Pytanko przy rejestracji

06 Wrz 2009, 23:12

Witam, mam takie pytanie czy przy przerejstrowaniu samochodu uzywanego kupionego w polsce osoba na którą ma byc on zarejestrowany musi byc przy rejestracji osobiscie czy wystarczy jakies upowaznienie?? z góry dziekuje i pozdrawiam
slomka
Nowicjusz

Miejscowość: chlewiska

07 Wrz 2009, 00:15

slomka napisał(a):Witam, mam takie pytanie czy przy przerejstrowaniu samochodu uzywanego kupionego w polsce osoba na którą ma byc on zarejestrowany musi byc przy rejestracji osobiscie czy wystarczy jakies upowaznienie?? z góry dziekuje i pozdrawiam

teoretycznie wystarczy dowód osobisty i upoważnienie ale notarialne :mrgreen:
więc chyba szybciej jest podjechać i złożyć te 2 podpisy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Wrz 2009, 18:09

Chodzi o to ze samochód mam kupic dla brata i zarejestrowac go w polsce na niego i chciałem sie dowiedziec czy musi specjalnie przyjezdzac zeby podpisywac te wszystkie dokumenty czy wystarczy mi jego upowaznienie
slomka
Nowicjusz

Miejscowość: chlewiska

07 Wrz 2009, 22:42

Upoważnienie do załatwienia spraw związanych z rejestracją pojazdów.
W przypadku gdy właściciel pojazdu nie może osobiście załatwić spraw związanych z rejestracją pojazdów może upoważnić do dokonania tych czynności osoby trzecie. Upoważnienie takie musi zawierać n/w informacje:
1.
Dane właściciela pojazdu (czyli osoby upoważniającej): imię, nazwisko, dane identyfikacyjne dokumentu tożsamości, nr PESEL.
2.
Dane osoby upoważnianej: imię, nazwisko, dane identyfikacyjne dokumentu tożsamości.
3.
Dane identyfikujące pojazd: markę, numer rejestracyjny (jeżeli jest), numer nadwozia, numer silnika (ewentualnie rok produkcji).
4.
Zakres upoważnienia ogólne lub szczególne (np. do wszelkich spraw związanych z rejestracją pojazdu - ogólne lub też do np. zmiany nr silnika w dowodzie rejestracyjnym pojazdu - szczególne).
nie musi być potwierdzone notarialnie, jednakże
UWAGA!!!
Zgodnie z ustawą z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2006r. Nr 225, poz.1635 z późń.zm.) należy uiścić opłatę skarbową w wys. 17 zł za złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury oraz jego odpisu, wypisu lub kopii - od każdego stosunku pełnomocnictwa (prokury).
Zwolniony z tej opłaty jest dokument stwierdzający udzielenie pełnomocnictwa oraz jego odpis, wypis lub kopia:

1.
Poświadczony notarialnie lub przez uprawniony organ, upoważniające do odbioru dokumentów.
2.
W sprawach:
a) karnych, karnych skarbowych i dyscyplinarnych oraz w sprawach o wykroczenia,
b) cywilnych, w których mocodawcy przysługuje zwolnienie od kosztów sądowych,
3.
Jeżeli pełnomocnictwo udzielane jest małżonkowi, wstępnemu, zstępnemu lub rodzeństwu.
4. Jeżeli mocodawcą jest podmiot określony w art. 7 pkt 1-5 ustawy.
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Wrz 2009, 08:47

tu możesz sobie pobrać do wydrukowania wzór pełnomocnictwa do rejestracji samochodu,
[link wygasł]

kwestia czy ma być to upoważnienie podpisane przy notariuszu czy też nie zależy od urzędu gdyż różnie to wygląda. Ja w swojej karierze przeszedłem już wymóg reprezentacji tylko z notarialnie poświadczonym podpisem, potem z oryginałem dowodu osobistego do wglądu a teraz wystarczy tylko mieć podpisane upoważnienie. Dotyczy to miasta Wrocławia.

jeżeli kupujesz na brata to powinien też Cię upoważnić do kupna samochodu
[link wygasł]

jeżeli reprezentujesz najbliższą rodzinę, np. brata to jest to zwolnione z opłaty skarbowej 17 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
    Toyota AYGO 2018 po modernizacji
    Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...