Przeskoczył rozrząd 1.2 HTP BME - Skoda Fabia 1 2005r.

22 Mar 2022, 13:45

W mojej skodzie 1.2 htp BME przeskoczył rozrząd na jednej rolce o 1 ząbek (tak powiedział mechanik). Z tego co wyczytałem w silniku BME poprawili rozrząd i raczej nie powinno się nic stać gdy przeskoczył o jeden ząb? Mechanik zażyczył sobie 1000 zł i moje pytanie opłaca się robić, szkód większych nie powinno być?
kacza
Nowicjusz

22 Mar 2022, 14:19

Pytanie czy tylko przeskoczył i nic więcej się nie stało? Skąd wiesz że rozrząd przeskoczył? Silnik podczas pracy zgasł, nierówno pracował...?

Jeżeli tylko przeskoczył a tłoki nie spotkały się z zaworami to wystarczy wymiana rozrządu z poprawnym jego ustawieniem i powinno być wszystko ok. Inaczej sprawa m się w drugim przypadku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2022, 14:45

Silnik głośniej pracował. Myślałem, że to wydech ale nie zdążyłem sprawdzić.. 2 dni jeździłem, a 3 dnia przejechałem się, zgasiłem silnik po 5 min. chciałem jechać dalej, ale nie odpalił. Prawdopodobnie przy odpaleniu przeskoczył. A diagnoza, że przeskoczył o 1 ząb już na warsztacie u mechanika.
kacza
Nowicjusz

22 Mar 2022, 14:52

Jest zatem szansa że jeszcze nic poważnego się nie stało ale to będzie wiadomo dopiero po dokładnym sprawdzeniu silnika przez mechanika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2022, 15:38

Mechanik kazał mi zdecydować albo robić rozrząd, albo sprawdzić silnik, ale to wiążę się z wymianą uszczelki, wysłanie głowicy do planowania.. W takiej sytuacji lepiej od razu robić rozrząd?
kacza
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...