony gdyby wypowiadały się osoby posiadające wyżej wymienione auta.
Mam do dyspozycji ok. 10 tys. zł, wyboru chcę dokonać między tymi pojazdami. Nie ukrywam że AR 147 podoba mi sie bardziej, nie widuje sie ich duzo na drogach, przynajmniej w mojej okolicy, a ja zawsze chciałem miec samochód wyrózniający sie, lecz po przeczytaniu setek tematów (głownie z lat wcześniejszych) boje się czy ten samochód to nie jest czasami pchanie sie na minę pod względem awaryjności i kosztów utzrymania. Jest to prawda? Czy zwykłe stereotypy? Zapominając juz nawet o awaryjnośći, jak kosztowne są remonty zawieszenia w tym aucie, bo słyszałem ze jest to bardzo delikatny punkt tej konstrukcji, jak te koszty mają sie do Audi A3? Na koniec dodam ze na razie jezdze głownie do szkoły ok 50 KM dziennie (do polowy maja), następnie pewnie bede go potrzebował na dojazdy do pracy lub na studia, oprócz tych KM mysle ze robie tez ok. 200-300 Km prawie kazdego weekendu. Ludzie prosze pomózcie, rozsądek ( i ojciec :P ) mówi "bierz audi, dobry niemiecki samochód", natomiast odczucia estetyczne "bierz Alfę, piekne autko", a ja juz nie wiem co wybrac :P

To moj pierwszy post na forum, jezeli opiasłem cos nie jasno lub powinienem cos jeszcze dodac prosze o info, napewno poprawie. Z góry dzieki.
jankes345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 05 2015
Auto: Toyota Celica V
Silnik: 2.0 156 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

04 Kwi 2016, 23:23

Tylko jeden problem, Alfa 147 jtd to diesel, A3 1,8T to turbo benzyna.
Wg mnie przy Twoich przebiegach chyba lepszy 1,8T + ew. lpg.
Z resztą dziś w ogóle lepiej szukać benzyny, pamiętaj że dieslami ludzie jeżdżą non-stop. więc często to co do nas trafia to są śmieci a diesel ma sporo różnego rodzaju osprzętu który jest kosztowny.
Z drugiej strony 1,8T za 10k to tak na styk żeby coś zdrowego znaleźć. Raczej nic młodszego niż 99-2000 bym nie szukał i lepiej przed liftingiem.
Mam ten silnik w golfie iv i jest ok, kwestia znalezienia dobrego egzemplarza, o ile turbo zdrowe i sprzęgło a do tego nie puszcza oleju wszystkimi szczelinami to auto fajne i na pewno polecane.
Z resztą to jest to samo co golf iv tylko w bardziej ładniejszym opakowaniu, tzn teoretycznie bo po 15-16 latach ten prestiż raczej się zaciera, bo wokół pełno trupów.
A3 tak jak Golf jest prostym autem, zawieszenie tanie, 1,8T to zwykłe 4 cylindy z turbo + opcja niezłego podniesienia mocy bo program da Tobie +30 koni spokojnie.
No i bez problemu można założyć lpg.
Ja bym właśnie polecał A3 1,8T lub golf bo to jest to samo a najlepiej szukać zdrowego egzemplarza a nie audi a3 i koniec..bo się zawiedziesz.
Alfa 147 zła nie będzie ale diesel może przysporzyć sporo problemów, szczególnie z kręconym licznikiem i realnym przebiegiem 400 tys gdzieś kupiony po taniości z Włoch np.. no i czasem można usłyszeć że szwankuje elektryka co przy autach ściąganych masowo to może być standardem jakieś fiksacje elektryczności/elektroniki.

Ja bym wybrał 1,8T A3/Golf :ok:
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2016, 05:44

Tak jak kolega wyżej napisał, ciężko kupić zadbanego diesla. 147 jest autem podwyższonego ryzyka więc trzeba szukać pewnej sztuki (forum Alfy) i nie będzie wtedy tanie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Kwi 2016, 19:33

@Lovato34 Napisałeś ze z A3 1.8T to do 10 tys jest raczej na styk i raczej cięzko złapac zdrowy okaz. Czy moglbys podesłac jakis link z według ciebie zdrowym okazem?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myslisz ze te sa cos warte? Wiem, wiem wysoki przebieg, ale czego sie spodziewac od 18 letniego auta?
A co myslisz o tych dwóch? Tutaj juz przebiegi NIBY ponizej 200k KM ?
jankes345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 05 2015
Auto: Toyota Celica V
Silnik: 2.0 156 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1991

05 Kwi 2016, 19:54

Wg mnie tylko 2. wygląda sensownie. Reszta to najprawdopodobniej strupy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

06 Kwi 2016, 00:40

jankes345 napisał(a):@Lovato34 Napisałeś ze z A3 1.8T to do 10 tys jest raczej na styk i raczej cięzko złapac zdrowy okaz.

Tak, bo to sa auto po 5 właścicielach, sprowadzone...Niemcy, Włochy, Szwajcaria itd..
Poważne problemy ma sporo egzemplarzy z trzymaniem mocy, bo nikt tego nie sprawdza, toczy się to ok..a są nieszczelności, turbo padnięte albo uszkodzone pompy paliwa czy pozapychane katalizatory.
Do tego masę tego typu aut ma jakieś luzy w układach napędowych, często po prostu sprzęgła do wymiany, wyjeżdżone skrzynie itd..Nie mówiąc już o składaniu tych aut i ich malowaniu.
Dlatego trzeba obejrzeć z 5-6 egzemplarzy i wybrać najlepszy.
Ja bym obejrzał dwójkę i trójkę, ale coś czuje że będą mieć pewne niedomagania bo np ten bordowy jest w mocnej wersji 180 km - chyba że to chiptuning i sprowadzony, to ktoś by musiał go sprzedać za niecałe 2 tys euro max..a takich cen w DE nie ma..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyczyścić odbłyśniki i przednie lampy od środka?
    Przygotowałem dla Was instrukcję według której można samemu wyczyścić przednie lampy i halogeny wewnątrz razem z odbłyśnikami. Nie jest to trudne zadanie trzeba jednak uważać żeby nie uszkodzić lampy podczas rozbierania, ...
    Czy punktualność może być niebezpieczna?
    Większość z nas nie lubi się spóźniać. Są jednak sytuacje, w których próba dojechania do celu o umówionej godzinie może zagrażać naszemu życiu. Jak wynika z badań, presja czasowa ma wpływ na styl ...