Renault Megane III- powracajacy problem

01 Mar 2014, 20:43

Witam.
Mam Meganke 3, rocznik 2010, przebieg ok 50 000. Od dłuższego czasu mam jednak z autkiem problem. Mianowicie co jakiś czas miga kontrolka układu oczyszczania spalin. Zawsze w podobnej sytuacji, kiedy np stoję na światłach, (nigdy w czasie jazdy). lampka zaczyna migać, zaczynam ruszać a autko nie może nabrać mocy, wyczuwa się drżenie. Kiedy nabiera prędkości kontrolka automatycznie się wyłącza...
Byłam już z tym u mechanika wielokrotnie, komputer jednak nie pokazywał konkretnych problemów. Zanim pojadę na serwis i wydam dużo pieniędzy :( chciałabym zapytać czy ktoś miał podobny problem a tym samym wie co się za tym kryje...
będę wdzięczna za wskazówki
POZDRAWIAM!
martha

02 Mar 2014, 13:35

A co mówi instrukacja obsługi samochodu, a dokładnie dział, opisujący znaczenie kontrolek w tym samochodzie,odnośnie migającej wspomnianej kontrolki :?:
Dlaczego użytkownicy samochodów nie czytają instrukcji obsługi :?: Tylko wymagają tego od innych :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2014, 13:56

Dzięki za komentarz...wyobraź sobie, że zanim zdecydowałam się tu napisać zdążyłam przeszukać instrukcję w celu rozwiązania mojego problemu- jeśli dla Ciebie tekst typu "udaj się do autoryzowanego serwisu" wyjaśnia cały problem to super... Jak już pisałam byłam też kilka razy u mechanika, ale ponieważ problem ciężko rozwiać a co ważne dotrzeć do źródła problemu (tym bardziej, że kontrolka nie świeci się cały czas..po prostu pojawia się po czym znika) postanowiłam poszukać chociaż wskazówki zanim trafie do serwisu.
martha

02 Mar 2014, 14:44

martha napisał(a):jeśli dla Ciebie tekst typu "udaj się do autoryzowanego serwisu" wyjaśnia cały problem to super... J

Dokładnie to miałem na myśłi - ale skoro jesteś mądrzejsza....
martha napisał(a):Jak już pisałam byłam też kilka razy u mechanika, ale ponieważ problem ciężko rozwiać a co ważne dotrzeć do źródła problemu

Nie byłaś u mechanika....Mechanik by wiedział co jest grane...
martha napisał(a):postanowiłam poszukać chociaż wskazówki zanim trafie do serwisu.

A ta wskazówka :
martha napisał(a):wyobraź sobie, że zanim zdecydowałam się tu napisać zdążyłam przeszukać instrukcję w celu rozwiązania mojego problemu

Ale ty wciąż jestes mądrzejsza....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2014, 17:01

Dzięki za porady w tym temacie ;) Nie każdy problem w aucie jest pokroju małej błahostki.Nie muszę Ci nic udowadniać skoro uważasz, że piszę tu i zmyślam :) Szkoda Twoich nerwów. Skoro nie masz pomysłu to się nie udzielaj.Mam prawo do zadania pytania na forum tak jak każdy.
martha

02 Mar 2014, 20:11

martha napisał(a):Mam prawo do zadania pytania na forum tak jak każdy.

No oczywiście, że masz :ok: I my się z tego cieszymy :ok:
martha napisał(a):Nie muszę Ci nic udowadniać skoro uważasz, że piszę tu i zmyślam :)

Oczywiście, że nie musisz. Bo po co? Tyle tylko, że mnie nie zrozumiałaś - napisałem, że nie byłaś u mechanika, bo ten napewno powiedziałby ci co jest grane. Byłaś poprostu u jakiegoś paratacza, który na miano mechanika nie zasługuje w żadnym przypadku.
martha napisał(a):Skoro nie masz pomysłu to się nie udzielaj

Ale nie o to chodzi. Pomysł mam i naprawdę jest jak najbardziej właściwy. Wierz mi.
Pojedz poprosu do mechanika. Niekoniecznie do serwisu, bo tam mogą z ciebie zedrzeć ksiurę. Ale normalny mechanik bez problemu powie ci, co jest przyczyną, że ta kontrolka miga. I nie musi ona migać akurat przy tym mechaniku. Podłaczy się pod komputer i wszystko ci powie. I wierz mi, nikt ci nic innego nie doradzi. No chyba, że chcesz naprawiać autko metodą prób i błędów. Tyle tylko, że tym sposobem możesz wymienić pół silnika.A i to nie jest pewne że pomoże.
Dlatego na samym początku napisałem ci, żebyś zapoznała się z instrukcją obsługi i postapiła zgodnie z nią. Tyle, że niekoniecznie musisz jechać do serwisu. Wystarczy normalny mechanik.
A ty się dąszasz i chcesz od nas nie wiadomo czego. No sorry, ale na forum nie dysponujemy szkalną kulą, ani nie zatrudniamy jasnowidzów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...