Rodzinne kombi do 40tyś.

27 Maj 2018, 23:10

Cześć,

Przymierzam się do zmiany samochodu i liczę na wasze cenne rady, które naprostują mętlik jaki mam w głowie po tygodniowej lekturze internetowych ocen i opinii.

A więc sprawy wyglądają następująco:

Budżet: 40tyś brutto
Rejon: Śląsk
Użytkowanie: 70% miasto, jazda dynamiczna lecz bez szaleństw. Niemal codziennie korzystam w części trasy do pracy z autostrady.
Roczny przebieg: 20000tyś
Własne potrzeby:
- krajowy
- kombi (rodzina 2+1)
- sensowna ilość niutonometrów (wyprzedzanie itp.)
- podłokietnik i uchwyt na kubek
- rocznikowo od 2010
- dobre zabezpieczenie antykorozyjne

Z moich typów:

- Renault Laguna 3 Grandtour 2.0 dci 130KM/150KM (na 2.0T + załżenie LPG za mały budżet, pomijam już znikomą ilość ofert), tutaj mam obawy dotyczące uszkodzeń panewek. Biorę pod uwagę zakup samochodu i wstępną wymianę panewek na nowe, jednak nie jestem w stanie doszukać się informacji dotyczących orientacyjnych kosztów takiej operacji. Przy Megane 3 dci piszą o cenie porównywalnej z wymianą rozrządu, w Lagunie nie mam pojęcia ile taka operacja wyjdzie.

- Renault Megane 3 Grandtour, tutaj brałem warunkowo pod uwagę silnik benzynowy 1.6 do późniejszego zagazowania. Obecnie jeżdżę Subaru 2.0 125KM i Vectrą C 1.9. Moc Subaru to takie minimum jeśli chodzi o dynamikę auta biorąc pod uwagę ile zabiera 4x4 wraz z wagą samej budy.
Zastanawiałem się czy nie zdecydować się na 1.5 dci wraz z profilaktyczną wymianą panewek.

- Citroen C5 z silnikiem HDI - również nie skreślam tego modelu, wiem że ma swoje wady za lusterkami.

Odrzuciłem po drodze:

- Ford Focus, prowadzi się dobrze jednak środkowy tunel niemal wgniatał mi się w kolano. To samo przy wsiadaniu, strasznie dużo miejsca zajmuje deska rozdzielcza.

- Audi, VW, Mazda
SimpleMan
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Subaru Legacy
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Maj 2018, 19:08

SimpleMan napisał(a):- Renault Laguna 3 Grandtour 2.0 dci 130KM/150KM (na 2.0T + załżenie LPG za mały budżet, pomijam już znikomą ilość ofert), tutaj mam obawy dotyczące uszkodzeń panewek. Biorę pod uwagę zakup samochodu i wstępną wymianę panewek na nowe, jednak nie jestem w stanie doszukać się informacji dotyczących orientacyjnych kosztów takiej operacji. Przy Megane 3 dci piszą o cenie porównywalnej z wymianą rozrządu, w Lagunie nie mam pojęcia ile taka operacja wyjdzie.

Ale po co wymieniać panewki skoro wszystko z nimi w porządku? Naczytałeś się czegoś o innych silnikach, 1.9dci z poprzedniej laguny, gdzie panewki były w sumie spoko lecz padały ze względu na 30kkm interwał wymiany oleju - w volvo były te same silniki, interwał 15kkm i nie było problemu, +1,5dci, który też szczególnie udany nie był.
Szczerze mówiąc to nowoczesny diesel i miasto nie jest idealnym połączeniem. Dużo lepszą opcją jest właśnie 2.0T i lpg.
IMO nie ma sensu skupiać się na krajowych egzemplarzach. Tych aut z PL salonu jest po prostu bardzo mało bo w tym kraju sprzedają się głównie tańsze modele - w przypadku takiego megane jest już dużo lepiej. Nie szukasz jakiegoś starego rupiecia więc ustalenie historii auta spoza granic nie powinno stanowić problemu.

SimpleMan napisał(a): Renault Megane 3

Dlaczego nie TCE?

SimpleMan napisał(a):Citroen C5 z silnikiem HDI - również nie skreślam tego modelu, wiem że ma swoje wady za lusterkami.

Jakie wady?

Ode mnie
v50, mondeo 4, astra j
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...