CB radio - prośba o opinię

22 Lis 2009, 18:27

Witajcie, piszę do was z prośbą o poradę. Nakreślę najpierw może sytuację - otóż mój kuzyn pracuje w Norwegii jako kierowca tira...niedługo zjeżdża do Polski na święta i w tym czasie będzie też organizował dużą imprezę urodzinową. Zastanawialiśmy się ze znajomymi, co można by mu kupić i ktoś podrzucił pomysł porządnego CB radia. Pomysł niegłupi, bo gdzie indziej taki gadżet będzie potrzebny, jeśli nie w pracy tirowca;) Ale że nigdy radia CB nie kupowałam, a obowiazek ten oczywiście spadła na mnie chciałabym się Was poradzić:
Czy ten model President będzie odpowiedni? Zależałoby mi na tym, by to radio posłużyło mu na długo. Sądząc po cenie ten model jest dobry. Niestety ja mogę swą opinię opierać jedynie na cenie, no i marce President, która ma dobre opinie - inne dane do mnie nie przemawiają...;) Ktoś może ocenić?:)
For-Sys
Nowicjusz

Miejscowość: krakow/lzn

22 Lis 2009, 18:37

krótko mówiąc president robi najlepsze radia na rynku, jak byś nie kupił na pewno posłuży długo i bezawaryjnie

osobiście polecił bym harrego
[link do oferty na Allegro wygasł]
lub jokhego
[link do oferty na Allegro wygasł]

są to najbardziej znae i cieszące nie dużym uznaniem modele
Toretto

22 Lis 2009, 19:12

Jak kolega wcześniej wspomniał weź Johnego, lub Harrego, są to najbardziej sprawdzone i najczęściej polecane CB dla wymagających.
Kuzyn na pewno się ucieszy, w końcu nie ma jak praktyczny prezent.
Pamiętaj też, że jeśli nie zdecydujesz się na któreś z podanych radyjek, przy zakupie musisz zwrócić uwagę, czy radio ma możliwość pracy w modulacji FM, bo z tego co wiem to jest właśnie standart na zachodzie.
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

22 Lis 2009, 21:20

ok, dziękuję serdecznie za odpowiedzi i tę uwagę o FM:)
A gwoli wyjaśnienia - jestem kobietą;) Dlatego też pytam o te radia, bo kompletnie sie na tym nie znam. Znaczy znam się na tyle, na ile o nich poczytałam, ale w konkretnych przypadkach zawsze najlepiej radzą forumowicze:) Nie pytajcie czemu znajomi na osobę odpowiedzialna za zakup wybrali kobietę, bo nie znam odpowiedzi....
For-Sys
Nowicjusz

22 Lis 2009, 21:54

Powodzenia koleżanko i udanego zakupu życzę :wink:
Toretto

22 Lis 2009, 22:16

heh,dziękuję;)
For-Sys
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...

23 Lis 2009, 09:49

Jeśli Cb ma służyć bez problemów w Norwegi to musi mieć multistandard a dokładniej nadawać i odbierać w FM na podstawowej 40 o mocy 4W. I nie może być tak, że sobie przełączy z AM na FM bo wtedy przy kontroli radio nie będzie spełniało wymogów i może być problem musi być możliwość zmiany standardu na taki który ma tylko FM 4W i 40CH.
Tutaj masz orientacyjny zapis gdzie, na jakiej częstotliwości i z jaką mocą można używać CB (ostatnia strona) - http://www.alan.pl/down/Alan_109_instrukcja.pdf
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Lis 2009, 11:06

ooo, dziękuję serdecznie za ten plik!:) Technicznie bo technicznie, ale wiele wyjaśnia;)
Przy Norwegii znalazłam jakieś magiczne oznaczenie "EC"...także już wiem, że szukam konkretnych parametrów lol ;) nie pozostaje mi nic innego, jak udanie się z tą wiedzą do sklepu, zapytam w lucasie, by zaproponowali jakieś GPSy z takimi ustawieniami. Dzięki Waszym wypowiedziom zrozumiałam, skąd mamy na rynku taki wybór GPSów - dla mnie dotąd różniły sie tylko ceną i wyglądem;) Dziękuję raz jeszcze!:)
For-Sys
Nowicjusz

24 Lis 2009, 17:34

to chcesz CB czy GPS? bo teraz sam nie wiem :roll:
Toretto

24 Lis 2009, 17:59

tfu tfu tfu - przepraszam, moja pomyłka oczywiście - chcę CB ;) Nie za dobrze się czułam rano...;)
For-Sys
Nowicjusz