Radio i cb radio - toyota 4-Runner

26 Paź 2009, 19:40

Witam, poszukuję cb radia, i jako, że jestem totalnie zielony w tym temacie, postanowiłem zasięgnąc Waszej pomocy :mrgreen:

Interesuje mnie jakiś fajny zestaw, cb + antena, najlepiej tylko z faktycznie przydającymi się funkcjami, bez zbędnych dupereli, zależy mi też żeby dobrze pracował w terenie( wzgórza, lasy itp ) wielkością był mniej więcej jak radio, ponieważ mam w aucie 2 miejsca tego typu do zagospodarowania.

I jak pisałem do tego raczej jakaś większa antena na magnes oraz jakieś fajne radio na mp3 :mrgreen:

Ps. jeżeli o kasę to najlepiej żeby kupic raz, a na długi czas,
i możecie mi jeszcze napisac, gdzie ewentualnie można jeszcze przymocowac cb, żeby jak najmniej latało w terenie.

pozdrawiam i za każdą pomoc dziękuję :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

26 Paź 2009, 20:04

Witam, takich tematów było już pełno ale cóż... .
Osobiście polecę Ci zestaw Radio Uniden 520 XL (wprawdzie nie ma homologacji w Polsce, jednak zaręczam, że nikt tego nie sprawdza, zatrzymały mnie już jakieś 4-5 kontroli i żadna nie spojrzała nawet na radyjko) + Antena Sirio 145ml.
Zestaw mocujesz na magnes, na środku dachu i masz spokojnie kilka-kilkanaście kilometrów zasięgu. Obsługa jest banalnie prosta, także nie ma z tym problemu.
Zestaw ekonomiczny i często polecany w 100% zdaje egzamin.
Polecam do tego dokupienie naklejki z folii na dach, dzięki której unikniesz śladów, które lubi zostawiać antena, a koszt to jakieś ~10zł.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

26 Paź 2009, 22:42

Miraku napisał(a):Witam, takich tematów było już pełno ale cóż... .
Osobiście polecę Ci zestaw Radio Uniden 520 XL (wprawdzie nie ma homologacji w Polsce, jednak zaręczam, że nikt tego nie sprawdza, zatrzymały mnie już jakieś 4-5 kontroli i żadna nie spojrzała nawet na radyjko) + Antena Sirio 145ml.
Zestaw mocujesz na magnes, na środku dachu i masz spokojnie kilka-kilkanaście kilometrów zasięgu. Obsługa jest banalnie prosta, także nie ma z tym problemu
.
na radio nie jest wymagana homologacja od 98 roku bodajże :mrgreen: więc policja nie rzuca się już o to
zestaw OK ale nie do terenówki :mrgreen:
ogólnie nie klej anteny na dachu bo zaraz stracisz, lepsza antena stale montwana ( na przykład do mocowania zapasu lub na klapie) niż jakakolwiek magnesówka, jedyne miejsce dobre na magnesówke to pokrywa silnikowa (jedyne miejsce skąd jeszcze nie urwało mi anteny :mrgreen: co najwyżej złożyło) ale Ty posiadając benzynowy silnik będziesz tam zbierał masę zakłóceń

co do radia to ja polece President Harry albo Johny (małe zgrabne niezajebliwe) i dłuuuuugą antenę :wink: najlepiej jakiegoś Lema zestaw nieekonomiczny ale za to działa lata :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Paź 2009, 19:56

Fakt homologacja nie jest wymagana ale bardzo się przydaje jak trafi się na upierdliwego miska a U 510XL i U 520XL nie są w ogóle dopuszczone do sprzedaży w Polsce wiec to inna historia niż z homologacją czy deklaracją zgodności - możecie sobie przeczytać - http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

31 Paź 2009, 15:56

@ pocieszny co rozumiesz przez nieekonomiczny :mrgreen:
w sumie to mogę jeszcze jakoś na relingi tą antenę wetknąć, ale też ją pewnie urwie, bo na zapasówkę będzie ciężko :mrgreen:

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 15:28 ]
teraz już wiem o co chodzi :mrgreen:
ale skoro tak zachwalasz taki zestaw to może warto raz na długi czas .
i zapalniczką mówimy stanowczo nie :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

01 Lis 2009, 02:53

Wezyrro napisał(a):@ pocieszny co rozumiesz przez nieekonomiczny :mrgreen:
w sumie to mogę jeszcze jakoś na relingi tą antenę wetknąć, ale też ją pewnie urwie, bo na zapasówkę będzie ciężko :mrgreen:
wystarczy policzyć Harry to min 500 dobra antena Lemma to jakieś 170-200 więc nie ekonomiczna sprawa w porównaniu do jakiegoś sunkera na przykład :mrgreen:
relingi dach to tylko na asfalt, jeśli chcesz (masz szanse) to możesz spróbować z magnesem na przedniej masce ;) byle zrobić porządną instalację do radia (nie żadne zapalniczki itp) niestety magnes ma to do siebie że przy używaniu go w "terenie" powoduje mocne zarysowania lakieru :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...