Samochód do 30000 zł

19 Lip 2015, 09:41

Witajcie. Jestem nowy na tym forum wiec wypada się przywitać. Nazywam się Paweł, mam 18 lat, pół roku temu zdałem prawko ;) . W tym poście nie szukam samochodu dla siebie (oczywiście też będę nim śmigał :naughty:) lecz dla rodziców. Mieszkamy w małym 20 tys. Miasteczku między Warszawą a Białymstokiem. Jedziemy głównie po mieście, ok 2 razy w miesiącu dłuższy wyjazd np do Warszawy i raz w roku trasa 400 km. przebieg roczny 10-15 tys max. Żeby dotrzeć do naszego domu musimy pokonać około 200 - 300m piaskowej drogi. Jest nas trójka, ja za rok wybieram się na studia wiec nie potrzeba bardzo dużego samochodu. Z tego co już wyczytałem najlepsza będzie benzyna. LPG mile widziany. Dobrze by było żeby samochód był w miarę ekonomiczny, dynamiczny, praktyczny i bezawaryjny. Myślałem o Hondzie Civic ufo lecz mam kilka pytań. Jak jest z komfortem i zawieszeniem? Czy piaskowy dojazd do domu może być problematyczny dla tego samochodu i powodować niszczenie zawieszenia? Jaki samochód możecie polecić? Dodam też ze mamy możliwość zakupu samochodu w Niemczech ;) z góry dziękuję za odpowiedzi :piwo:
Dudi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 1997
Auto: Nie mam

19 Lip 2015, 10:38

Co masz na myśli poprzez ten piaskowy dojazd? Są tam duże nierówności? Jeśli nie to po prostu przejeżdżasz wolno i nic złego się nie stanie. ;)
Civic VIII 1.8 to wyśmienita propozycja w tym budżecie. Auto dynamiczne, ekonomiczne, z dużym jak na kompakt bagażnikiem. Przy takich przebiegach odpuściłbym LPG. W jeździe mieszanej Civic spali 7-7.5l / 100km. Wady? Niski komfort - auto sztywne, ale za to dobrze trzyma się drogi. Aha i wyczytałem, że prześwit Civica to tylko 13.5cm.
Kontrpropozycje? Mazda 3 II 2.0, Opel Astra H 1.8 140KM, Kia Ceed, Hyundai i30, Fiat Bravo, Ford Focus Mk2, Volvo S40 II.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Lip 2015, 00:44

Ossy , dziękuję za odpowiedz . Mówiąc piaskowy dojazd miałem na myśli drogę raczej o niedużych nierównościach choć czasami na wiosnę jest dość ekstremalnie . Pytałem o to gdyż słyszałem że zawieszenie Hondy jest bardzo delikatne . Jedyne co mnie martwi to komfort . Nie pozostaje nic innego jak zabrać rodziców żeby przejechali się i stwierdzili czy odpowiada im taka ,,wygoda" :) Myślisz że warto celować w model po lifcie ? Podobno pozbyto się w nim kilku mankamentów które występowały w modelach z początku produkcji . Jeśli chodzi o inne podane przez Ciebie propozycje to najbardziej podobała się Mazda :)
Dudi
Nowicjusz

20 Lip 2015, 09:05

Szczerze? Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie UFO. Mam do czynienia na co dzień z Civiciem, jak również z Focusem mk2 i Golfem V i w porównaniu do tych dwóch ostatnich Honda na nierównej drodze prowadzi się jak wóz drabiniasty - zarzuca autem na wszystkie strony (mało to bezpieczne), przy hamowaniu następuje myszkowanie, zawieszenie potwornie dobija na dziurach i jest bardzo głośne. To auto stworzone na równe drogi, we Wrocławiu, gdzie drogi są okropne, po dłuższej jeździe Hondą masz jej dosyć - jeśli dodamy do tego wyjątkowo niewygodne fotele (brak regulacji podparcia odcinka lędźwiowego, po dłuższej trasie bardzo bolą plecy) i brak wyciszenia (bardzo głośny silnik) powstaje obraz auta raczej dla młodych ludzi, szukających czegoś ze sportowym zacięciem niż samochodu dla osób starszych poszukujących wygody i komfortu. Egzemplarze po lifcie są faktycznie bardziej dopracowane, ale i tak zawieszenie i elementy układu kierowniczego (drogie części!) będą cierpieć na nierównościach (łożyska i poduszki amortyzatorów, przekładnia kierownicza, gumy stabilizatora), no i jak napisał Ossy - UFO ma wyjątkowo niski prześwit, więc podjazdom pod krawężniki towarzyszą trzaski osłonek i plastików pod zderzakiem. Pomyśl o propozycjach Ossy'ego, w szczególności o Astrze, Focusie i Bravo - to bardzo dobre, tanie w utrzymaniu auta :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

21 Lip 2015, 14:59

Dzięki wielkie. Tak, masz rację nie ma sensu kupować tak Nie komfortowego auta. Najlepszymi opcjamiopcjami pozostaje volvo s40 i focus. Z tego co już zdążyłem przeczytać to są to dość podobne konstrukcje jednak zdecydowanie bardziej rodziców przekonuje volvo chociaż Focus nie był jakoś mocno krytykowany. Jakie silniki benzynowe polecacie w tych samochodach?
Dudi
Nowicjusz

21 Lip 2015, 15:22

Najlepiej szukać z 2.0 pod maską zarówno w s40 jak i focusie , bo to są te same silniki.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...

21 Lip 2015, 18:59

Nie warto przepłacać za volvo bo ma lepsze wnętrze... :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lip 2015, 11:25

Koniu a czy s40 nie jest trochę bardziej komfortowy od Focusa? Zresztą ford średnio się podoba natomiast volvo trochę bardziej.
Dudi
Nowicjusz

24 Lip 2015, 11:30

Nie, to jest to samo.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra