Pytam o różności

16 Lut 2021, 21:15

Easydriver napisał(a):E91 po lift 330i, rwd, manual (do tego wizualnie cały czarny). Może i są egzemplarze, ale w Niemcowni i to za 15k euro albo i więcej. A ja chciałem zmieścić się w 50k PLN (plus 10k budżet tzw naprawczy bo wiadomo że bedzie trzeba coś robić:p ).

Zacznijmy od tego że szukasz auta z mokrego snu sebixa który po zdjęciu dresów i wysprzedaniu używanych opon z garażu zapragnął dołączyć do finansistów świata bez portfela.
Efekt jest taki że albo jest szukanie najtańszych frędzli na rynku albo wersji z cherlawym r4 i korbkami. Tak więc albo dajesz cenę max niską albo masz mebla i milion pytań do... przez ... baaardzo długo.
Do tego trzeba też pamiętać iż przy e90 Bayerische Motoren Werke prawdopodobnie chciało dokonać zemsty za II wojnę św. dostarczając dużej ilości wrażeń serwisowych... Tak więc w/w sebix jak będzie miał coś zrobić z eksploatacji/naprawy zgodnie ze sztuką + oem graty (nie używane) to popłacze się i popełni rytualne "sekuku" . Dlatego szukanie sprawnej BMW w PL jest dla wytrwałych.
Mój kolega miał epizod z BMW e91 330 automat FL chyba 08r. Kupił w CH od państwowej instytucji, pełny serwis w aso, 100% bezwypadek, przebieg coś koło 170k.km. Wada (którą usunął) poszczególne elementy środka miały dziury po wkrętach np.od cb radia albo dodatkowej kasetki na coś tam. Auto wystawił w cenie po środku. Pół roku masturbacji telefonicznej pt. a tak a srak a co było a... Schodził z ceny aż doszedł do sztuk z r4 i korbkami i wtedy nastąpił cud nikogo nic nie obchodziło mógł się załatwić do bagażnika i nasikać do schowka nastąpiło pospolite ruszenie na auto... które sprzedał a że doświadczył tego już wcześniej tak sobie obiecał że nigdy w życiu tej marki.

Easydriver napisał(a):Sprawdzam od jakiegoś roku bo od takiego okresu chce kupić ten samochód. Jestem pewny tego co pisze.

Trochę mi się nie chce wierzyć w Twoje poszukiwania trwające rok zwykłego auta. Albo szukasz czegoś co w PL nie uświadczysz albo zbyt mocno zwracasz uwagę na szczegóły.

Easydriver napisał(a):E91 po lift 330i, rwd, manual (do tego wizualnie cały czarny). Może i są egzemplarze, ale w Niemcowni i to za 15k euro albo i więcej

Co do anomalii to: mówisz o ogłoszeniach z cenami wywoławczymi. Często te auta sprzedają się bardzo długo i tak naprawdę finalnie nie wiesz za ile pójdą. Do tego na zachodzie bardziej ceni się odmienność danego modelu tak więc manual może daje zwyżkę której w PL nie ma.
Jeżeli aż tak bardzo Ci zależy na konkretnej opcji szukaj w całej EU tylko pamiętaj cena nie jest gwarantem stanu. Miałem wycieczki do Belgii/Francji/Niemiec i potrafiłem nie kupić auta po które jechałem a potem na gwałt szukać czegoś co w PL po sprzedaniu mogło mi zwrócić koszty wyjazdu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Lut 2021, 23:23

Co do tych poszukiwaczy aut od roku...to znam dokładnie ten model klienta....nawet miałem styczność kilkukrotnie i..dla przykładu mial delikwent piękna hondę crv u mnie za 40000zl , bogata opcja ,lakier oryginał, 200tys, to przyjechał z mechanikiem i reszta rodziny, szwagier, żona, i reszta. Po nie znalezieniu niczego, doczekał się roku produkcji bo jeszcze finalnie nie znalem 2010 lub 2011. Pojechał...za godzinę przyjechał inny i to zaliczkowal, zrobiłem przeglad i opłaty i dzwoni poszukiwacz i miałem już dla niego 2 wiadomości złą i złą że rok wyszedł 2011 i że zaliczkowana...no to oczywiście gadka ze jakby była druga taka to weźmie i ble,nie,nie..a jakby tamten odpuścił to on weźmie....dodam ze jego żona już miała dość i mu powiedziała żeby w końcu już sie zdecydował na cos bo ma dość tych wycieczek od roku czasu. Tak to mniej więcej wygląda. To było z rok temu...widziałem to kiedys i jeździ dalej tym co jeździł....wiadomo...szuka dalej :mrgreen: Tak wiec jeden kupuje a drugi tylko szuka.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

