Radio Sony - ustawienia własne equalizera

14 Maj 2020, 20:50

Witam posiadam Radio samochodowe SONY DSX-A410BT. I potrzebuje ustawien wlasnych (custom) equalizera zeby dobrze gralo basem i nie hatczalo nie potrafię dobrze ustawic proporcji. Posiada ktos te radio i pomoże. Mam golf 5 (3 drzwiowy)
Strzałka
Nowicjusz

15 Maj 2020, 08:55

Najlepiej zostawić BAND1 32Hz i BAND2 63Hz w spokoju ustawione neutralnie na zero.

Wcześniej ustaw sobie domyśle HH i zobacz jak przebiega jego dokładna linia możesz sobie zrobić jej zdjęcie lub zapamiętać. Następnie wchodzisz w custom i ustawiasz podobnie pomijając to o czym wspomniałem. Korekcję względem HH zmniejszasz minimalnie i sprawdzasz czy dźwięk ci pasuje. Jak już będzie ok to na koniec dostrajasz BAND3 125Hz (pewnie będzie sporo niższe od tych w HH ale to już sobie zobaczysz).

Gotowego rozwiązania nie da się podać bo dźwięk zależy od wielu czynników takich jak dodatkowy wzmacniacz, moc i jakość głośników itd. więc trzeba tu metodą prób i błędów dojść do rozwiązania które nas usatysfakcjonuje :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Wrz 2020, 09:30

A od czego jest band 1 i band 2 i co to jest to HH?
Strzałka
Nowicjusz

22 Wrz 2020, 13:00

Strzałka napisał(a):A od czego jest band 1 i band 2
To są zakresy ustawień korektora dźwięku (przy każdym masz inne czestotliwości) jak nie masz pojęcia o ustawianiu to lepiej przejść na auto.
Strzałka napisał(a):co to jest to HH?
Sorki tu nie wyjaśniłem :) Chodziło o domyślne ustawienie Hip-Hopu bo w nim najczęściej fajnie są wyeksponowane wszystkie dźwięki wraz z basem. Na jego podstawie może sobie wprowadzać korekty. Jak przynajmniej jak miałem radio z EQ to tak robiłem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...
    Obowiązkowe systemy ratujące życie w nowych samochodach
    Komisja Europejska opowiedziała się za wprowadzeniem obowiązku wyposażenia wszystkich nowych modeli samochodów w systemy bezpieczeństwa ratujące życie. Takie wyposażenie ma być obowiązkowe w każdym nowym samochodzie ...