Samochód za około 20.000

12 Sie 2011, 09:20

Cześć

Poszukuję samochodu za około 20.000zł. rocznik najlepiej powyżej 2004, im nowszy tym lepiej w zasadzie.
Podstawowe wymagania to:
- nie może być kombi (żona wymyśliła)
- zarazem powinien być dosyć spory czyli najlepiej jakiś sedan
- najlepiej diesel, ewentualnie oszczędny benzyniak. Instalacja gazowa ostatecznie, bo już parę razy miałem problemy z używanymi autami przerobionymi na gaz. Nie ma potrzeby większego niż 2 litry
- Samochód ma służyć do jazdy po niezakorkowanym mieście + na dłuższe trasy raz na miesiąc - dwa (300 do 1200km.)
- Wygoda na te dłuższe podróże musi być
- Klima też być musi, najlepiej automatyczna
- awaryjność... tu wiadomo, im mniej awaryjne tym lepiej ;)

Ogólnie rozglądałem się nieco i zainteresowałem się Renault Laguną II 1.9 dCi z okolic 2005 - 2006 rocznika. Znajomy miał podobny kombii zdaje się z 2003 roku i zrobił nim po autostradach 500k km i nie narzekał na jakąś ponadprogramową awaryjność jak to naczytałem się w różnych serwisach. W zasadzie to opinie o Lagunie mnie najbardziej przerażają i nie wiem co o tym samemu myśleć, bo autko jest zgrabne i całkiem nieźle wyposażone za takie pieniądze. Znajomy ma Megane i bez ducktape'a, zestawu narzędzi i różnych dupereli nie rusza się z miejsca bo bywa, że musi coś po drodze przylepić tam gdzie powinno być...

Interesują mnie też Focusy, z uwagi, że sam jeżdżę Focusem 1.6 w benzynie z 2000r. i jest w porządku, gorzej z dłuższymi trasami. Myślałem też o Mondeo lub Passacie ale w tej kwocie chyba ciężko.

Poradźcie na czym warto by zawiesić oko :) Ah i jest duże prawdopodobieństwo, że samochód wezmę od niemieckich sąsiadów (przeglądam mobile.de).

Pozdrawiam!
997
Obserwowany

Auto: Ford Focus 1.6 2000r.

12 Sie 2011, 11:37

A coś takiego ? [link do oferty na Allegro wygasł] Silnik od Renault z lekkimi przeróbkami Volvo, bardzo przyjemny samochód
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sie 2011, 12:43

Całkiem zgrabny, na pewno też wezmę pod uwagę.

Zwróciłem też uwagę na BMW seria 3 318 w dieslu. Za około 20k można trafić a z opinii wynika, że bardzo porządne i wbrew pozorom nie jest smokiem na ropę.
997
Obserwowany

Auto: Ford Focus 1.6 2000r.

12 Sie 2011, 16:13

Alfa Romeo 156 1.9 JTD?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bardzo ładny i dobry samochód. W dodatku auto bardzo dobrze wyposażone.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...