16 Lut 2021, 23:27

andrewb25 napisał(a): jeździ dalej tym co jeździł....wiadomo...szuka dalej

Coś lepszego kupi, budżet rośnie, auta tanieją. Teraz taka chądę kupi za 38. I kto jest cwaniak?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lut 2021, 00:25

Uwielbiam gdy rozsądni użytkownicy toyot i passatow w przepięknie genialnie motoryzacyjnym r4 2.0 tdi z turbosprezarka zaczynają się burzyć gdy ktoś napisze coś o bmw z jakimś nie daj boze niepotrzebnie wymyślony silnikiem (a po co to komu jak pali więcej i naprawa kosztuje)

Tak na serio szybki to dzięki za długi komentarz. Jak wiadomo auta tej marki są dla trochę innych ludzi;)

Co do okresu poszukiwania to naprawdę tyle on trwa. Tzn od takiego czasu codziennie sprawdzam wszystkie znane mi strony/ogłoszenia motoryzacyjne. Jakbyś chciał podzielić się jakimś rarytasem, może mało znanym to będę wdzięczny. Mam znajomych handlarzy ale póki co nie zwracam im głowy. Postanowiłem że jakoś do wakacji spróbuję znaleźć coś sam. Jak się nie uda zdam się też trochę na nich ale cudów jakoś też nie oczekuje.
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Lut 2021, 09:07

Invi napisał(a):Coś lepszego kupi, budżet rośnie, auta tanieją. Teraz taka chądę kupi za 38. I kto jest cwaniak?
Invi

Za Crv z 2010-2011r musi szykować dalej w Polsce 50000zl.... za 38000zl sprzedałem tydzień temu taka Hondę z 2007r z 257000km przelotem. 40000zl to okazja jest ...ceny za granicą okolo 9000 € ...od jakis 2- 3 lat te auta nie tanieją...znajdź mi ładną benzynę 2.0 150km w wersji executive po 2010 roku place 7500 € kupuje 3 sztuki od ręki,przebieg poniżej 200 tys km.Nie wiem dlaczego ale ceny tych modeli są chore...i ludzie je kupujà...zawsze u nas to gorący temat :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

01 Mar 2021, 12:12

Witam
Ostatnio pisałem że jestem zdecydowany na mondeo mk4 w kwocie max 40 tyś zł ale lepiej by to było bliżej 30stki. Nie wliczając w to tzw. pakietu startowego.

W sumie to pewnie już bym jeden egzemplarz kupił, ale wyskoczył zakup mieszkania i przez to temat auta trochę się odwlecze w czasie :)

W zasadzie widzę, że mondeo właśnie tych czwórek sporo jeździ po ulicach. W zasadzie same TDCi, benzynowych raczej nie widziałem.
Oczywiście jak chcę takie auto z niskim przebiegiem tak do 120 130 tyś km, to raczej zostaje benzyniak, bo diesle tak 70% mają już ponad 200 nastukane. Są nieliczne oferty z przebiegami ok 160 170 tyś km.
O ile silnika EB z takim przebiegiem pod 200 kkm raczej bym nie chciał - nie wiem jaką one mają żywotność.
O tyle zastanawiam się ile taki diesel 2.0 (140 lub 163 km) ma żywotności. Czy np kupno czegoś z przebiegiem 170 tyś km ma sens ? Czy jest to ładowanie się w nadchodzące koszty. Teoretycznie chyba dla TDCI 170 tyś km przebiegu to jest nie tak dużo w przeciwieństwie do EB ? Jak sądzicie ?
Nie biorę pod uwagę aut sprowadzanych i z nieznaną historią.
Ostatnio edytowany przez mike, 01 Mar 2021, 12:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Pytaj w jednym miejscu, nie w oddzielnych tematach, dotyczących tego samego zagadnienia
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Mar 2021, 12:20

Cynerion napisał(a):Czy np kupno czegoś z przebiegiem 170 tyś km ma sens ?

Jak cię stać to sobie kupujesz nowy, jak cię nie stać to używany i "sens" ma tu niewielkie znaczenie. 170 w 10 letnim dieslu segmentu D to mały przebieg

E: Jeżdżę obecnie autem, które ma na liczniku 173500 a data pierwszej rejestracji to 18.04.2018
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Mar 2021, 20:14

Cynerion napisał(a):Nie biorę pod uwagę aut sprowadzanych i z nieznaną historią

Ale zawsze można wziąć sprowadzane z znaną historią. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

02 Mar 2021, 20:35

andrewb25 napisał(a):można wziąć sprowadzane z znaną historią
Znana jest ale dla sprzedającego :ok: