Renault Vel Satis- czy warto?

10 Wrz 2008, 15:10

Jeżdżę mało, ale jeśli już- to zazwyczaj na dłuższych trasach :)

I chyba się zdecyduję na tego Vel Satisa (fani niemieckich aut- trudno, najwyżej odczuję na własnej skórze te francuskie badziewie :lol: ). Zapewniam też, że jak już go kupię to napiszę wam sprawozdanie z jazdy :D
Teraz tylko trzeba znaleźć odpowiedni egzemplarz... Co sądzicie o tych?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

interesują mnie w zasadzie tylko egzemplarze z silnikiem 2,2 dCi 150KM (bardzo mało pali, a osiągi dość dobre) i manualną skrzynią biegów (z automatami podobno sporo kłopotów jest) w cenie do 30 000zł, z przebiegiem do 125 - 150 tys. km max :)
fendi358

10 Wrz 2008, 15:29

Bez skóry z manualem i tą mocą...
Moim zdaniem do bani...

To jest już auto ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

10 Wrz 2008, 15:34

to już niezły egzemplarz... Ale przebieg jest tajemnicą :P Tylko najbardziej się o tą skrzynię właśnie obawiam :/ A ten diesel 3.0 V6 181KM występuje tylko z automatami :!: A brak skóry mi zbytnio nie przeszkadza :wink:
fendi358

10 Wrz 2008, 19:28

W takim aucie automat to najlepszy wybór, komfort nieporównywalny, a osiągi podobne ;)

Materiał w takim aucie...
porażka moim zdaniem, ale to tylko moja stronnicza uwaga,
Na Twoim miejscu poszukałbym za granicą 3,0 z automatem ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 20:57

Tzn tak szczerze ja też jestem zwolennikiem takiego pomysłu, bo automat=większy komfort=lepsze wyposażenie. Tylko że auto jest kupowane dla moich rodziców (ja też mam prawo jazdy i teraz to generalnie ja prowadzę auto jak gdzieś jedziemy, ale mój średniowieczny tatuś twierdzi, że automat jest ''niemęski'' :lol: i raczej go się od takiego stwierdzenia odsunąć nie da :/) A skórzanej tapicerki niestety nie ma z ręczną skrzynią biegów :?
fendi358

10 Wrz 2008, 20:59

Na Twoim miejscu zawalczyłbym o automat, wtedy to będzie prawdziwy krążownik ;)
Weź starego na przejażdżkę z automatem, może zmieni zdanie...
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Deska windsurfingowa na dachu
    Jak przewieźć deskę windsurfingową lub kajak? Sprzęt pływający jest szczególnie trudny do przewożenia. Najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie go na dachu i odpowiednie przymocowanie do belek mocujących. ...

10 Wrz 2008, 21:23

Czy wstydem jest przyznać się do tatowozu? Nie, wstydem jest podawać tatowóz jako własny. No cóż, skoro już zdecydowałeś się zrobić rodzicom na złość to może powiedz ojcu, że w stanach prawie wszyscy jeżdżą na automatach i nikt takich głupot nie gada.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

11 Wrz 2008, 17:51

Zrobić rodzicom na złość... chyba mi nie wmówisz, że Vel Satis będzie gorszy od Astry II, tylko dlatego, że to Renault??? Francuski shit? Nie oszukujmy się, jest lepszy pod każdym względem. Powoli zaczyna się robić irytujące to twoje maniactwo na tle ''Niemców''. Tak, wiem najlepiej żebym kupił za tą cenę jakieś zajeżdżonego, starszego Merca czy BMW. :evil:

A co do tego czyj to jest samochód to odpowiadam: jest moich rodziców, z tym, że w praktyce to w 80% ja z niego korzystam. Zresztą, co to za różnica :P

Jeśli chodzi o automat, przykro mi ale raczej to niemożliwe ponieważ mój ojciec sam twierdzi, że ''w porównaniu do Astry wyposażenie i tak jest rewelacyjne, to na co mu jeszcze skóra i automat?'' A 2,2 dCi z osiągami 0-100 w 10,9s i V-Max 200km/h to i tak rakieta w porównaniu do 15s i 170km/h Opla...
fendi358

11 Wrz 2008, 18:36

Żadnego maniactwa u siebie w stosunku do Niemców nie zauważyłem, jedynie obiektywne spostrzeżenia. Ba, potrafię nawet wymienić zalety francuskich aut, zdziwiony? Mimo to, mam taką opinię, jaką mam i nie bez powodu.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

12 Wrz 2008, 15:25

Dobra, OK. :)
fendi358

14 Wrz 2008, 22:03

Napisz, jak będą jakieś postępy ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Wrz 2008, 14:48

OK. Póki co szukam jakiegoś konkretnego ogłoszenia, i zastanawiam się, czy lepiej kupić samochód krajowy, czy wciągnąć się w mnóstwo papierkowej roboty i ściągnąć z jakiegoś innego kraju :/
fendi358

15 Wrz 2008, 16:30

a co sądzicie o tym?
fendi358

15 Wrz 2008, 16:59

nie ma ani słowa o książce serwisowej :) ciężko uwierzyć w przebieg 70 k w 6 letnim samochodzie :?
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Wrz 2008, 17:28

też to zauważyłem... choć z drugiej strony równie ciężko uwierzyć w przebieg 25 000 km w mojej 4-letniej Astrze :) Ale lepiej poszukam innego egzemplarza :shock:

I jeszcze jedna ,,drobnostka'': Egzemplarz ten, choć z 2002r., posiada grill taki jak w Vel Satisach po face liftingu w 2005r. więc zapewne ma za sobą stłuczkę :?
fendi358