Samochód do 40/45 tys w długą trasę

24 Sie 2018, 17:52

Witam,szukam średniej wielkości samochodu do wygodnego podróżowania do pracy w Holandii - ok 1300km w jedną stronę 2 razy w miesiącu.

Wymagam :

- Automatyczna skrzynia biegów
- Dobre wyposażenie (tempomat,mile widziana skórzana tapicerka,jakiś lepszy system audio,nawigacja itd...)
- Wygodne fotele
- Moc powyżej 200km
- Sedan lub kombi
- Mała awaryjność istotnych podzespołów, drobne problemy nie są problemem :) Byle nie trzeba było wymieniać całego silnika co 2 lata jak znajomy w golfie z 1,4tsi ;) i żeby nie stanął mi na autostradzie 1000km od granicy...

Znalazłem kilka typów :

Citroen C5 X7 z silnikiem 2.2HDI 205Km (chyba że znajdę dobrze udokumentowanego 3.0 HDI 240KM ) podoba mi się z zewnątrz ale mam wrażenie, że wnętrze bardzo mocno się zestarzało :/

Lub

Peugeot 508 GT 2.2HDI 205KM Ten bardzo pasuje mi wnętrzem i trochę mniej z zewnątrz, choć i tak jest ładny

Szkoda że w obydwu chcąc mocnego silnika trzeba się decydować na diesla... dlatego rozważam jeszcze :

Volvo s80 2,5T 231km/ T5 240km / 3.2 243km ale nie widziałem tego samochodu z bliska i dodatkowo widzę że ludzie ogólnie odradzają w nich automaty :/

I bardzo daleko w tyle insignia - tutaj podoba mi się silnik 2.0t 220 lub 250km ale znowu wykonanie wnętrza to jest dramat (18 letni c5 z nalotem dobrze ponad 400tys km nie skrzypi tak jak insignie które oglądałem) i podobno problematyczne rozrządy.

W zasadzie grupę vag odrzucam w przedbiegach,nie chcę bać się wyjeżdżać tym autem za granicę,a z DSG i jakąś odmianą fsi,tsi,tfsi itd... pod maską raczej nie był bym spokojny :no:

Co byście polecili z wymienionych autek ? Może jakiś inne propozycje ?
barto1997
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2015
Przebieg/rok: 35tys. km

24 Sie 2018, 18:33

barto1997 napisał(a):Citroen C5 X7 z silnikiem 2.2HDI 205Km (chyba że znajdę dobrze udokumentowanego 3.0 HDI 240KM ) podoba mi się z zewnątrz ale mam wrażenie, że wnętrze bardzo mocno się zestarzało :/

Lub

Peugeot 508 GT 2.2HDI 205KM Ten bardzo pasuje mi wnętrzem i trochę mniej z zewnątrz, choć i tak jest ładny

Obydwa ok ale tak jak piszesz, chcesz mocny silnik musi być diesel. W C5 można poszukać 3.0 V6 ale to dość ciężki temat w tym kraju.

barto1997 napisał(a):Volvo s80 2,5T 231km/ T5 240km / 3.2 243km ale nie widziałem tego samochodu z bliska i dodatkowo widzę że ludzie ogólnie odradzają w nich automaty :/

Nie wiem czy ten sam automat był w s60 ale temat ogólnie jest następujący - skrzynia sama w sobie jest ok ale nie wytrzymuje wysokiego momentu silników z turbo. Moje S60 2.5T miało przy sprzedaży 250kkm i skrzynia chodziła idealnie, kwestia serwisowania i historii auta

barto1997 napisał(a):I bardzo daleko w tyle insignia - tutaj podoba mi się silnik 2.0t 220 lub 250km ale znowu wykonanie wnętrza to jest dramat

Badziewne wykonanie i jeszcze gorsze właściwości jezdne, auto tylko na prostą.

Ode mnie
Laguna 3 2.0T
Mondeo 4 2.3/2.5T - 2.5T to silnik od volvo troszkę zmodyfikowany

Popatrz też na lexa, na długie trasy przebije chyba wszystko co padło w temacie, link totalnie przykładowy
[link do oferty na Allegro wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...