Pytania: umowa kupna-sprzedaży - auto na firme oraz homologa

05 Lut 2010, 21:51

Witam!
Mam zamiar kupić auto używane i zarejestrować je na firmę (jednoosobowa działalność gospodarcza). W związku z tym mam pytania:
1.) Czy umowa kupna-sprzedaży powinna się różnić od tej, którą zawierałbym planując rejestrować auto na siebie?
2.) Czy jako 'kupujący' podaje dane firmy czy swoje? Różnica polegałaby w zasadzie na dodaniu NIPu i ew dodatkowej nazwy firmy (poza nazwiskiem).

I jeszcze pytanie co do homologacji:
3.) Jeśli zakupie auto z homologacją, ale przy jego rejestracji w urzędzie miasta chciałbym przedstawić tylko umowę kupna-sprzedaży (bez faktury wystawionej przez sprzedającego) to czy takie auto może zostać zarejestrowane jako auto z homologacją na firmę?
stid
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

17 Gru 2010, 15:48

Dołączam się do pytań.

Jutro mam oglądać samochód ale sprzedaż tylko na umowę.

Pozdrawiam
reklamakolno
Nowicjusz

Miejscowość: Kolno

17 Gru 2010, 17:23

najlepiej jak dostaniesz F-VAT wtedy sprawa jest banalna, i zapominasz o wszystkich pierdołach (zwłaszcza o płąceniu podatku :mrgreen: )
jeśli kupujesz od osoby prywatnej to umowa kupna sprzedaży wystarcza ale zamiast swoich danych podajesz dane firmy (przy działalności gospodarczej i tak rejestrujesz na siebie ale w umowie kupna sprzedaży figuruje firma, potem złomując czy też sprzedając jej dane wpisujesz i wyciągasz auto z ewidencji środków firmy)
do rejestracji pojazdu potrzebował będziesz wpis do ewidencji działalności (ogólnie dokumenty firmy)
jeszcze jedna sprawa dla Ciebie im więcej na fakturze czy umowie tym lepiej ;)
co do Homologacji (jakiejkolwiek) to jest ona w dokumentach samochodu, i tu nie masz akurat nic do zmany,
dostajesz albo umowe albo fakture nie da się jednego i drugego ;)
istnieje też możliwość zakupu auta sprowadzanego na firme ale z tym to już więcej chodzenia i załatwiania
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...
    Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...