Punto 2 Slizganie i Szarpanie Sprzęgła

19 Cze 2007, 10:30

Witam mam taki problem z swoim autkiem jest już wymieniane po raz trzeci sprzęgło i nadal jest to samo po przejechaniu około 1000km. zaczyna szarpać i sie slizga było raz też wymienione koło zamachowe.Bardzo proszę o jakąś podpowiedz może to jakiś siłownik mechanicy rozkładają ręce bardzo prosze o pomoc :(
prox
tedi1111
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
  • 19 Cze 2007, 11:10

A może trzeba popracować nad stylem jazdy? Jak dojeżdżasz do skrzyżowania i masz czerwone to nie wrzucaj od razu 1 i nie trzymaj na wciśniętym sprzęgle, tylko luz, i bieg wrzuć dopiero jak Ci się żółte zapala... I nie jeździj na półsprzęgle. Bo widocznie przypalasz sprzęgło, bo ta wada jest fabryczna ale ujawnia się dopiero po 20000km... Jakbyś jeszcze napisał który rocznik, to dałbym Ci link do poczytania sobie o konkretnych modelach Punto... Jest tego dość trochę...
    DFireCrow

19 Cze 2007, 11:12

Moje zalecenie :Używaj jak najmniej sprzegła :)
    It's nice to be important but is more important to be nice
    soleQ
    Aktywny

Miejscowość: kRk

19 Cze 2007, 16:12

witam punto jest z 2001r.
    prox
    tedi1111
    Nowicjusz

19 Cze 2007, 16:29

No to rzeczywiście masz jeden z naprawdę wadliwych modeli, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęgło. Poczytaj sobie jakie ludzie mają z nimi problemy, ja osobiście bym zmienił na coś innego, najszybciej jak się da. Poczytaj to naprawdę uważnie, bo warto!

[link do Onet wygasł]
    DFireCrow

19 Cze 2007, 16:47

Witam prosze o jakąs konkretną rade czy da sie to weliminować czy nie ma na to rady :?
    prox
    tedi1111
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1UR-FSE
      Turbodoładowaniem nie dysponuje natomiast 4,6-litrowy silnik 1UR-FSE. Tę jednostkę Lexus również montował pod maską swoich największych i najbardziej komfortowych limuzyn. W latach 2006-2017 motor był dostępny w modelu ...
      Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
      Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...

19 Cze 2007, 16:58

Hm, przypuszczam że raczej będzie ciężko wyeliminować, z tego co zdążyłem się dowiedzieć to raczej wada fabryczna, podobno niedawno zostały wypuszczone modele wolne od tej wady, ale to nie był 2001 rok :P Dlatego Ci napisałem że poszukałbym sobie innego auta na Twoim miejscu... Zresztą jeśli poczytasz uważnie te opisy, które podałem Ci na linku, to też byś się dowiedział w kilku miejscach, że ASO Ci nie pomoże w tym przypadku. Sprzęgło powinno Ci zacząć szarpać dopiero po jakichś 20,000 km, a skoro zaczęło tak wcześnie i jest to kolejny raz, to znaczy że musisz zmienić styl jazdy.
    DFireCrow

19 Cze 2007, 17:20

Raczej tak musze zrobić wielkie dzięki
    prox
    tedi1111
    Nowicjusz

19 Cze 2007, 17:38

soleQ napisał(a):Moje zalecenie :Używaj jak najmniej sprzegła :)

jak zawsze bardzo wnikliwa i precyzyjna odpowiedz,moze jednak wogole nie uzywac tego sprzegla. :?
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM