Renault Twingo - wymiana komputera

27 Lis 2010, 12:54

Witam. Chciałbym się dowiedzieć w jakim miejscu znajduje się komputer w Twingo 1.2 95r. (najlepiej gdyby ktoś mógł wrzucić jakieś zdjęcie) oraz jak skomplikowana jest jego wymiana.

Pozdrawiam.
kiler69
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

27 Lis 2010, 14:02

Chcesz wymienić komputer a co z immo? w nowym masz zdjęte bo jak nie masz to auto i tak nie zapali. Kompa masz obok akumulatora po lewej stronie centralnie pod maską, dochodzi do niego duża prostokątna wtyczka. Szukaj po wiązce bo dochodzi do niego z 30 kabli więc jest dosyć gruba.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Lis 2010, 15:12

Kompa już znalazłem. Drugi komputer już mam, ale nie powiem Ci dokladnie jaki, bo nie mam do niego teraz dostępu (jest w drugim twingo na części ok. 50km dalej). O co chodzi dokładnie z tym immo, i jak zrobić żeby bylo dobrze? :wink:
kiler69
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

27 Lis 2010, 16:33

Immobilizer to elektroniczne zabezpieczenie przed niepowołaną próbą uruchomienia nieoryginalnym kluczykiem. Renault trochę sobie z tym nagrabił ponieważ układ ten często awaryjny przysparza wiele problemów.
Jest pare wersji immo zależnych od tego czy: auto ma centralny zamek ,sterowanie z pilota, brak centralnego, zmienny kod ,czy sterowanie podczerwienią.
najlepszym wyjściem jest zdjęcie immo z kompa tylko tu trzeba dobrego magika.
Dla wersji z centralnym w pilocie potrzeba :kompa, (element pasywny- przy lusterku wstecznym odbiornik podczerwieni ), kluczyki, stacyjka,niekiedy skrzynka bezpieczników, wkładki zamków drzwi co by nie latać z dodatkowym kluczykiem.

A dla czego zmieniasz kompa??? czy właśnie nie przez immo???
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki