Przeróbka anglików

16 Sty 2007, 22:49

witam,
jestem mechanikiem z zamilowania ale nie z zawodu, mam na oku forda mondeo z 1998 ale ma kierownice po prawej i nic nie wiem o przerobieniu takiego auta na czym to polega i co trzeba wymienic? pomocy...
lestek
lestek
Nowicjusz

• 17 Sty 2007, 18:27

Raczej sam się nie zabieraj , jest sporo do roboty , wiem coś o tym bo kiedyś przerabiałem jednego anglika . Pozdrawiam
    tomala2301
    Początkujący

Miejscowość: dolnyśląsk

26 Sty 2007, 01:25

Z tego co wiem to powinien zrobic wyspecjalizowany warsztat. Zalezy w jakiej czesci kraju, od 4000 do 6000. A co do mondeo, fajne autka, nawet z kierownica po prawej. Wiem bo mam :) Po Anglii troche ciezko jezdzic z kierownica po lewej... Pozdrawiam!
    DFireCrow

26 Sty 2007, 22:21

deska rozdzielcza nowa, pedały można przełożyć układ kierowniczy w zależności od tego czy jest symetryczny czy nie.
    Napewno lampy przednie bo mają lustra skierowane na oświetlanie pobocza po drugiej stronie - inaczej nie przejdzie badania technicznego.
    przemon
    Nowicjusz

27 Lut 2007, 12:18

kolego dasz rade sam jesli masz w domu migomat i trzoszke fantazji
    i oczywiscie dobry dostep do czesci. nie wiem jak jest w twoim w niektórych sa jyz gotowe fabryczne otwory. ja przerabiałem audi B4 trzeba było przespawywac mocowanie kolumny kierowniczej i otwory na pedały itp. z czesci potrzebne sa pulpit srodkowy, kolumna kierownicza, szkła lamp. nie zapomnij o elektryce jesli auto ma szybki itt. ale to wystarczy poprzeduzac kable z jednej strony na druga
    sladi1
    Nowicjusz

Miejscowość: busko-zdrój

28 Lut 2007, 08:42

Mundek jest wyjątkowym autem do takiej przeróbki... Samemu będzie Ci bardzo ciężko, nawet jeśli masz wiedzę, sprzęt i doświadczenie. Inne auta przerabia się już prawie seryjnie, natomiast Modeo nie każdy fachowiec chce się podjąć - zbyt dużo tam jest pracy do włożenia. Poza tym zestawy do przeróbek na allegro.pl nie bez powodu są najtańsze właśnie do Mondka. Po prostu mało który niezawodowy mechanik z powołania będzie w stanie to zrobić.
    Jednak życzę powodzenia.

BTW - jeśli się za to zabierzesz - to może jakąś foto-dokumentację przeprowadzisz, żeby pomóc kolejnym odważnym... :?:
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2020
      Hala wypełniona autami klasycznymi - Auta luksusowe i sportowe np. Aston Marin Vanquish, Nissan GTR , Dodge Viper SRT Limited Edition, Ford Mustang Rouch, Corvetta C7, Lamborghini Huracan, unikatowe amcary, najciekawsze modele ...

19 Sty 2009, 23:07

Chciałbym sie dowiedziec na temat vectry z 2004 anglika czy można dokupić już gotowy pulpit tak żeby wyglądał jakby był w polsce kupiony bo nie ufam bardzo tym mechanikom i nie chcem się rozłożyć na drodze. Prosze o odpowiedz czy coś takiego istnieje i ile kosztuje.
    kryzys554
    Nowicjusz

20 Sty 2009, 01:50

jeżeli ktoś nie potrafi przerobić mondeo to nie jest żadnym fachowcem to jest jeden z najłatwiejszych samochodów do przeróbki , każdy kto się uważa za mechanika samochodowego nie ma z tym autem problemu Jest to samochód prostszy od freelandera , który jest bardzo prostym autem w przekładce . Co powiecie na temat A4, A6,B5 B6, i japońców po 2002r
    fredas
    Początkujący

20 Sty 2009, 12:22

przerobke zawsze bedzie widac, ja przerobilem passata dzis widze ze to byl taki sobie interes jak bym dobrze poszukal to w kraju moglem znalesc takiego, kilka miesiecy auto w warsztacie bo szukalem czesci, mondeo '98 w angli mozesz dostac za darmo jak masz czas to probuj, zreszta trudno znalesc uczciwego mechanika
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Typ: Hatchback

21 Sty 2009, 13:37

[quote="godfather78"]przerobke zawsze bedzie widac, ja przerobilem passata dzis widze ze to byl taki sobie interes jak bym dobrze poszukal to w kraju moglem znalesc takiego, kilka miesiecy auto w warsztacie bo szukalem czesci, mondeo '98 w angli mozesz dostac za darmo jak masz czas to probuj, a kolego od vectry nowy pulpit musisz miec (licznik moze zostac, jak w milach ci nie przeszkadza), najprosciej kupic cala przekladke
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Typ: Hatchback

21 Sty 2009, 17:29

Witam wszystkich. Mam do zaoferowania wsystkieczęści do przekładki Daewoo Lanos,tj.deska zegary.przekłdnia kierownicza,itp.
    Kraków.
    kontakt gg : 1189585.
    Pozdrawiam :wink:
    Calitrri 80
    Calitrri1980
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

21 Sty 2009, 22:14

Czy jest możliwość przełożenia toyoty rav4 i czy jest to problematyczne :?:
    jurek62
    Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

22 Sty 2009, 09:07

do jurka 62--- Rav 4 0płaca się przerabiać od roku min 2003 na dizlu duży problem z częściami nie kupuj przekładki bez ściany grodziowej Jedyny problem to wstawienie ściany ,elektryka łatwa. Ja za przekładkę dałem 7tys zł kpl - igła Przekładałem 2 tyg W Anglii te samochody mają niską cenę Kup najpierw przekładkę potem szukaj samochodu będzie Ci łatwiej Przekładkę dostałem w twoich okolicach koło Wesołej Jest to opłacalne
    fredas
    Początkujący

26 Sty 2009, 23:09

Może ktoś wie jak można wyrejestrować samochód tak aby zostawić sobie samochód a nie mieć opłat??
    kryzys554
    Nowicjusz

29 Sty 2009, 00:26

do godfather78 : ile cie wyniosła przeróbka passata jaki to był model, moze b5 bo tez sie nad tym zastanawiam... jak sie teraz sprawuje samochód, czy nie ma problemów np z elektryką?? czy musiałeś wycinać sciane grodziową??akie sa fomalności z tym zwiazane, juz po przeróbce?? przerabiał Ci jakiś warsztat tym sie zajmujacy czy samemu próbowałeś sił?? czy firmy przerabiajace załatwiają juz przegląd?? czy w dowodzie rejstracyjnym masz jakis wpis, że to było kiedys brytyjske auto??
    tyle pytan :!: i nie zanam odpowiedzi...
    jak są użytkownicy takich passatów to prosze o jakies odpowiedzi....
    krzychu_v
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: wrocław