Pytanie o okablowanie znalezione w bagażniku

18 Paź 2017, 14:52

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Witam serdecznie chciał bym spytać się o okablowanie jakie znalazłem z tylu w bagażniku. Chciał bym zamontować głośnik tylnie lecz nie ma okablowania orginalnego tylko jakieś inne (zdjęcie w załączniku) chciał bym sie spytać co to za okablowanie i czy mogę coś z tym zrobić lub użyć je . Auto to vw polo 3 1996 rocznik 1.4 silnik wersja 6N czyli ta podstawowa 5 drzwiowa
Anisb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1917
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Vw Polo 3
Silnik: 1.4 60km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

18 Paź 2017, 18:29

Jest to niefabryczne okablowanie do wzmacniacza. Ktoś kiedyś pewnie miał jakąś basówkę w bagażniku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 19:06

Anisb napisał(a):chciał bym sie spytać co to za okablowanie i czy mogę coś z tym zrobić lub użyć je
Widać tak jak napisał już @Kao że to kable od jakieś aktywnej tuby. Masz tam z tego co widzę kabel zasilający (+) stały ten najgrubszy, ten cienki drugi może być wzbudzający (+) z radia. Brakuje jeszcze masy która mogła być gdzieś osobno z tyło przykręcona do nadwozia. Dwa cinch są od dźwięku do podłączenia w subwooferze/tubie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Paź 2017, 21:33

Czyli w takim razie mógł bym podłączyć tubę /wzmacniacz i by grało tak ? W klapie bagażnika sa wycięte 2 dziury . Jakiego typu wzmacniacz lub tubę mógł bym zamontować ? Ponieważ chciałem przeciągnąć nowe okablowanie do zwykłych głośników na tył ponieważ w oryginale nie ma z tylu głośników lecz jak sa te kable to może je wykorzystać by zamontować ta tubę , wzmacniacz ?
Anisb
Nowicjusz

18 Paź 2017, 23:32

Twoje auto Twoje modyfikacje, skoro chcesz to podłączaj tubę ale głośniki same z przodu nie wystarczą i tak będziesz musiał coś zamontować bo będziesz miał sam bas tylko
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Paź 2017, 12:03

Coś czyli co konkretnie ? Zależy mi na tym by były głośniki z tylu w bagażnikowej oddzielni pomiędzy bagaznikiem a szybą . Przyciągnięcie okablowania kosztuje koło 200 zł lecz znalazłem te kable dlatego sie zastanawiam czy warto przeciągac nowe kable za ta kwote
Anisb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...

19 Paź 2017, 13:54

Anisb napisał(a):W klapie bagażnika sa wycięte 2 dziury
Jak to wygląda? Możesz wrzucić zdjęcie? Może ktoś wcześniej miał tam głośniki i wzmacniacz.

Czy te kablem masz podłączone do radia czy kupiłeś auto bez radia? Jak chcesz coś rozbudowywać trzeba wszystko dokładnie sprawdzić.
Kacper
Forumowicz VIP

19 Paź 2017, 17:53

Załączam zdjęcia o które mnie poprosiłeś @up . Radio zakupiłem nowe , są kostki iso i kabel od anteny a okablowanie jakie znalazlem z tyłu w bagażniku to takie jakie jest na zdjęciu w pierwszym poście
Anisb
Nowicjusz

19 Paź 2017, 18:08

Jeżeli masz chodz trochę zdolności manualnych to pokierujemy Cię jak rozbudować te audio i tylko materiał Cię bedzie kosztował. A jak chcesz tam głośniki wrzucić to licz koszt okolo 400 zł ze wzmacniaczem. Z tego co widze jak piszesz to czuje że jesteś zielony w temacie motoryzacji. :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Paź 2017, 20:36

Dość dużo mi wyjaśniliście i po części rozumiem o co chodzi . Ale chyba zrezygnuje z tego okablowania i przeciągnę zwykłe za 200 zł i dokupie jakieś głośniki. W takim razie dziękuję za rade i pomoc . Pozdrawiam i temat do zamknięcia
Anisb
Nowicjusz

21 Paź 2017, 17:57

Głośniki o takiej średnicy jak masz otwory w piłce nie będą grały dobrze bez wzmacniacza radio nawet 4x50W ich nie pociągnie. Więc zastanów się nad jakiś wzmacniaczem dwukanałowym. Kable jak są podłączone do kostki (nie widać na zdjęciach) możesz narazie zostawić i sprawdzić jak będzie grało po podłączeniu całego zestawu.

Pisz jak będziesz miał pytania, będziemy pomagać :ok:
Kacper
Forumowicz VIP