Samochód do dwóch skrajnie różnych dróg - Ekspresówka i pole - do 10k

07 Lut 2022, 16:55

Cześć,

Na wstępie zaznaczę, że wiem że połączenie jakiego oczekuję jest praktycznie niemożliwe do uzyskania, ale może podpowiecie jakieś kompromisowe rozwiązanie.

Otóż na codzień z rodziną wozimy się Grand Picasso. Samochód pojemny, spełniający wszystkie nasze wymagania. Niestety przez najbliższe kilka lat będziemy musieli odwiedzać budowę, która jest na środku pola. I tu dochodzimy do sedna problemu.
Droga na wieś to cały czas ekspresówka - około 120km
Natomiast ostatnie 500m to bardzo grząskie pole. Wystarczy chwila opadu i koniec. Samochody utykają, musimy wzywać traktor na pomoc :(
Wszyscy który przyjeżdżają mają ten problem, ale zarazem wszyscy, którzy próbowali mieli zwykłe wozy (C4 Picasso, C5, Mondeo, Zafira, 159 itd itd) z napędem na przód. Droga nie ma jakiś olbrzymich kolein więc zwiększony prześwit nie jest konieczny. Dlatego czego potrzebujemy:

-Samochodu ekonomicznego na "esce", i potrafiącego przeturlać się przez pole
-Podjerzewam, że konieczne będzie 4x4
-Nie musi być typowym terenowym ala łada niva
-Do bagażnika musi wejść wózek + walizka
-Stosunkowo bezpieczny
-Z wyposażenia: Klima, ABS, Wspomaganie, Centralny - więcej nie trzeba
-Części tanie i ogólnodostępne
-To ma być drugi, dodatkowy samochód tylko do tego celu, więc nie musi mieć wodotrysków i ch...a wie czego tam jeszcze. Na codzień wciąż zostaje pikasiak.

Jak widać, raczej ciężko będzie to połączyć, ale może się uda?
Jak na razie moje typy, na szybko bez większej weryfikacji modeli:
Daihatsu YRV - chociaż on poza 4x4 chyba nic nie spełnia
Fiat Panda 4x4 - może być za mały i za głośny na eskę
Suzuki Liana 4x4 - wydaje się idealnym kompromisem
Honda HR-V - tu w sumie poza rudą nic nie wiem

Widzę, że samochody dramatycznie podrożały, więc wybór do 10-12 tysięcy jest na ten moment znikomy :(
AnonimAntoni
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4 Grand Picasso mk1
Silnik: 2.0 Pb 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

07 Lut 2022, 17:33

Jeżeli nie ma kolein, to droga raczej twarda. Wiem co się dzieje na drogach dojazdowych na nowe osiedla(kładę kostkę na takich osiedlach).
Może wystarczy zmienić opony na jakieś z agresywniejszym bieżnikiem :?:
Auto 4WD w tym budżecie, będzie raczej skarbonką bez dna.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lut 2022, 18:43

Ale logika :mrgreen: Wydawać 10k na samochód (+koszty utrzymania) wyłącznie po to żeby przejechać 500m drogi zamiast ogarnąć za tę kwotę jakieś utwardzenie drogi i jeździć po niej czym się chce
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lut 2022, 19:08

franccc napisał(a):Ale logika :mrgreen: Wydawać 10k na samochód (+koszty utrzymania) wyłącznie po to żeby przejechać 500m drogi zamiast ogarnąć za tę kwotę jakieś utwardzenie drogi i jeździć po niej czym się chce

Problem jest taki, że nie mogę utwardzić tej drogi. Zapisy MPZP itd itd. zanim to zmienią to kilka lat. Uwierz mi, nie jestem idiotą, żeby nie wiedzieć że lepiej wydać nawet i 30k i mieč spokój dla siebie i wszystkich innych.

yeti65 napisał(a):Jeżeli nie ma kolein, to droga raczej twarda. Wiem co się dzieje na drogach dojazdowych na nowe osiedla(kładę kostkę na takich osiedlach).
Może wystarczy zmienić opony na jakieś z agresywniejszym bieżnikiem :?:
Auto 4WD w tym budżecie, będzie raczej skarbonką bez dna.

Tak też podejrzewałem. To akurat nie jest nowe osiedle, ale ziemia jest pradoliną rzeki plus bardzo płytko stoją wody powierzchniowe.

Chyba skończy się na ułożeniu jakiś starych desek, bo nawet na podsypanie gruzem/żwirem jest ban, a jeszcze nie wiem jak życzliwych mam sąsiadów...
AnonimAntoni
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen C4 Grand Picasso mk1
Silnik: 2.0 Pb 140KM
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

11 Lut 2022, 01:37

Ignis 4x4 -mam i polecam fajne autko . A jeszcze lepsza będzie , ale chyba nie dostaniesz Toyota Rav4 I najlepiej 5 drzwi . Mam , ale 3 drzwi i poluje na 5 drzwi. Tylko jedna kwestia co to znaczy ekonomiczne ? Obydwa auta bez gazu spalą te min. 8 litrów w trasie a Toyota czasem wyżłopie i 10 o jeździe w mieście nie mówię bo tutaj są niebotyczne liczby. Panda 4x4 jest rewelacyjnym autem na taka drogę ale nie nadaje się na autostrady.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

11 Lut 2022, 08:13

W tym budżecie to 2 wyjścia
Honda hrv lub crv ale trzeba liczyć sie z rdzą albo też patrzeć na stare audi a4 z quattro, napewno trafisz cos z gazem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lut 2022, 21:33

Po poście Kao oświeciło mnie ,że faktycznie to jest dobry trop dodać można jeszcze volkswagen -zwłaszcza Passata z 4 motion albo skodę Octavie .Można też o Subaru pomyśleć ale tutaj to samo co z Toyotą -będzie palić bo diesla nie polecam
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków