Rzęholenie chyba w przekładni napęd 4x4

26 Cze 2014, 20:33

Witam, mam problem z Fordem Explorerem 85r. gdy włączam napęd na 4 (auto) jest takie pyknięcie jak by napęd się załączył (samochód stoi na pieńkach) i kręcą się tylko dwa koła, wcześniej gdy koła nie były założone to na położeniu 2x2 koła wszystkie się kręciły. Gdy przęłącze z 4x4 na 2x2 z kołami to strasznie głośno rzęholi nie jestem pewien ale stawiam na przekładnie z przodu. Gdy postawię go na koła pod obciążeniem nie ma napędu na 4 i nic nie rzęholi. jakieś propozycje ? trochę namieszałem ale da się zrozumieć :yes:
toreto22r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2013
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Ford Explorer
Silnik: 4.0 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

26 Cze 2014, 22:32

A jak wygląda sprawa wymiany oleju w mostach - kiedy to robiłeś ostatnio? Tył jak się nie mylę jest na LSD, a więc olej powinien mieć dodatek do LSD. Przód to chyba bez blokady.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...