Przeróbka anglików

16 Sty 2007, 21:49

witam,
jestem mechanikiem z zamilowania ale nie z zawodu, mam na oku forda mondeo z 1998 ale ma kierownice po prawej i nic nie wiem o przerobieniu takiego auta na czym to polega i co trzeba wymienic? pomocy...
lestek
lestek
Nowicjusz

• 17 Sty 2007, 17:27

Raczej sam się nie zabieraj , jest sporo do roboty , wiem coś o tym bo kiedyś przerabiałem jednego anglika . Pozdrawiam
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

26 Sty 2007, 00:25

Z tego co wiem to powinien zrobic wyspecjalizowany warsztat. Zalezy w jakiej czesci kraju, od 4000 do 6000. A co do mondeo, fajne autka, nawet z kierownica po prawej. Wiem bo mam :) Po Anglii troche ciezko jezdzic z kierownica po lewej... Pozdrawiam!
    DFireCrow

26 Sty 2007, 21:21

deska rozdzielcza nowa, pedały można przełożyć układ kierowniczy w zależności od tego czy jest symetryczny czy nie.
    Napewno lampy przednie bo mają lustra skierowane na oświetlanie pobocza po drugiej stronie - inaczej nie przejdzie badania technicznego.
    przemon
    Nowicjusz

27 Lut 2007, 11:18

kolego dasz rade sam jesli masz w domu migomat i trzoszke fantazji
    i oczywiscie dobry dostep do czesci. nie wiem jak jest w twoim w niektórych sa jyz gotowe fabryczne otwory. ja przerabiałem audi B4 trzeba było przespawywac mocowanie kolumny kierowniczej i otwory na pedały itp. z czesci potrzebne sa pulpit srodkowy, kolumna kierownicza, szkła lamp. nie zapomnij o elektryce jesli auto ma szybki itt. ale to wystarczy poprzeduzac kable z jednej strony na druga
    sladi1
    Nowicjusz

Miejscowość: busko-zdrój

28 Lut 2007, 07:42

Mundek jest wyjątkowym autem do takiej przeróbki... Samemu będzie Ci bardzo ciężko, nawet jeśli masz wiedzę, sprzęt i doświadczenie. Inne auta przerabia się już prawie seryjnie, natomiast Modeo nie każdy fachowiec chce się podjąć - zbyt dużo tam jest pracy do włożenia. Poza tym zestawy do przeróbek na allegro.pl nie bez powodu są najtańsze właśnie do Mondka. Po prostu mało który niezawodowy mechanik z powołania będzie w stanie to zrobić.
    Jednak życzę powodzenia.

BTW - jeśli się za to zabierzesz - to może jakąś foto-dokumentację przeprowadzisz, żeby pomóc kolejnym odważnym... :?:
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
      Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.
      Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
      Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

19 Sty 2009, 22:07

Chciałbym sie dowiedziec na temat vectry z 2004 anglika czy można dokupić już gotowy pulpit tak żeby wyglądał jakby był w polsce kupiony bo nie ufam bardzo tym mechanikom i nie chcem się rozłożyć na drodze. Prosze o odpowiedz czy coś takiego istnieje i ile kosztuje.
    kryzys554
    Nowicjusz

20 Sty 2009, 00:50

jeżeli ktoś nie potrafi przerobić mondeo to nie jest żadnym fachowcem to jest jeden z najłatwiejszych samochodów do przeróbki , każdy kto się uważa za mechanika samochodowego nie ma z tym autem problemu Jest to samochód prostszy od freelandera , który jest bardzo prostym autem w przekładce . Co powiecie na temat A4, A6,B5 B6, i japońców po 2002r
    fredas
    Początkujący

20 Sty 2009, 11:22

przerobke zawsze bedzie widac, ja przerobilem passata dzis widze ze to byl taki sobie interes jak bym dobrze poszukal to w kraju moglem znalesc takiego, kilka miesiecy auto w warsztacie bo szukalem czesci, mondeo '98 w angli mozesz dostac za darmo jak masz czas to probuj, zreszta trudno znalesc uczciwego mechanika
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Typ: Hatchback

21 Sty 2009, 12:37

[quote="godfather78"]przerobke zawsze bedzie widac, ja przerobilem passata dzis widze ze to byl taki sobie interes jak bym dobrze poszukal to w kraju moglem znalesc takiego, kilka miesiecy auto w warsztacie bo szukalem czesci, mondeo '98 w angli mozesz dostac za darmo jak masz czas to probuj, a kolego od vectry nowy pulpit musisz miec (licznik moze zostac, jak w milach ci nie przeszkadza), najprosciej kupic cala przekladke
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Typ: Hatchback

21 Sty 2009, 16:29

Witam wszystkich. Mam do zaoferowania wsystkieczęści do przekładki Daewoo Lanos,tj.deska zegary.przekłdnia kierownicza,itp.
    Kraków.
    kontakt gg : 1189585.
    Pozdrawiam :wink:
    Calitrri 80
    Calitrri1980
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

21 Sty 2009, 21:14

Czy jest możliwość przełożenia toyoty rav4 i czy jest to problematyczne :?:
    jurek62
    Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

22 Sty 2009, 08:07

do jurka 62--- Rav 4 0płaca się przerabiać od roku min 2003 na dizlu duży problem z częściami nie kupuj przekładki bez ściany grodziowej Jedyny problem to wstawienie ściany ,elektryka łatwa. Ja za przekładkę dałem 7tys zł kpl - igła Przekładałem 2 tyg W Anglii te samochody mają niską cenę Kup najpierw przekładkę potem szukaj samochodu będzie Ci łatwiej Przekładkę dostałem w twoich okolicach koło Wesołej Jest to opłacalne
    fredas
    Początkujący

26 Sty 2009, 22:09

Może ktoś wie jak można wyrejestrować samochód tak aby zostawić sobie samochód a nie mieć opłat??
    kryzys554
    Nowicjusz

28 Sty 2009, 23:26

do godfather78 : ile cie wyniosła przeróbka passata jaki to był model, moze b5 bo tez sie nad tym zastanawiam... jak sie teraz sprawuje samochód, czy nie ma problemów np z elektryką?? czy musiałeś wycinać sciane grodziową??akie sa fomalności z tym zwiazane, juz po przeróbce?? przerabiał Ci jakiś warsztat tym sie zajmujacy czy samemu próbowałeś sił?? czy firmy przerabiajace załatwiają juz przegląd?? czy w dowodzie rejstracyjnym masz jakis wpis, że to było kiedys brytyjske auto??
    tyle pytan :!: i nie zanam odpowiedzi...
    jak są użytkownicy takich passatów to prosze o jakies odpowiedzi....
    krzychu_v
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: wrocław