Ja ze swojej strony polecę to co używała moja żona :Chevroleta Aveo T250 1,2 moc 85kM lub T255 1,4 100kM.Dość wdzięczne auto i raczej niezawodne,części tanie a sam pojazd jest tani w eksploatacji. Rozrząd na łąńcuchu, auto jak w swojej klasie nie jest niskie i dobrze sobie radzi z krawężnikami oraz w jeździe miejskiej a nawet w głębokim śniegu .Po drogach S i na autostradzie też nie zostaje w tyle. Polecam bo żona miała i właśnie takim jeździła codziennie odcinki 8-12km przez 5 lat latem i zimą .A u mnie zimy to -17*C i dużo śniegu..zobacz moje zdjęcia .Auto ma też mocne ogrzewanie i mocną klimatyzację. Spalanie latem w granicach 6,2l lub 6,8 /100km przy włączonej klimatyzacji a zimą 7,3l/100km.Druga propozycja jak dla Pań to Renaut CLIO III lub Clio IV też dość proste i niezawodne.Silnik 1.2 moc 75kM,pasek rozrządu,Bardzo dobrze spisuje się w jeździe miejskiej.Clio IV ma też niezły system multimedialny Odradzam zakup Diesla na tak krótkie odcinki jazdy z uwagi na filtr DPF
Jeśli nie te modele to na taką jazdę szukaj coś innego ale w benzynie .Na taką jazdę to marka auta będzie najmniej ważna