Przyspieszenie ogrzewania w Tico ???

22 Lut 2009, 17:43

Witam. Wie ktoś, zna sposób na to żeby przyspieszyć ogrzanie auta w środku. Żeby szybciej leciało ciepłe powietrze ??? Mam Tico Deawoo i potrzeba min 3-5 min żeby zaczęło lecić ciepłe powietrze. Jest to z leksza utroduniona jazda, bo dłużej szyby odparowywują i reszta zmarzniętego śniegu zejdzie :/ W Dieslach się szybko właśnie grzeje, ale nie w bezyniakach chyba... :) Wiem, że można dać osłone na przednią szybe to już próbowałem, ale mieszkam na osiedlu i są czasami tacy, którzy lubią takie coś poprostu zabrać... :/
Lucas_21
Nowicjusz

Miejscowość: Polski

22 Lut 2009, 17:59

Nie przeskoczysz pewnych praw fizyki,najlepsza metoda to ta mata na szybę ale musisz ją zalożyc tak by nikt nie ukradł,czyli?wciagnac do srodka samochodu rogi i przycisnąć zatrzaskujac drzwi,cieżko wyciągnąć!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Lut 2009, 22:28

Uwierz mi to nie jest problem. Utną przy samych drzwiach i mata ochronna jest ich. Już kolega miał, mieszka blok odemnie i mu zabrali. No nie kosztuje dużo bo 8 zł, ale nie bede co tydzien kupował... :/ Tylko, że zamata mata ochronna dużo nie da, tyle, że nie musze drapać przedniej szyby, ale i tak nie grzeje się szybciej w środku. Nie wiem. Znalazłem forum i pisze z nadzieją, że ktoś może znalazł sposób na szybsze ogrzanie... :)
Lucas_21
Nowicjusz

23 Lut 2009, 10:13

Jeździłem Ticiem przez 9 lat. Jak były silne mrozy to zakładałem przed chłodnicą kawałek tektury, a szybę można osłonić takim materiałem, którego nikt nie ukradnie. Pozdrawiam !
"Wszystkie te chwile przepadną w czasie, jak łza w deszczu , pora umierać " T.B.
autsajder
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Mońki

23 Lut 2009, 10:34

autsajder napisał(a):Jeździłem Ticiem przez 9 lat. Jak były silne mrozy to zakładałem przed chłodnicą kawałek tektury, a szybę można osłonić takim materiałem, którego nikt nie ukradnie. Pozdrawiam !

O 9 lat nieźle. Ja jeżdże swoim od 2,5 roku. Ta tektura to przed chłodnicą zaraz obok zderzaka tak i to pomaga coś ? Jaki efekt ?

Co do materiału to wierz mi umnie są tacy ludzie... Śmieciarze chodzą i jak coś widzą zaraz biorą. Weźmi sie nuż czy coś podobnego i utnie przy samych drzwiach... Jeśli jest na zewnątrz to nic ich nie powstrzyma.
Lucas_21
Nowicjusz

23 Lut 2009, 12:49

Tektura na chłodnicy daje cos ale wtedy gdy samochód jedzie troche dłuzej,zimą gdy jest mroz nim zapalisz i ruszysz to silnik rozgrzeje się bez tektury tak samo szybko.Musisz wymyslić cos,kupić kawał takiego materiału o szerokosci szyby ale tak długiego abyś mógł wciągnąc do środka i związać.Masz w hurtowniach sztuczne materiały tanie jak ch...a,które nie sztywnieją na mrozie,moj brat cos takiego ma,rewelka!Ten materiał jest jak imitacja skóry czarnej z wgłębieniami w postaci kwadracików,cholernie mocne to jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

23 Lut 2009, 19:18

PhantomASA1 napisał(a):.Musisz wymyslić cos,kupić kawał takiego materiału o szerokosci szyby ale tak długiego abyś mógł wciągnąc do środka i związać.Masz w hurtowniach sztuczne materiały tanie jak ch...a,które nie sztywnieją na mrozie,moj brat cos takiego ma,rewelka!Ten materiał jest jak imitacja skóry czarnej z wgłębieniami w postaci kwadracików,cholernie mocne to jest.

Ale to ten materiał na chłodnice czy na szybe ? Mi głównie chodzi o to żeby szybciej się zagrzał, aż poleci ciepłe powietrze. Szyba tam może być zamarznięta tyle tam moge szkrobać, ale to ciepło żeby było szybciej. U kumpla w Golfie pochodzi 1 min i już ciepło leci, ale nie kupie teraz specjalnie diesla na 2 miechy :)
Lucas_21
Nowicjusz

23 Lut 2009, 20:50

To coz pozostaje tobie tylko zakrycie chłodnicy,ale czy bedzie szybciej?Cieplej napewno po dluzszej jeżdzie czy ja polecam metodę taką,niezbyt!Silnik robi się słabszy,przegrzewa się.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Mar 2009, 20:14

ja osobiscie mialem tico i tez dawalem zaslone na przod gdzie chlodnica ale oczywiscie tylko na zime bo przez lato moze sie przegrac i wytopic uszczelke pod glowica albo gorsze spustoszenia w silniku :)
tom1988
tom1988
Nowicjusz

Miejscowość: slask

24 Mar 2009, 23:55

Jeżeli termostat jest sprawny,to zasłanianie chłodnicy nic nie da - dopóki termostat się nie otworzy,ciecz nie przepływa przez chłodnicę....Ciecz najpierw nagrzewa się na małym obiegu,czyli tylko w silniku.I od tego jak w miarę nagrzewa się w silniku tak w miarę zaczyna lecieć ciepłe powietrze z nawiewów i analogicznie do tego otwiera się termostat.
Można kupić np. elektryczny grzejniczek do środka.Włacza się go np. 10 minut wczesniej i po 10 minutach w autku jest ciepło,a szyby odmarznięte.I zanim w czasie jazdy w samochopdzie zdąży się zrobić znowu zimno,to juz z nawiewó leci ciepłe powietrze.Ale do tego dobrze by było miećinny akumulator i go doładowywać prostownikiem,bo ten z samochodu może nie wytrzymać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000