Rodzinne auto + 2 duże psy

19 Kwi 2010, 15:41

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.
Mam takie pytanie, otóż, jakie byłoby najlepsze auto rodzinne dla 3 osobowej rodziny + 2 duże psy. Obecnie jeździmy skodą octavią 1.8 TSI 2009 rok. Wymagania takiego samochodu to:
-Benzynowy silnik - bezwzględnie
-Nowy z salonu - też bezwzględnie
-Homologacja na ciężarowy
-Mocy tak co najmniej 180-200 wzwyż :mrgreen:
-Wygodny dla 3 osób, i 2 dużych psów
-Najlepiej kombi, albo jakiś mały van, ale generalnie żeby nie był bardzo duży.
-Cena 80-120 tyś zł
Czekam na propozycje i pozdrawiam
Artur
Ostatnio edytowany przez Bulbex, 20 Kwi 2010, 21:24, edytowano w sumie 1 raz
Bulbex
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

19 Kwi 2010, 16:03

Z kombi VW Passat 2.0 TFSI, bo ma spory bagażnik, albo Renault 2.0T bo jest nowsza i mniej awaryjna (to już nie ten stary dobry Passat, a Laguna to już nie ta stara awaryjna Laguna :) ). Mazda 5 też fajna, ale za słaba jak dla twoich wymagań.

A może być SUV? Przychodzi mi do głowy VW Tiguan 2.0 TFSI, lub o rozmiar większy Hyundai SantaFe 2.7 - to jedno z większych aut które wyrwiesz do 120tys.

Swoją drogą czemu chcesz zmieniać roczny, całkiem niezły samochód?
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

19 Kwi 2010, 16:34

A może takie coś [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] bo kombi (3osoby+2duże psy a gdzie miejsce na bagaż??)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Kwi 2010, 16:49

Dzięki, właśnie myślałem między Passatem a Tiguanem, Laguna nowa to już nie to, jest strasznie paskudna, nie jak I generacji.
Hyundai jest za duży, zresztą chyba 7 osobowy, ale za duży.
Dlaczego chcę zmienić Octavie? Jest już trochę dla mnie za słaba, poza tym nie mieści się wygodnie 2 psy, bo była kupowana z myślą o 1.
Pozdrawiam Artur

Seat Alhambra jest za duży, paskudny i ma silnik starej generacji, stanowczo nie, zresztą to już stary model, tak jak Skoda Octavia Tour, a miejsce na bagaże to spokojnie, jest jeszcze zawsze w 2 wolne miejsca-tam się kładzie bagaż.
Bulbex
Nowicjusz

20 Kwi 2010, 00:24

No to Tiguan :) Passat jest już starą konstrukcją (chociaż na takiego nie wygląda, za co projektantom z VW należą się słowa uznania) i bynajmniej nie bryluje w rankingach niezawodności, jest hiper-chętnie kradziony, a poza tym w tym roku wychodzi nowy model Passata, więc obecny lawinowo straci na wartości.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Kwi 2010, 06:56

Moim zdaniem Tiguan jest większy od Passata.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...

20 Kwi 2010, 08:00

A tak czytając Wasze pisanie,to zastanawiam się dlaczego nie wziąc by pod uwagę Forda Kuga..?
Super wygląd i parametry oraz cenowo też można się wpasowac !!!
Poza tym nie wiem w czym nowe np: Mondeo kombi ustępuje Passatowi..?
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2010, 10:45

Mondeo prowadzi się jak trzymasztowiec kapitana lorda Nelsona... Czuć w nim że to duże i ciężkie auto, Passat - mimo podobnych gabarytów - jest zwinniejszy... A ford Kuga ma maksymalnie 160KM, autorowi tematu chodzi o auto mające około 200...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Kwi 2010, 11:37

Ford Kuga ma silniki 200 konne... AWD 2,5 Durateq 200KM Durashift .
[link do autocentrum.pl wygasł]
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2010, 22:58

Seat Altea XL 2.0 TFSI 200 KM
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

20 Kwi 2010, 23:31

Dzięki, dzięki, dzięki za opinie i pomoc. Jutro się chyba wybiorę do VW i jeszcze porozmawiam odnośnie Tiguana, choć znając życie to będą problemy bo będzie tylko najtańszą wersje w dieslu :wink: . Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Ford Kuga jakoś do mnie nie przemówił, nie wiem, ale wolę zostać przy silniku TSI, dzisiaj poznałem jego już chyba pełną moc, i spokojnie daje rade BMW X5 bodaj 3 litrowy, i Audi A6 3.0 TDI, także polecam od razu. Bagażnik wydaje mi się że nie jedno pomieści, a auto też dobre do miasta bo w miarę krótkie.
Pozdrawiam Artur
Bulbex
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 23:28

Witam, ja również mam dwa psy, wprawdzie tylko jeden jest naprawdę duży, drugi jest taki mniej duży. Niemniej znam problem podróżowania z nimi. Bulbex, czytając Twoje założenia przyszedł mi do głowy Subaru Forester. W zależności od wersji od 150 do nawet 235 KM, bardzo dobry, a przede wszystkim bezpieczny napęd. Nie stanowi problemu zrobienie pieskom wycieczki w plener. Co poruszanej tu wcześniej zwinności, to myślę że trudno mu cokolwiek zarzucić.
Pozdrawiam
maniekw
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź