Samochód dla Mamy hatchback, benzyna - 12k

09 Sie 2024, 20:54

Witajcie,
rozglądam się za autem dla mamy - przebieg dzienny to ok 10km, tak więc szukam możliwie jak najmniej skomplikowanej benzyny, tak żeby nie miało się co tam zepsuć. Może być to zarówno coś w stylu corsy, jak i powiedzmy golfa. Obecnie mama porusza się alfą 147 w dieslu.

Myślałem wstępnie nad Goflem V 1,6mpi, bądź Ibizą, ale może znacie lepsze propozycje, najlepiej możliwie jak najmniej rdzewiejące? Poza docenieniem 5drzi, raczej nie ma żadnych upodobań.

Z góry dzięki.
xCymeS
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Sie 2024, 21:15

W tym budżecie nie ma co szukać po markach i modelach, szukajcie tego, co jest blisko i w najlepszym stanie technicznym.
Skąd jesteś, może ktoś coś poszuka?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2024, 22:03

Okolice Grójca, także jakby się coś komuś ciekawego rzuciło w oczy, będę zobowiązany :piwo:
xCymeS
Nowicjusz

12 Sie 2024, 18:51

Ja ze swojej strony polecę to co używała moja żona :Chevroleta Aveo T250 1,2 moc 85kM lub T255 1,4 100kM.Dość wdzięczne auto i raczej niezawodne,części tanie a sam pojazd jest tani w eksploatacji. Rozrząd na łąńcuchu, auto jak w swojej klasie nie jest niskie i dobrze sobie radzi z krawężnikami oraz w jeździe miejskiej a nawet w głębokim śniegu .Po drogach S i na autostradzie też nie zostaje w tyle. Polecam bo żona miała i właśnie takim jeździła codziennie odcinki 8-12km przez 5 lat latem i zimą .A u mnie zimy to -17*C i dużo śniegu..zobacz moje zdjęcia .Auto ma też mocne ogrzewanie i mocną klimatyzację. Spalanie latem w granicach 6,2l lub 6,8 /100km przy włączonej klimatyzacji a zimą 7,3l/100km.Druga propozycja jak dla Pań to Renaut CLIO III lub Clio IV też dość proste i niezawodne.Silnik 1.2 moc 75kM,pasek rozrządu,Bardzo dobrze spisuje się w jeździe miejskiej.Clio IV ma też niezły system multimedialny Odradzam zakup Diesla na tak krótkie odcinki jazdy z uwagi na filtr DPF :no: Jeśli nie te modele to na taką jazdę szukaj coś innego ale w benzynie .Na taką jazdę to marka auta będzie najmniej ważna
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

16 Sie 2024, 14:05

A czy może w okolicach 20tyś byłoby coś naprawdę wartego uwagi? Czy raczej też aby blisko i w miarę dobrze?
xCymeS
Nowicjusz

16 Sie 2024, 15:54

xCymeS napisał(a):może w okolicach 20tyś byłoby coś naprawdę wartego uwagi?

Miałbym jedno autko na oku dla Ciebie/Twojej mamy Jeżeli jesteś zainteresowany to daj sygn.na PW.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...