Renault Megane 1.6 -elektryka (?)

17 Maj 2015, 16:59

Witam. Od dnia wczorajszego jestem posiadaczem Meganki 1.6 90km. Nie wiem czy słusznie, Ale nie pokoi mnie parę rzeczy, mianowicie:

-Centralny zamek z kluczyka nie działa, z pilota otwierają się normalnie choć nie zawsze reaguje od razu.
-Radio trochę szaleje, z początku samo się sciszalo i lapalo na chwilę inna stacje. Na CD co chwilę zacina i nic nie gra, Ale to może wina radia, bo stary gniot.
-Zegarek i termometr ledwo co się świeca, albo nie świecą się w ogóle.
-Gdy mam włączone światła mijania, nie świeci się żadna lampka.
-Parę razy szyba od strony pasażera nie chciała się otworzyć, tylko wtedy gdy otwieralem przyciskiem przy kierowcy.
-Jedno tylnie światło nie swieci(To może być wina żarówki, więc jutro sprawdzę, gdy kupię nowa)
-Spryskiwacze ledwo co psikaja, Ale to może być wina tego ze są zapchane ,też jutro zobaczę.

Czy może być to wina zepsutej elektroniki?

Mam również problem z falujacymi obrotami, raz faluja raz nie, średnio wiem od czego to zależy.
paweu1910
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.7 CDTI 100KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

18 Maj 2015, 10:12

paweu1910 napisał(a):-Centralny zamek z kluczyka nie działa, z pilota otwierają się normalnie choć nie zawsze reaguje od razu.

Może w drzwiach nie ma masterów? Warto sprawdzić co siedzi pod tapicerką - a właściwie ile przewodów wychodzi z zamka - 3 czy 5.
paweu1910 napisał(a):-Radio trochę szaleje, z początku samo się sciszalo i lapalo na chwilę inna stacje. Na CD co chwilę zacina i nic nie gra, Ale to może wina radia, bo stary gniot.

Może to być wina radia, jak piszesz.
paweu1910 napisał(a):-Zegarek i termometr ledwo co się świeca, albo nie świecą się w ogóle.

Może żaróweczki z podświetlenia do wymiany?
paweu1910 napisał(a):-Gdy mam włączone światła mijania, nie świeci się żadna lampka.

Jak kontrolka jest fizycznie ( niektóre meganki chyba nie mają ), to prawdopodobnie spaliła się zaróweczka
paweu1910 napisał(a):-Parę razy szyba od strony pasażera nie chciała się otworzyć, tylko wtedy gdy otwieralem przyciskiem przy kierowcy.

Jeżeli za każdym razem działa otwieranie przyciskiem od pasażera, to problem leży albo w przycisku od strony kierowcy, albo w przewodach, złączkach, które łączą oba przyciski
paweu1910 napisał(a):-Jedno tylnie światło nie swieci(To może być wina żarówki, więc jutro sprawdzę, gdy kupię nowa)

Jeżeli chodzi o światło pozycyjne, to najpierw sprawdz, czy świeci pozycyjne przednie - może być spalony bezpiecznik ( jeżeli na pozycje są dwa ). A jak nie to albo wina żarówki ( najcześciej ) albo coś z elektryką - wtedy trzeba sprawdzić miernikiem
paweu1910 napisał(a):-Spryskiwacze ledwo co psikaja, Ale to może być wina tego ze są zapchane ,też jutro zobaczę.

Mogą być zapchane dysze albo wężyki - warto wyjąć wężyk przy trójniku i sprawdzić czy jest lepiej.
paweu1910 napisał(a):Mam również problem z falujacymi obrotami, raz faluja raz nie, średnio wiem od czego to zależy.

Może to być spowodowane wieloma rzeczami - np. silniczkiem krokowym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000